7 Οκτ 2017

Σαββίνα Γιαννάτου: Έχω την ψευδαίσθηση ότι για πάντα θα πορεύομαι


Για τον τρόπο που μπήκε στο χώρο του τραγουδιού, τη Λένα Πλάτωνος, τον Μάνο Χατζιδάκι, το φεστιβάλ ποίησης στην Κολομβία που μετείχε και...
για τη σχέση της με το χρόνο μίλησε στην εκπομπή ΠΕΖΟΙ στον ΑΕΡΑ, η γνωστή ερμηνεύτρια.




Για τον τρόπο που μπήκε στο χώρο του τραγουδιού, τη Λένα Πλάτωνος, τον Μάνο Χατζιδάκι, το φεστιβάλ ποίησης στην Κολομβία που μετείχε αλλά και για τη σχέση της με το χρόνο μίλησε στην εκπομπή ΠΕΖΟΙ στον ΑΕΡΑ, με τις Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και Φωτεινή Λαμπρίδη, η Σαββίνα Γιαννάτου.

«Στο «κλαρί» με έβγαλε η Λένα Πλάτωνος σε ηλικία 13 ετών και είχαμε προσπαθήσει και νωρίτερα να βγάλουμε ένα δίσκο, το 1972, αλλά δεν έγινε ποτέ», ανέφερε η τραγουδίστρια, που απόψε εμφανίζεται στον Ιανό και τις προσεχείς ημέρες θα συυμετέχει στην παιδική παράσταση Δον Κιχώτης με τους Γιάννη Στάνκογλου και Δημήτρη Πιατά ( στο θέατρο Παλλάς ). «Επειδή της άρεσε της Λένας ο τρόπος που τραγουδούσα από μικρή, όταν έπιασε δουλειά στο Τρίτο Πρόγραμμα και άρχισε να φτιάχνει τα πρώτα της τραγούδια στη Λιλιπούπολη, το 1978, μου είπε να πάω να τραγουδήσω. Χωρίς να έχω κάνει σπουδές. Μετά από κάποιο διάστημα, έβγαλα και το πρώτο μου τραγούδι, το «περνά περνά η ώρα»».

Ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις την ήξερε και του άρεσε η φωνή της, «απλώς δεν έτυχε να πω τα τραγούδια του από νωρίς. Ήταν επιθυμία του Πατσιφά, τότε διευθυντή της «Λύρας», να κάνουμε δίσκο με τραγούδια του Μανού Χατζιδάκι. Τα έκανε ενορχήστρωση η Πλάτωνος, τα είχε ακούσει ο Χατζιδάκις, του άρεσαν πάρα πολύ και ονομάστηκε ο δίσκος «Το 62 του Μανού Χατζιδάκι». Ήταν ο πρώτος δίσκος (του Χατζιδάκι) που έκανα και μετά από χρόνια έκανα το «Πάω να πω στο σύννεφο», και τα δυο με παλιά του τραγούδια».


Πότε τραγουδάει καλύτερα;

Τραγουδάω καλά όταν είμαι πάρα πολύ καλά ψυχολογικά. Θα διαψεύσω το μύθο ότι όσο πιο δυστυχισμένος είσαι, τόσο καλύτερα κάνεις τέχνη. Στην ηλικία που είμαι όσο πιο συμφιλιωμένη είμαι με τον εαυτό μου, βλέπω ότι όλα πάνε πολύ καλύτερα. Είμαι πολύ πιο ισορροπημένη, γιατί ναι μεν θες να εκφράζεσαι, αλλά θες και οι νότες να είναι σωστές.. Η τέχνη λειτουργεί και σαν «ψυχαναλυτής», οπότε έχεις συνειρμούς που δεν φαντάζεσαι ότι θα είχες και όσο καλύτερα είσαι, τόσο τους ελέγχεις.

Ο χρόνος δεν την αγχώνει:«Δεν με αγχώνει ο χρόνος, ακόμα. Έχω μια ψευδαίσθηση ότι για πάντα θα πορεύομαι. Αλλά φαντάζομαι ότι θα αγχωθώ, σύντομα».

Στην αποψινή παράσταση στον Ιανό μαζί της θα είναι ο Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), με τον οποίο θα παρουσιάσουν τραγούδια από τη Μεσόγειο, τη world music, έργα του Χατζιδάκι, και της Πλάτωνος , σε τζαζ διασκευές.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο