13 Νοε 2017

Τραντάζουν το σουηδικό θέατρο 456 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση


Η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας, Άλις Μπαν Κουνκέ κάλεσε τους διευθυντές των θεάτρων της χώρας σε κρίσιμες διαβουλεύσεις...
μετά τη δημοσίευση επιστολής που υπογράφουν 456 γυναίκες ηθοποιοί, στην οποία καταγγέλλουν παρενόχληση ακόμη και βιασμούς 




που υπέστησαν από συναδέλφους και εργοδότες τους.

Η επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet υπογράφεται από μερικά από τα πιο διάσημα αστέρια του κινηματογράφου και του θεάτρου στη Σουηδία, μεταξύ των οποίων η Σοφία Χέλιν, η Αλεξάντρα Ράπαρτοτ, η Χέλενα Μπέργκστρομ, η Λία Μπόισεν και η Λίνα Τσέιντζ.

Στην επιστολή περιγράφονται με λεπτομέρεια συγκλονιστικά στοιχεία ανάρμοστων συμπεριφορών από βιασμό έως σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στη σουηδική βιομηχανία θεάτρου, χωρίς να αναφέρονται ούτε τα θύματα ούτε οι δράστες.

«Όλο το συνεργείο και οι ηθοποιοί μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο. Εκεί που καθόμουν το βράδυ, άκουσα τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό που υποδυόταν τον σύζυγό μου να μιλάνε για το ποιος θα έρθει πρώτος σε μένα, στο δωμάτιό μου. Όλο το βράδυ προσπαθούσαν να μπουν στο δωμάτιό μου, τόσο από την πόρτα όσο και από το παράθυρο Ζήτησα από έναν άνδρα ηθοποιό, τον οποίο δεν γνώριζα, να με προστατεύσει. Είμαι ευγνώμων σε αυτόν» αναφέρει μία από τις 20 ανώνυμες ιστορίες.

Άλλες ιστορίες αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, εκρήξεις οργής, εκφοβισμούς, απειλές και άλλα περιστατικά, «Δεν θα μείνουμε άλλο σιωπηλές» δεσμεύονται οι 456 υπογράφουσες την επιστολή.

«Θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν και το δικαστικό σύστημα να επιτελέσει το έργο του, όταν υπάρχει λόγος γι αυτό».

Η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας κάλεσε τους διευθυντές της Σουηδικής Εθνικής Εταιρείας Θεάτρου, του Βασιλικού Δραματικού Θεάτρου και της Βασιλικής Σουηδικής Όπερας σε συνάντηση.

«Ήμουν σαφής για το πόσο σοβαρά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα. Ζητάμε αλλαγή» δήλωσε στην Svenska Dagbladet μετά τη συνάντηση.

Απαντώντας στην ερώτηση πώς αντιδρά στις ιστορίες που περιγράφονται στην επιστολή τόνισε: «Είμαι συγκλονισμένη, αηδιασμένη, αναστατωμένη και εξοργισμένη».

Με το hashtag #metoo, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες παρενόχλησης, σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού, ύστερα από τις κατηγορίες εναντίον του παραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες, με τις οποίες συνεργαζόταν.

Η Σουηδία, μία από τις χώρες που έχουν επιτύχει απόλυτη ισότητα των φύλων, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η Άννα Σέρμερ, διευθύνουσα σύμβουλος του Σουηδικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, το οποίο χρηματοδοτεί την παραγωγή ταινιών, δήλωσε στο Radio Sweden ότι σοκαρίστηκε από κάποιες καταγγελίες , αλλά δεν εξεπλάγη που η εκστρατεία #MeToo έφθασε και στη Σουηδία.

«Αυτό που αντιμετώπισαν απλά κάνοντας τη δουλειά τους είναι απαράδεκτο» είπε.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο