2 Νοε 2017

Μαρία Γιαννακάκη :Light Boxes and more… Τέχνη στο φως


Με τον αέρα της Ανατολής

Μια άλλη πλευρά της ζωγραφικής της αποκαλύπτει η Μαρία Γιαννακάκη στη νέα ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται την...
Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο i-D ProjectArt με τίτλο «Light Boxes and more… Τέχνη στο φως». 





Μια ενότητα που έχει κάτι από τον αέρα της Ανατολής και συμπυκνώνει δημιουργικά τα ταξίδια, την αγάπη και την καλλιτεχνική θητεία της Μαρίας Γιαννακάκη στην Κίνα και σε άλλους εξωτικούς τόπους. Οδηγός της καλλιτέχνιδας ο δάσκαλος και μέντορας της Wang Dongling, ένας ζωντανός θρύλος της τεχνικής της μοντέρνας καλλιγραφίας και της παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής, που είναι γνωστός για τις μνημειώδεις παραστάσεις του και τις εκθέσεις του στις πλέον ονομαστές γκαλερί και μουσεία του κόσμου. Την οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του ProjectArt και της έκθεσης της Μαρίας Γιαννακάκη έχει η Μαρία Ξανθάκου.


Η καταξιωμένη εικαστικός παρουσιάζει, για πρώτη φορά, μοναδικά φωτεινά κουτιά, μέσα στα οποία η ζωγραφική της λαμβάνει μαγικές, υπερβατικές διαστάσεις. Ιδιαίτερα έργα τέχνης, vintage αντικείμενα, που γίνονται μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μας και λαμβάνουν χρηστικό χαρακτήρα με τη σφραγίδα της Μαρίας Γιαννακάκη. Τα light boxes είναι μοναδικά κομμάτια τα οποία μπορούν να συνδυαστούν και να συνυπάρξουν.


Παράλληλα η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά έργων ζωγραφικής που είναι ανθρωποκεντρικά, ενώ παράλληλα εστιάζουν και αναδεικνύουν στοιχεία του φυσικού και ζωικού περιβάλλοντος. Η Μαρία Γιαννακάκη εκθέτει επίσης για πρώτη φορά και ένα μοναδικό παραβάν που δημιούργησε από πολλά κινούμενα, περιστρεφόμενα έργα, που δίνουν στον αποδέκτη τη δυνατότητα της μετάλλαξης και αναδημιουργίας του. Αλλά και τα πανό της συντελούν στην ατμόσφαιρα του ταξιδιού και της απόδρασης στην Ανατολή, που είναι συνυφασμένη με το έργο της καλλιτέχνιδας. 


«Μ αρέσει η ιδέα να αναδείξω σε έναν ιδιαίτερο χώρο τέχνης, όπως είναι το i-D ProjectArt, μια άλλη πλευρά της τέχνης μου», σημειώνει η Μαρία Γιαννακάκη. «Η ιδέα για τη δημιουργία των Light Boxes έχει τις ρίζες της στην παραμονή μου στην Κίνα και στην ενασχόληση και ειδίκευση μου στις τεχνικές της παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής και στην καλλιγραφία. Είναι έργα που έχουν βιωματικό χαρακτήρα, γι αυτό άλλωστε μια μικρογραφία του εργαστηρίου μου μεταφέρεται στο χώρο της έκθεσης. Είναι τα πινέλα, το ρυζόχαρτο, το μεταξωτό ύφασμα, το μελάνι, μερικά από τα στοιχεία που χρησιμοποιώ δημιουργώντας τα έργα. Η διαδικασία περνά από πολλά στάδια μέχρι να προκύψουν τα light boxes μέσα στα οποία τοποθετούνται τα έργα τα οποία έχουν δύο επιφάνειες. Η πρώτη είναι το επεξεργασμένο ύφασμα, πίσω από το οποίο τοποθετείται το ζωγραφισμένο ρυζόχαρτο. Με το φως αναδεικνύονται οι ζωγραφισμένες διαφάνειες και σε κάθε έργο προκύπτουν άλλες διαστάσεις, συχνά απρόβλεπτες ακόμα και για μένα. Το τελικό αποτέλεσμα εμπεριέχει το μυστήριο, τη γοητεία, το παιχνίδι. Στην ουσία αυτή η έκθεση εστιάζει στην έννοια του ταξιδιού. Είναι μια πρόσκληση σ ένα μακρινό τόπο που θυμίζει Ανατολή.»

Να σημειώσουμε ότι την ίδια ημέρα πραγματοποιούνται από το Aliquando στη Βαρκελώνη τα εγκαίνια αντίστοιχης έκθεσης της Μαρίας Γιαννακάκη, που περιλαμβάνει αποκλειστικά τα Light Boxes με τίτλο Far Away Lights.


Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, 20.00

Διάρκεια έκθεσης έως τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Ώρες λειτουργίας:Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 -19.00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10.00-21.00

i-D ProjectArt: Κανάρη 12, Κολωνάκι, 10674, τηλ. 2103221801.

www.idconceptstores.com



Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο