6 Νοε 2017

Εγκαινιάζεται το μουσείο του «Λούβρου» στο Αμπού Ντάμπι - Μήνυμα «ανεκτικότητας» σε μια περίοδο ιδιαίτερα βίαιη


Το μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι, «πιο οικουμενικό από το Λούβρο» στο Παρίσι ...
εγκαινιάζεται την Τετάρτη, μεταφέροντας το γαλλικό σύμβολο στην Ανατολή με το μήνυμα της «ανεκτικότητας» σε μια περίοδο ιδιαίτερα βίαιη.




Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του έργου, το πρώτο παγκόσμιο μουσείο στον αραβικό κόσμο, θα εγκαινιαστεί επίσημα παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζάγεντ και θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το Σάββατο με συναυλίες και χορευτικά θεάματα από καλλιτέχνες απ όλο τον κόσμο, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 14 Νοεμβρίου.

Ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ που σχεδίασε την "πόλη-μουσείο", εμπνεύστηκε από τις παλιές αραβικές συνοικίες για να κατασκευάσει στο νησί Σααντιγιάτ αυτόν τον χώρο που περιλαμβάνει 55 λευκά κτίρια. Το έργο είναι το αποτέλεσμα μιας διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007 από το Παρίσι και το Αμπού Ντάμπι.

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου των Εμιράτων θα αριθμεί 600 έργα, από τα οποία περισσότερα από 200 θα εκτίθενται ήδη την ημέρα των εγκαινίων.

Μόλις το 5% του συνόλου του μουσείου, που έχει 23 μόνιμες γκαλερί, θα αφιερωθούν στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Στόχος του μουσείου είναι να αντανακλά την ανταλλαγή πολιτισμών μέσα από έργα τέχνης από την Προϊστορία έως τις μέρες μας.

Σε αντίθεση με άλλα μουσεία, το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι υπογραμμίζει τα οικουμενικά θέματα και τις κοινές επιρροές μεταξύ των πολιτισμών. Ανάμεσα στα έργα που θα εκτίθενται μαζί είναι ένα Κοράνι του 6ου αιώνα, μια Βίβλος στη γοτθική γλώσσα και μια Πεντάτευχος, καθώς και βουδιστικά και ταοϊστικά κείμενα.

Για τον Τζακ Λανγκ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου και πρώην υπουργό Πολιτισμού, το νέο μουσείο είναι πιο οικουμενικό από το παρισινό Λούβρο γιατί κομίζει την ιδέα ενός μουσείου διαφορετικών ηπείρων και διαφορετικών πολιτισμών. Το Λούβρο Αμπού Ντάμπι είναι επίσης ένα "εγχείρημα ελπίδας σε έναν κόσμο που θα επιδεικνύει σεβασμό σε απόψεις και διαφορές" απέναντι στον "φανατισμό" και την "τρομοκρατία".

Ο Μοχάμεντ Χαλίφα Αλ Μουμπάρακ, πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού και Πολιτισμού του Αμπού Ντάμπι, δήλωσε ότι το Λούβρο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής της χώρας του για τον πολιτισμό και το σύμβολο ενός κράτους "ανεκτικού και ανοικτού στη διαφορετικότητα".

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε αίθουσες και χώρους περιπάτου κάτω από ένα θόλο διαμέτρου 180 μέτρων, που αποτελείται από 7.850 μεταλλικά αστέρια μέσω των οποίων οι ακτίνες του ήλιου αναδεικνύουν το εσωτερικό του μουσείου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο