31 Οκτ 2017

Πώς ο Δημήτρης Μυλωνάς μετέτρεψε το Από Μηχανής Θέατρο σε ραφτάδικο [εικόνες & βίντεο] - Έναρξη με τον «Ράφτη κυριών» του Φεντώ


Αρχικά εργοτάξιο και από σήμερα ..ραφτάδικο. Με σεβασμό στη βιομηχανική του αισθητική και ιστορία, το Από Μηχανής θέατρο...
ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων. Διαμορφώθηκαν δύο διαφορετικές σκηνές με πλήρη ηχομόνωση ούτως ώστε να μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και σε απόλυτη αυτονομία.




Το Απο Μηχανής Θέατρο πέρασε από φέτος και για τα επόμενα 10 χρόνια στα χέρια του Δημήτρη Μυλωνά ο οποίος και παραθέτει το όραμά του στο iefimerida.gr, με πρώτη παράσταση τον «Ράφτη κυριών» του Φεντώ. 


«Η αναζήτηση μιας μόνιμης στέγης ήταν ένα όνειρο χρόνων. Μιας στέγης φιλόξενης, όπου θα συγκεντρώνονται όχι μόνο δικές μου σκηνοθεσίες, αλλά και παραγωγές εξαιρετικών συναδέλφων έτσι ώστε να δίνεται στο κοινό μια ευρεία γκάμα επιλογών. Μετά από μια αρκετά μεγάλη διαδρομή ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, η στιγμή αυτή ήρθε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Είχε μεσολαβήσει η ίδρυση της Εταιρείας Θεάτρου εν Δράσει με πολλές κι επιτυχημένες παραγωγές, η δραστηριότητα της οποίας όμως μέχρι πρότινος μετοίκιζε διαρκώς. Τώρα το σπίτι βρέθηκε κι εμείς αποφασίσαμε όχι απλώς να το «συγυρίσουμε» αλλά να του δώσουμε νέα πνοή». 

«Φτιάχνοντας δύο σκηνές 90 τετραγωνικών η καθεμία, επενδύοντας σε υψηλής ποιότητας ηλεκτροακουστική υποδομή, ανανεώνοντας το χώρο του μπαρ και του φουαγιέ, θέλοντας με λίγα λόγια να παρουσιάσουμε σε κοινό και δημιουργούς ένα θέατρο με παροχές σαν εκείνες που θα επιθυμούσαμε εμείς οι ίδιοι να συναντήσουμε».

«Ράφτης κυριών»

«Η καλλιτεχνική μου δράση στο νέο σπίτι αρχίζει με το έργο 'Ράφτης κυριών' του Ζωρζ Φεντώ».

«Αμαρτωλό» διαμέρισμα και παράνομοι εραστές 

«Αγαπώ πολύ την κωμωδία. Αγαπώ να παίζω κωμωδία, να σκηνοθετώ κωμωδία. Κι ακόμα κι αν τα προηγούμενα έργα με τα οποία έχω καταπιαστεί δεν ήταν καθαρόαιμες κωμωδίες, πάντα αναζητούσα εκείνη τη ρωγμή, την τόσο ανθρώπινη, όπου το αστείο, έως και το γελοίο, έρχεται στην επιφάνεια για να τονίσει ακόμα περισσότερο την τραγικότητα» αναφέρει ο Δημήτρης Μυλωνάς «τώρα όμως δεν υπάρχει η ανάγκη αυτής της αναζήτησης. Με τη φάρσα Ράφτης κυριών απλώνεται ένας γενναιόδωρος καμβάς γέλιου. Γραμμένη στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του μαιτρ του είδους Ζωρζ Φεντώ και συνεχίζει από τότε μια λαμπρή διαδρομή».

«Ένα κομψοτέχνημα σκηνικής δράσης όπου κάθε ατάκα βρίσκεται αναγκαία εκεί για να δώσει σε σκηνοθέτη και ηθοποιό αμέτρητες δυνατότητες θεατρικότητας. 

Ένα έργο με αδυσώπητο ρυθμό που σου απαγορεύει την όποια εγκεφαλικότητα ενώ αντίθετα επιζητεί και επικροτεί τη σχέση με το σανίδι και τον θεατή που κρατάει κάτι από την αμεσότητα του μπουλουκιού, την ερμηνεία του σαλτιμπάγκου».

Όμως φυσικά ο Φεντώ δεν γράφει απλώς μια αστεία φάρσα. 'Εκμεταλλεύεται' την 'αθώα' φόρμα της, για να στρέψει προς εμάς ένα μεγεθυντικό καθρέφτη στον οποίο η υποκρισία, ο καθωσπρεπισμός, η καταπίεση των παθών αναδεικνύονται περίτρανα. Όλα αυτά όμως πάντα με το γάντι και πάντα με το αστείρευτο χιούμορ, το τόσο ανακουφιστικό».

Παίζουν: Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Μουλινό, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου: κυρία Αιγκρεβίλ, Ελένη Βαΐτσου: Ρόζα, Άννα Ελεφάντη: Σουζάν, Ευθύμης Μπαλαγιάννης: Ετιέν, Δημοσθένης Φίλιππας: Μπασσινέ, Ελεάνα Στραβοδήμου: Υβόν, Μαρία Χάνου: Πομπινέτ, Γιάννης Σαμψαλάκης: Ωμπέν

Πόρτες ανοιγοκλείνουν συνεχώς 

«Ασφαλώς και στην παράστασή μας, οι πόρτες, κλασσικό σκηνικό περιβάλλον της φάρσας, έχει την τιμητική του. 

Η χρήση της πόρτας δεν αποκτάει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα αλλά και δραματουργικό: το άνοιγμα ή το κλείσιμο της σηματοδοτεί όχι απλώς την είσοδο ή την έξοδο από το χώρο αλλά συνάμα την είσοδο ή την έξοδο στο γέλιο, την έκπληξη, την ανατροπή, την έκθεση, την αγωνία, την προσδοκία των ηρώων. 

Το σκηνικό αυτό «πολυεργαλείο» χρησιμοποιείται με ευφάνταστους τρόπους για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον μεγεθυντικό αυτόν καθρέφτη που αντανακλά και διακωμωδεί τη ψυχική διάθεση των ηρώων.

Νιώθω τυχερός κι ευγνώμων που την προσπάθεια αυτή πλαισιώνουν θίασος και συντελεστές με κοινό κέφι και διάθεση για ένα αποτέλεσμα άρτιο πάνω απ’ όλα όμως ξεκαρδιστικό. Καλή μας διασκέδαση!».


Ζωρζ Φεντώ «Ράφτης κυριών» έως τις 9 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Ο Ζεράρ Μουλινό, επιφανής γιατρός, είναι παντρεμένος με την Υβόν, ενώ παράλληλα διατηρεί ερωτική σχέση με τη Σουζάν, σύζυγο του Ωμπέν. Ο Ωμπέν απατά τη Σουζάν με τη Ρόζα, σύζυγο του Μπασσινέ, φίλου του Μουλινό. 

Ο Μουλινό προκειμένου να μπορεί ανενόχλητος να ζήσει τον παράνομο έρωτά του, νοικιάζει από τον Μπασσινέ ένα διαμέρισμα το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως ραφτάδικο κι εκεί κανονίζει να συναντήσει τη Σουζάν. 


Όμως μόνο την ησυχία του δεν θα βρει! 


Από το «αμαρτωλό» διαμέρισμα περνάνε νόμιμοι σύζυγοι και παράνομοι εραστές, μια πελάτισσα του πρώην ραφτάδικου η οποία επιμένει να της πάρει ο «ράφτης» Μουλινό μέτρα για το καινούριο της φόρεμα, η μητέρα της Υβόν, κυρία Αιγκρεβίλ, υποψιασμένη για τις πονηρές προθέσεις του γαμπρού της και φυσικά ο μπάτλερ του Μουλινό, Ετιέν, το πρόσωπο που θα ανακατώσει ακόμα περισσότερο τα νερά προκαλώντας ξεκαρδιστικές καταστάσεις.


Ανανεωμένο θέατρο με 7 παραγωγές 

Δύο διαφορετικές σκηνές με πλήρη ηχομόνωση ούτως ώστε να μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και σε απόλυτη αυτονομία λειτουργούν πλέον στο Από Μηχανής θέατρο. Η κάτω, χωρητικότητας 150 θέσεων και η επάνω, χωρητικότητας 130 θέσεων, 95 τετραγωνικά η κάθε μία. Οι εξέδρες δε, καθώς και τα ίδια τα καθίσματα, είναι εξολοκλήρου καινούρια με έμφαση στην ευχάριστη κι άνετη παραμονή των θεατών. 


Και οι δύο αίθουσες διαθέτουν σύγχρονη ηλεκτροακουστική υποδομή (φώτα, κονσόλες, ηχητική εγκατάσταση κλπ) για την άρτια υποστήριξη των παραστάσεων ενώ τα πατώματα τους είναι κατάλληλης κατασκευής ώστε να φιλοξενούν όχι μόνο θεατρικές παραστάσεις αλλά επίσης χορού και χοροθεάτρου. 

Τέλος το θέατρο περιλαμβάνει ανακαινισμένο μπαρ, φουαγιέ και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για τη φύλαξη των σκηνικών.


Δημήτρης Μυλωνάς 


Στα εγκαίνια αυτής της προσπάθειας, η Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει δίνει το στίγμα της με 7 δικές της παραγωγές, οι πρώτες τρεις σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά:

1) το βραβευμένο με Pulitzer Prize for Drama και Tony Award for Best Play (2001) κοινωνικό δράμα Proof του Ντέιβιντ Όμπερν που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε Ελλάδα κι εξωτερικό κι έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τους Άντονι Χόπκινς και Γκουίνεθ Πάλτροου στους κεντρικούς ρόλους, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Χρήστος Βαλαβανίδης

2) η σπαρταριστή και ιδιαίτερα αγαπητή φάρσα Ράφτης κυριών του Ζωρζ Φεντώ με πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη

3) η σκηνική διασκευή Μάκμπεθ Λαίδη Μάκμπεθ όπου το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Μάκμπεθ αποδίδεται από δύο μόνο ηθοποιούς, τον Μελέτη Ηλία και την Άννα Ελεφάντη

4) η περσινή sold out επιτυχία Ο γάμος του Καραχμέτη βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου

5) οι Βάτραχοι Project σε μία εκδοχή εσωτερικού χώρου, αποδοσμένη από 4 ηθοποιούς και σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου

6) το Boomerang του Μπερνάρ ντα Κόστα σε σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη, με τους Ασπασία Κράλλη και Δημήτρη Μυλωνά στους κεντρικούς ρόλους

7) και τέλος η stand up κωμωδία My Story με τον Σωτήρη Μεντζέλο σε ένα απολαυστικό one man show.

Θέατρο Από Μηχανής, Ακαδήμου 13, τηλέφωνο: 210.5232097

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο