4 Οκτ 2017

Ελεύθερο εργαστήρι μουσικής παιδείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Στα οκτώ νέα αυτοτελή σεμινάρια του «Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας» που φέτος έχουν τίτλο...
«Τα μουσικά όργανα και οι ερμηνευτές τους», οκτώ έλληνες δεξιοτέχνες μουσικοί παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τα χαρακτηριστικά των μουσικών οργάνων τους και μιλούν για την ιστορία και το ρεπερτόριό τους.




Η ιδέα πίσω από τον φετινό κύκλο σεμιναρίων πηγάζει από το γεγονός ότι πολύ συχνά τυχαίνει να βλέπουμε ή να ακούμε τα όργανα της ορχήστρας από ηχογραφήσεις, λιγότερο συχνά έχουμε την τύχη να τα απολαμβάνουμε ζωντανά σε συναυλιακούς χώρους, σπάνια όμως έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν: ποιοι θα μπορούσαν να μας διηγηθούν καλύτερα αυτές τις ιστορίες, αν όχι οι ίδιοι οι εκτελεστές τους;

Με αυτό το σκεπτικό, η Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» καλεί οκτώ από τους σημαντικότερους μουσικούς ερμηνευτές στη χώρα μας, να μιλήσουν για το όργανο στο οποίο διακρίνονται, να μας αποκαλύψουν τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του και να μας εισάγουν στην ιστορία του. Και, όπως είναι φυσικό, οι διακεκριμένοι μουσικοί θα συνοδεύσουν τις παρουσιάσεις τους με σύντομα αποσπάσματα από το ρεπερτόριό τους, προσφέροντας στους συμμετέχοντες το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Ο πρώτος κύκλος του φετινού Εργαστηρίου αποτελεί τη συμβολή της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο θεσμό της δια βίου μάθησης και λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο, κάθε Τετάρτη στις 18:00 το απόγευμα από τις 25 Οκτωβρίου ως και τις 13 Δεκεμβρίου.


Ακολουθεί παρουσίαση των επιμέρους ενοτήτων του κύκλου και των εισηγητών τους:

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Φλάουτο: η προέκταση της αναπνοής»

25/10/2017

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

«Ωωω, το βιολοντσέλο! Μια περιήγηση στον κόσμο του αγαπημένου εγχόρδου»

1/11/2017

ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ

«Κλαρινετοpedia!»

8/11/2017

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΟΥΡΑΣ

«Ο ρόλος των κλασικών κρουστών στη συμφωνική ορχήστρα»

15/11/2017

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

«Πώς γεννιέται ένα βιολί» και «Δυσκολίες εκμάθησης και ουτοπία της ιδανικής εκτέλεσης ενός έργου»

22/11/2017

ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

«Τρομπέτα: ένα όργανο διαχρονικό»

29/11/2017

ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΡΠΕΡ

«Μια διαφορετική προσέγγιση της άρπας με πεντάλ»

6/12/2017

ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

«Ταξιδεύοντας με το πιάνο»

13/12/2017

Τα σεμινάρια διεξάγονται τις Τετάρτες και ώρα 18:00 έως 20:00 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ: € 50 - Φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 35 ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: € 10 - Φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 8

Απαραίτητη η εγγραφή

Εγγραφές: Από 4 Οκτωβρίου, 10:00 στον χώρο της Βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικά

Πληροφορίες: www.mmb.org.grΤηλ. επικοινωνίας: 210 72 82 775

Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, που εγκαινιάζει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που παρατηρείται κάθε χρόνο. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Για την εγγραφή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν κατά την εγγραφή τους και εφόσον έχουν παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια.

Ο θεσμός εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι προηγούμενοι κύκλοι του Εργαστηρίου είχαν μεγάλη ανταπόκριση και απέσπασαν θετικότατα σχόλια από το κοινό. Τα σεμινάρια βιντεοσκοπήθηκαν και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα της Μουσικής Βιβλιοθήκης (http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=6716), ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό διατίθεται στη σελίδα της στο facebook.


Πληροφορίες για την εγγραφή

Από τις 4 Οκτωβρίου στις 10:00 π.μ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.mmb.org.gr (η φόρμα της ηλεκτρονικής εγγραφής θα είναι διαθέσιμη στις 10:00 ακριβώς), είτε επί τόπου στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.

Κατά την ηλεκτρονική εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι, μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής τους από το σύστημα, καλούνται να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα ή να καταθέσουν το κόστος συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί. Αν δεν έχουν πραγματοποιήσει την πληρωμή εντός δύο ημερών, θα λάβουν ειδοποίηση ότι η θέση τους παραχωρείται σε επόμενο ενδιαφερόμενο. Αντίστοιχα, όσοι δεν προλάβουν να είναι μέσα στους 100 πρώτους θα λάβουν ειδοποίηση από το σύστημα ότι βρίσκονται σε λίστα αναμονής και θα ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και την εξόφληση του κόστους εφόσον λάβουν σχετική ειδοποίηση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο