17 Οκτ 2017

«Ο Δυτικός και οι Λαϊκοί Πολιτισμοί» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων


Η Οργάνωση Γη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κόκκαλη, διοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Ο Δυτικός και οι Λαϊκοί Πολιτισμοί. Οι ρίζες και...
τα φτερά του λαϊκού πολιτισμού και το αστικό περιβάλλον», την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 στις 14:00 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.




Το συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Αστική Καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των «Urban Thinkers Campus» και των «The City we need», «The Athens we need». 

Σκοπός του είναι να κρατηθεί ζωντανός ο διάλογος και η έρευνα γύρω από το θέμα του συνεδρίου (του 5ου κατά σειρά), έχοντας επίγνωση των αιτιών και των επιπτώσεων που έχει – και για τη χώρα μας – η συντριπτική έκπτωση και μετάλλαξη του Δυτικού Πολιτισμού.

Θα γίνει προσπάθεια ενεργής συμμετοχής ώστε να δημιουργηθούν βάσεις συζήτησης, με στόχο την προσέγγιση του προβλήματος μέσα από πολλές οπτικές γωνίες.

«Ο βαθμός ποιότητας ενός πολιτισμού καθορίζεται αποφασιστικά από το μέγεθος της ελευθερίας της σκέψης, της φαντασίας, και των πράξεων των ανθρώπων που τον παράγουν, καθορίζεται από την ουσιαστική ύπαρξη συλλογικότητας στο μέγιστο δυνατό και από τη δύναμη της βιωμένης πίστης των ατόμων και του κοινωνικού συνόλου, σε βαθειά προαιώνιες και σταθερές αξίες ζωής». (Αλέξης Καπόπουλος)

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε σκόπιμα, όχι για να αποφεχθεί από τον προβληματισμό για το δυσμενές κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ή για να

παραλειφθούν τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και μας επηρεάζουν αρνητικά και ανασταλτικά. Αντιθέτως, είναι απαραίτητη η εμβάθυνση στην καρδιά και την υπόσταση

του προβλήματος: δηλαδή από την σκοπιά της αντιμετώπισης, αυτού του νέου προτεινόμενου και επιβαλλόμενου τρόπου ζωής και επιβίωσης μας, που επισήμως κατονομάστηκε και προσδιορίστηκε ως κρίση, και η οποία δεν είναι μόνο οικονομική,

αλλά αφορά στο σύνολο της λειτουργίας του δυτικού πολιτισμού, όντας ένα ζήτημα ηθικό και πολιτισμικό, που σοβεί χρόνια τώρα στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τουλάχιστον τον δυτικό κόσμο.

Η πυρηνική, συνεκτική βάση του κάθε πολιτισμού και η ουσία του είναι ο λαϊκός πολιτισμός. Αυτός αποτελεί και συμπυκνώνει το διακριτό «είναι» του. Καθ΄αυτό ανθρώπινος και γι αυτό προαιώνιος, με απροσμέτρητη ποιοτική αξία, αυτός ο πολιτισμός ως μήτρα ζωής, στέκει στον αντίποδα όλων των αντίστοιχων της δύναμης και του πολέμου που κατισχύουν. Ο λαϊκός πολιτισμός δεν είναι στην ουσία του κτητικός, και γι΄αυτό δεν συναινεί στους πολύμορφους θανάτους της γης, των ανθρωπίνων σχέσεων, των κοινωνικών και των πνευματικών αγαθών, που μέχρι τώρα διατηρήθηκαν και διασώθηκαν εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια.

Η παγκόσμια αστική καμπάνια (World Urban Campaign) είναι μια πλατφόρμα υποστήριξης και συνεργασίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θετική αστική αλλαγή. Η Οργάνωση Γη αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο του World Urban Campaign στην Ελλάδα και το «Athens We Need» αποτελεί ένα πιλοτικό έργο, μία πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επιτευχθούν πράσινες, παραγωγικές, ασφαλείς, υγιείς, χωρίς αποκλεισμούς και καλά σχεδιασμένες πόλεις.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο, 14:00 – 21:00. Συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, εικαστικοί, ανθρωπολόγοι, μουσικόλογοι, λαογράφοι, ιστορικοί τέχνης. Το συνέδριο είναι ανοιχτό για το κοινό.

Αλέξης Καπόπουλος

Επιστημονικός Υπεύθυνος Συνεδρίου

Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π

Καθηγητής/Ερευνητής Πολιτισμικής

Ανθρωπολογίας E.H.E.S.S


Θάνος Μιχαλάς

Γραμματέας της Επιτροής Συνεδρίου

Ανθρωπολόγος του Πολιτισμού,

Σκηνοθέτης


«Ο Δυτικός και οι Λαϊκοί Πολιτισμοί» 

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, 14.00-21.30

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο