17 Νοε 2017

Ερχεται απόψε ο μεσογειακός κυκλώνας oνόματι «Ζήνωνας»


Ονομάστηκε «Ζήνωνας» αν και οι μετεωρολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους για το πόσο δόκιμο είναι να «βαπτίζονται» τα φυσικά φαινόμενα....



Συμφωνούν, όμως, σε κάτι: Ότι ένας μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά θα «χτυπήσει» τη χώρα μας από αύριο το βράδυ. Ένας στρόβιλος μεγέθους ίσο με την Πελοπόννησο που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους.

«Τον αποκαλούμε τροπικό κυκλώνα μεσογειακού τύπου γιατί οπτικά μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες. Έχει «μάτι»- δηλαδή άνοιγμα- και σπειροειδή κίνηση γύρω από αυτό. Τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται στη Μεσόγειο μία ή δύο φορές το χρόνο. Βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με την ένταση και την ταχύτητά των κυκλώνων της Καραϊβικής», λέει στο in.gr ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος. «Ο πιο πρόσφατος κυκλώνας τέτοιου τύπου είχε εμφανιστεί το διήμερο 30-31 Οκτωβρίου του 2016 στην Κρήτη με ισχυρές καταιγίδες», προσθέτει.

Παρότι τα προγνωστικά μοντέλα μέχρι πριν από λίγες ημέρες δεν επιβεβαίωναν την εκδήλωση του φαινομένου, σήμερα η κατάσταση αποσαφηνίστηκε και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κυκλώνας θα κάνει την εμφάνισή του από αύριο το βράδυ. «Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή πορεία του», δηλώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας θα γνωρίζουμε περισσότερα. Εκτιμούμε ότι το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα θα επηρεαστούν από τον μεσογειακό κυκλώνα με τα τροπικά χαρακτηριστικά, αλλά ακόμα είναι αρκετά νωρίς. Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις».

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει στο in.gr ότι η δημιουργία στροβίλων μετά από κύματα κακοκαιρίας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο: «Το χαμηλό βαρομετρικό που προκάλεσε τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών θα δημιουργήσει ένα μικρό στρόβιλο λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας που επικρατεί στο ανώτερο και το κατώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας», εξηγεί.

«Αυτές οι ασταθείς αέριες μάζες θα κινηθούν ανατολικότερα και θα δώσουν νέο κύκλο βροχοπτώσεων που θα επηρεάσει την Αττική και την Ανατολική Ελλάδα. Το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή η κακοκαιρία θα επηρεάσει το Ανατολικό Αιγαίο μέχρι και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στη Βόρεια Ελλάδα ενώ βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή», προσθέτει.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο