21 Νοε 2017

Για τις ανάγκες της ταινίας, «Λόλα» ο δρόμος της Τρούμπας δημιουργήθηκε μέσα στα στούντιο της Finos Fils, αφού το πραγματικό περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα εχθρικό


Η ταινία «Λόλα» του 1964 αποτελεί μια από τις πλέον ιστορικές ταινίες της Finos Film, στην οποία συνυπήρξαν...
κορυφαίοι ηθοποιοί και μεγάλα ονόματα της μουσικής.





Σηματοδότησε την επιστροφή της Τζένης Καρέζη στο Φίνο, μετά από δύο χρόνια απουσίας, ενώ έδωσε το έναυσμα μιας μεγάλης καριέρας σε μια άγνωστη εκείνη την εποχή τραγουδίστρια, την…Βίκυ Μοσχολιού.


Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η Τζένη Καρέζη και ο Νίκος Κούρκουλος, δύο ηθοποιοί που εκείνη την εποχή «χάλαγαν κόσμο» στα ταμεία των κινηματογράφων και όχι άδικα αποτέλεσαν το «βαρύ πυροβολικό» της ταινίας, η οποία διαπραγματεύονταν ένα δύσκολο θέμα, με πρωταγωνιστές ανθρώπους του υποκόσμου και της Τρούμπας.

Μάλιστα, για τις ανάγκες της ταινίας, ο δρόμος της Τρούμπας δημιουργήθηκε μέσα στα στούντιο της Finos Fils, αφού το πραγματικό περιβάλλον της Τρούμπας ήταν ιδιαίτερα εχθρικό για να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα μιας ταινίας που θα είχε θέμα την περιοχή αυτή και τους ανθρώπους της.

Κι όπως ήταν φυσικό, μια τέτοια κατασκευή είχε μεγάλο κόστος, κάτι όμως που τελικά αποσβέστηκε, αφού η «Λόλα» σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Η υπόθεση του έργου ήταν η εξής: Ο Άρης (Νίκος Κούρκουλος) αποφυλακίζεται μετά απο τριετή φυλάκιση και εμφανίζεται στην Τρούμπα. Σκοπός του δεν είναι τόσο το ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών, αλλά να μάθει αν ανάμεσα σε αυτούς που τον πρόδωσαν ήταν και η Λόλα (Τζένη Καρέζη), μια κοπέλα που δουλεύει στο καμπαρέ του Στέλιου (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος).


Ο Άρης αγαπά και νοιάζεται τη Λόλα και θέλει να τη βγάλει απο το βούρκο, αλλά ο Στέλιος είναι επίσης ερωτευμένος με τη Λόλα και αναθέτει σε έναν μπράβο του να σκοτώσει τον Άρη, τον οποίο υποδύονταν ο Σπύρος Καλογήρου.

Ιστορική έμεινε η ατάκα του Καλογήρου προς τον Κούρκουλο την ώρα της μονομαχίας τους, όταν προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για την απόφασή του να τον χτυπήσει είπε το θρυλικό


«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη».

Την ίδια στιγμή που ο Άρης μονομαχεί με τον μπράβο, οι άνθρωποι του Στέλιου απαγάγουν την Λόλα και την κλείνουν σε ένα σπίτι, αναγκάζοντας τον Άρη να συγκρουστεί μαζί τους. Η «Λόλα» θεωρείται ένα από τα πλέον ατμοσφαιρικά φιλμ του παλιού, ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου, όποιυ κυριαρχούν ο ρεαλισμός, οι δυνατοί διάλογοι και καταστάσεις, η έξοχη σκηνοθεσία, η υπέροχη μουσική και ο αισθησιασμός.


Ένα ακόμα ενδιαφέρον tip της ταινίας αφορά στην σκηνή που τραγουδάει η Μοσχολιού στο παράθυρο ενός σπιτιού της Τρούμπας.

Η ίδια δεν είχε εμπειρία από γυρίσματα, δυσκόλεψε και δυσκολεύτηκε και έτσι το πρώτο γύρισμα ξεκίνησε νωρίς το βράδυ και έληξε ξημερώματα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να «κρατηθεί» η σκηνή, αφού και πάλι είχε λάθη.

Η Μοσχολιού «εκλιπαρούσε» τον Δημόπουλο να σταματήσει το γύρισμα, αφού δεν άντεχε άλλο, κάτι που ο τελευταίος έκανε.


Το νέο ραντεβού για το γύρισμα δόθηκε το ίδιο βράδυ, όπου αυτή τη φορά όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

Στην «Λόλα» πρωταγωνιστούσαν ακόμα οι Παντελής Ζερβός, Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Φέρμας, Λαυρέντης Διανέλλος, Νάντια Τζάκα, Ανέστης Βλάχος, Αλίκη Ζωγράφου, Θόδωρος Έξαρχος, Δημήτρης Μπισλάνης, Χρήστος Δοξαράς, Γιώργος Μαυρογιάννης, Θεόδωρος Κεφαλόπουλος, Γιώργος Γρηγορίου, Ζαννίνο, Δημήτρης Καρυστινός και Γιώργος Αλεξίου.


Η μουσική ήταν ο Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος για τα τραγούδια της ταινίας είχε επιλέξει την Καίτη Γκρέυ, η οποία όμως για καθαρά τυπικούς λόγους δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην εν λόγω παραγωγή.

Έτσι την θέση της πήρε η Βίκυ Μοσχολιού, που απογείωσε στη συνέχεια την καριέρα της.

Εκτός από τη Μοσχολιού, στην ταινία τραγουδούν η Καρέζη και το σπουδαίο καλλιτεχνικό δίδυμο της εποχής Πάνος Γαβαλάς-Ρία Κούρτη.


Η σκηνοθεσία ήταν του Ντίνου Δημόπουλου και το σενάριο του Ηλία Λυμπερόπουλου.

Η «Λόλα» έκανε πρεμιέρα στις 17 Φεβρουαρίου του 1964 και έκοψε στην πρώτη προβολή της 313.822 εισιτήρια

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο