14 Οκτ 2017

Αυτός είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός στον κόσμο


Νέα μελέτη ρίχνει φως στο ερώτημα του ποιος είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός στον πλανήτη...
Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός στη Γη,




όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό Nature.

"Η γονιδιωματική ιστορία των Αβορίγινων της Αυστραλίας" αποτελεί την πρώτη μελέτη γονιδιωμάτων στον κόσμο, από την οποία προκύπτει ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων Αβοριγίνων έφτασαν στην Αυστραλία πριν από 58.000 χρόνια.

Στην μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Eske Willerslev από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, συνέβαλαν υπερήλικες από αυτόχθονες κοινότητες της Αυστραλίας. Οι ερευνητές κατάφεραν να καθορίσουνι την αλληλουχία του γονιδιώματος 83 Αβορίγινων, καθώς και 25 Παπουανών από τη Νέα Γουινέα. Για την ανάκτηση του DNA, συνέλεξαν δείγματα σάλιου από ομάδες ανθρώπων, διασκορπισμένων ευρέως γεωγραφικά και γλωσσικά. Μέχρι πρότινος, είχαν χαρτογραφηθεί μόνο τρία γονιδιώματα ιθαγενών Αυστραλών.

Πριν από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης έρευνας, γινόταν ήδη λόγος στους επιστημονικούς κύκλους για το κατά πόσο ή όχι οι σύγχρονοι Αβορίγινες είναι απόγονοι των αρχαίων φυλών που κατοίκισαν για πρώτη φορά στην Αυστραλία. Η πιο ολοκληρωμένη γονιδιωματική μελέτη των αυτόχθονων Αυστραλών, μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει ότι όλοι οι άνθρωποι προέρχονται από κοινούς προγόνους εξαιτίας ενός μεμονωμένου περιστατικού μετανάστευσης που ξεκίνησε από την Αφρική.

Το γεγονός αυτό συνέβη πριν από περίπου 72.000 χρόνια όταν, μαζί με ένα μεγάλο κύμα μεταναστών, πρόγονοι των Παπουανών και των Αβορίγινων έφυγαν από την Αφρική. Πριν από 58.000 χρόνια χωρίστηκαν από τους υπόλοιπους και, αποτελώντας ίσως την πρώτη ομάδα ανθρώπων που διέσχισαν τον ωκεανό, έφτασαν στη «Sahul», την υπερήπειρο που αποτελούνταν τότε από τις σημερινές Τασμανία, Αυστραλία και Νέα Γουινέα. Πριν από 37.000 χρόνια οι δύο ομάδες Παπουανών και Αβορίγινων χωρίστηκαν μεταξύ τους, ενώ η υπερήπειρος διασπάστηκε μόλις 8.000 χρόνια πριν.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Αυστραλία έχει μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας εκτός της Αφρικής, εγείροντας ερωτήματα για την καταγωγή, τη διαφοροποίηση, την προσαρμογή και τη συγγένεια με άλλους πληθυσμούς. Θεωρούμε πως οι Αβορίγινες και οι Ευρασιάτες μοιράζονται τα ίδια γονιδιώματα από κοινούς Αφρικανούς προγόνους».

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι πολιτισμοί των Αβορίγινων έχουν ζήσει στην Αυστραλία για τόσο πολύ καιρό που έχουν πλέον προσαρμοστεί βιολογικά στο περιβάλλον της. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που ζουν σε διαφορετικά μέρη της χώρας και με διαφορετικές καιρικές συνθήκες, έχουν προσαρμοστεί αναλόγως. Καθώς το μέγεθος της Αυστραλίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι πολιτισμοί ήταν γεωγραφικά απομονωμένοι μεταξύ τους, η γενετική ποικιλομορφία ανάμεσα στις φυλετικές ομάδες είναι τεράστια. Για παράδειγμα, οι Αβορίγινες που ζούσαν σε περιοχές της ερήμου ήταν σε θέση να αντέξουν τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός τη νύχτα, χωρίς να αυξάνονται οι ρυθμοί του μεταβολισμού τους. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.

Η δημοσίευση της έρευνας σχετικά με την ανθρώπινη μετανάστευση συμπίπτει με μία οδυνηρή κατάσταση, καθώς η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης πυροδοτεί αφορμές για πολλά πρωτοσέλιδα στην Αυστραλία, αλλά και παγκοσμίως. Στις 21 Σεπτεμβρίου, το Essential Research δημοσίευσε ότι το 49% των Αυστραλών δηλώνουν κατά της μουσουλμανικής μετανάστευσης.

Σε μία εποχή που το αίσθημα κατά των μεταναστών κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Αυστραλία, ίσως θα ήταν η κατάλληλη στιγμή ώστε οι Αυστραλοί να σκεφθούν ότι αποτελούν την πιο "πρόσφατη άφιξη" στον τόπο όπου έζησε ο αρχαιότρος πολιτισμός στον πλανήτη μας.

Φωτό: AP Photo/Mark Graham

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο