5 Δεκ 2017

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη Χορωδία του Κόκκινου Στρατού


Το παγκοσμίου φήμης συγκρότημα του Αλεξαντρόφ επιστρέφει στη χώρα μας δίνοντας δυο μοναδικές συναυλίες, στην Αθήνα τη Δευτέρα ...
4 Δεκεμβρίου (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) και στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου (Αλεξάνδρειο Μέλαθρο-Παλαί ντε Σπορ)..




Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού θα βρεθεί στην Ελλάδα σε πλήρη ανάπτυξη με 130 καλλιτέχνες χορωδούς, μουσικούς και χορευτές της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Μόσχας.


Αυτό το ξέρατε;

O Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ, από τον οποίο πήρε το όνομά του το Alexandrov Ensemble, ήταν ο πρώτος διευθυντής της ορχήστρας και αγαπημένος συνθέτης του Στάλιν.

Το Alexandrov Ensemble είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων και αποτελείται από μια αποκλειστικά ανδρική χορωδία, μια μουσική ορχήστρα και ένα χορευτικό σύνολο. Δημιουργήθηκε το 1928 αποτελούμενο από 12 στρατιώτες.

Η Χορωδία, στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε πάνω από 1.500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στην πρώτη γραμμή, ενισχύοντας σημαντικά το ηθικό του Κόκκινου Στρατού. Επίσης το 1948 στην τρίωρη συναυλία τους στο Βερολίνο τους παρακολούθησαν 30.000 άνθρωποι.

Τα μέλη της χορωδίας ήταν τόσο πειθαρχημένα, έμπειρα και συγχρονισμένα που μπρούσαν να τραγουδούν και να παίζουν συγχρόνως και μάλιστα χωρίς το μαέστρο. Σε συναυλία τους στον Καναδά, ο Αλεξαντρόφ άφησε το σχήμα μόνο του στη σκηνή για μισή ώρα.

Μετά το θάνατο του Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ το σχήμα ανέλαβε ο γιος του, Μπόρις Αλεξαντρόβιτς Αλεξαντρόφ ο οποίος το έβγαλε έξω από τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, απλώνοντας τη φήμη του σε όλο τον κόσμο.

Το 1990 το Alexandrov Ensemble συνόδευσε τον Ρότζερ Γουότερς στη συναυλία του The Wall στο Βερολίνο, για να εορταστεί η πτώση του Τείχους και μαζί τραγούδησαν το αντιπολεμικό τραγούδι «Bring the Boys Back Home».

Το 2007, στη συμπλήρωση των 80 χρόνων της Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού, ιδρύθηκε σχολή για παιδική χορωδία η οποία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του Alexandrov Ensemble και μάλιστα συμμετέχει στα πολύ σημαντικά κονσέρτα.

Ανήμερα των Χριστουγέννων του 2016, το ένα τρίτο του Alexandrov Ensemble, 63 περίπου μέλη, έχασαν τη ζωή τους, όταν το αεροπλάνο που επέβαιναν συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς πήγαιναν για να ψυχαγωγήσουν τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονταν στη Συρία. Τα καινούρια μέλη προστέθηκαν μέσω οντισιόν που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 έως τις 27 Ιανουαρίου του 2017 στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. 

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε αποκαλέσει το συγκρότημα «Τραγουδιστικό όπλο του Κρεμλίνου».

Το ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνει πάνω από 2.000 τραγούδια (παραδοσιακά, κλασικής μουσικής, θρησκευτικούς ύμνους, αλλά και ποπ). Μάλιστα όταν βρίσκονται σε μια ξένη χώρα συνηθίζουν να τραγουδούν δυο ή τρία κομμάτια στη γλώσσα της ως δώρο αλλά και φόρο τιμής στη χώρα που τους φιλοξενεί. Να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενη συναυλία τους στην Ελλάδα είχαν τραγουδήσει στα ελληνικά το «Όταν σφίγγουν το χέρι», του Γιάννη Ρίτσου σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη.

Πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη (όλες οι θέσεις είναι καθημένων)

Προπώληση: 12 ευρώ

Ταμείο: 15 ευρώ

Τιμές αριθμημένων θέσεων στην αρένα

Προπώληση: 20 ευρώ

Ταμείο: 25 ευρώ

Σημεία προπώλησης: www.viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Kiosk, αθηνόραμα.gr

Επιπλέον σημείο προπώλησης εισιτηρίων στη Θεσσαλονίκη: Εκδοτήρια του Αλεξάνδρειου (Παλαί ντε Σπορ)

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, Εθνάρχου Μακαρίου 1, Νέο Φάληρο 

τηλ.: 210 4893435 (08.00-14.30) και 210 4893352 (14.30-08.00)

Αλεξάνδρειο Μέλαθρον (Παλαί Ντε Σπορ), Λαμπράκη Γρηγορίου 2, Θεσσαλονίκη

τηλ.: 2310 236 951

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο