7 Νοε 2017

Διάσημο γερμανικό θέατρο ακυρώνει ταξίδι στην Τουρκία - Ανησυχία για συλλήψεις Γερμανών


Το Schaubuehne Berlin επρόκειτο να δώσει στα μέσα Νοεμβρίου δύο παραστάσεις.
Εν μέσω τριβών ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία...
, ένα από τα διασημότερα θέατρα του Βερολίνου γνωστοποίησε ότι ακυρώνει την πολυαναμενόμενη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Θεάτρου της Κωνσταντινούπολης, 




εξαιτίας της «ανησυχίας» που επικρατεί μετά τη σύλληψη πολλών Γερμανών πολιτών στην Τουρκία.

Το Schaubuehne Berlin, το οποίο επρόκειτο να δώσει στα μέσα Νοεμβρίου δύο παραστάσεις του έργου «Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ΄» του Ουίλιαμ Σαίξπιρ στο πλαίσιο του φεστιβάλ, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ανησυχεί για τους εργαζόμενούς του» εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, η Άγκυρα προχώρησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις συλλαμβάνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών επικριτών της εξουσίας, δημοσιογράφων και ακτιβιστών που αγωνίζονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλοί Γερμανοί υπήκοοι ή πολίτες με γερμανο-τουρκική καταγωγή συνελήφθησαν. Μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφων της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ και ένας υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Πέτερ Στέιντνερ.

«Όπως κατέστη αδύνατο δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης να μας εγγυηθούν την ασφάλεια εκείνων που επρόκειτο να συμμετάσχουν, είμαστε αναγκασμένοι να μην μεταβούμε στην Τουρκία» επισήμανε σε μια ανακοίνωση το Schaubuehne.

Το θέατρο, το οποίο συμμετείχε συχνά τα τελευταία χρόνια στο φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης, τόνισε ότι «λυπάται βαθιά καθώς απογοήτευσε» το κοινό, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι θα επιστρέψει στην Τουρκία «σε ειρηνικότερους καιρούς».

Το θεατρικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να ανεβάσει αυλαία την 13η Νοεμβρίου με τη συμμετοχή πολλών ξένων καλλιτεχνών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο