23 Νοε 2017

Πέθανε ο βαρύτονος Ντμίτρι Χβοροστόφσκι - Σε ηλικία 55 ετών έχασε τη μάχη με τον καρκίνο


Σε ηλικία 55, μόλις, ετών, άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 22ας Νοεμβρίου ο διάσημος ρώσος βαρύτονος Ντμίτρι Χβοροστόφσκι....




Τα τελευταία δυόμιση χρόνια έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο την οποία έχασε τελικά βυθίζοντας στο πένθος τους πολυπληθείς φίλους της τέχνης του.

Γεννημένος στο Κρασνογιάρκ της Σιβηρίας, σπούδασε στη γενέτειρά του στο λυρικό θέατρο της οποίας έκανε και το ντεμπούτο του με τον μικρό ρόλο του Μαρούλο στον «Ριγκολέτο». Εχοντας κερδίσει σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς (Glinka, Τουλούζης, Κάρντιφ) η παγκόσμια καριέρα του άρχισε το διάστημα 1989-1990 με συναυλίες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Το ντεμπούτο του στην όπερα στη Δύση έγινε στη Νίκαια της Γαλλίας με την «Ντάμα Πίκα» του Τσαϊκόφσκι για να ακολουθήσουν εμφανίσεις στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου (Φενίτσε της Βενετίας, Λυρική Οπερα του Σικάγου, Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, Βασιλική Οπερα του Λονδίνου-Κόβεντ Γκάρντεν, Κρατική Οπερα του Βερολίνου, Σκάλα του Μιλάνου κ.α). Ηταν ιδιαίτερα γνωστός για την ερμηνεία του στον ρόλο του τίτλου στον "Ευγένιο Ονιέγκιν" του Τσαϊκόφσκι. Χαρακτηριστική η φράση των New York Times σύμφωνα με την οποία ήταν "γεννημένος για να ερμηνεύει τον ρόλο".

Τα πιο πρόσφατα χρόνια είχε επικεντρωθεί στους ρόλους του Βέρντι. Τον Ιούνιο του 2015 ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου. Υστερα από ένα διάστημα διακοπής για θεραπεία, επέστρεψε στη σκηνή της Μετροπόλιταν Οπερα τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου προκειμένου να ερμηνεύσει τον Κόμη ντι Λούνα στον "Τροβατόρε" με συμπρωταγωνίστρια την επίσης ρωσίδα σούπερ σταρ σοπράνο Αννα Νετρέμπκο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Ο Χβοροστόφσκι είχε παντρευτεί δύο φορές και ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο