14 Νοε 2017

Το τελευταίο κομμάτι πίνακα του Μαγκρίτ βρέθηκε στις Βρυξέλλες


O Μαγκρίτ έκοψε σε κομμάτια τον πίνακα La Pose Enchantee το 1932 και ξαναχρησιμοποίησε τον καμβά για να ζωγραφίσει από...
πάνω άλλα έργα. 




Το χαμένο, τελευταίο τμήμα ενός πίνακα του Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ βρέθηκε κρυμμένο κάτω από ένα άλλο έργο του που φιλοξενείται σε ένα μουσείο των Βρυξελλών.

Το τέταρτο τμήμα του πίνακα "La Pose Enchantee", που φιλοτέχνησε ο Μαγκρίτ το 1927, εικονίζει δύο γυναίκες που στηρίζονται σε κίονες. Ο σουρεαλιστής καλλιτέχνης είχε καταστρέψει τον πίνακα, τον είχε κόψει σε κομμάτια και στον καμβά του τελευταίου ζωγράφισε μεταξύ 1935-36 το έργο «Ο Θεός δεν είναι άγιος».

Το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών του Βελγίου, συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης για να ανακαλύψει, χάρη στην τεχνική της ακτινολογικής απεικόνισης, αυτό το τελευταίο, χαμένο κομμάτι του παζλ.

«Οι ακτίνες Χ μας επέτρεψαν να δούμε τι βρίσκεται κάτω από τον πίνακα», εξήγησε ο Ντέιβιντ Στρίβεϊ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Λιέγης. «Ήταν έκπληξη, φυσικά, να βρούμε το τελευταίο κομμάτι του La Pose Enchantee αλλά είναι συνηθισμένο να διαπιστώνουμε διάφορες τεχνικές, με αυτού του είδους την τεχνολογία», πρόσθεσε.

Ο Μαγκρίτ έκοψε σε κομμάτια τον πίνακα La Pose Enchantee το 1932 και ξαναχρησιμοποίησε τον καμβά για να ζωγραφίσει από πάνω άλλα έργα, πιθανότατα για να κάνει οικονομία. Το πρώτο κομμάτι βρέθηκε το 2013 κάτω από τον πίνακα «Το πορτρέτο» (1935) που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Τα δύο επόμενα βρέθηκαν κατόπιν στη Στοκχόλμη και στο μουσείο του κάστρου του Νόργουιτς στη Βρετανία.

Ο Μαγκρίτ «είναι πολύ σημαντικός ζωγράφος της σύγχρονης εποχής» και «μας δίνει μεγάλη χαρά να δουλεύουμε πάνω στο έργο του και να κατανοούμε πώς το φιλοτέχνησε», πρόσθεσε ο Στρίβεϊ.
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο