20 Οκτ 2017

Το άγνωστο 'Σινικό' τείχος της Αττικής


Εκπληκτικές λήψεις από drone αποτυπώνουν ακόμη ένα δείγμα υψηλής αρχιτεκτονικής στην αρχαιότητα...
Ένα σχετικά άγνωστο τείχος που χωρίζει το Λεκανοπέδιο Αττικής από το Θριάσιο Πεδίο 





και θα μπορούσε κανείς να πει ότι θυμίζει μικρογραφία του Σινικού Τείχους, αποτυπώνεται σε όλο του το μεγαλείο μέσα από ένα νέο βίντεο τραβηγμένο με drone.

Πρόκειται για το αρχαίο τείχος με την ονομασία «Δέμα», που βρίσκεται στο στενότερο σημείο μεταξύ των Ορέων Πάρνηθας και Αιγάλεω το όνομά του προέρχεται από το ότι «δένει» δύο βουνά.

Έχει συνολικό μήκος περίπου 4,3 χιλιόμετρα και η κατασκευή του χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ.. Το 1920 περιγράφεται σαν το τείχος που εκτεινόταν πέραν των έξι χιλιομέτρων,ότι αποτελείτο από πελεκητούς ογκώδεις λίθους,και τεχνικότατα συναρμολογημένους.

Το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετούσε ως αμυντικό οχυρό των Αθηναίων ενώ κατά τον Θουκυδίδη, στην περιοχή αυτή στρατοπέδευσαν οι Σπαρτιάτες τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, καταστρέφοντας την ύπαιθρο της Αττικής.

Δυστυχώς όμως η σημασία του δεν έχει αναδειχθεί ίσως όσο θα έπρεπε και μέσα στα όρια του τείχους υπάρχουν σκουπίδια, ενώ το 2007 υπήρξε καταγγελία από τον δήμο των Άνω Λιοσίων ότι τα έργα για τη δημιουργία της Αττικής Οδού προκάλεσαν ζημιά στο τείχος. Πρόσφατα η ομάδα Up Drones βρέθηκε στην περιοχή και αποτύπωσε τη μοναδικότητα του τείχους μέσα από ένα βίντεο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο