14 Οκτ 2017

Ο Στανισλάβσκι και η μέθοδός του


Γεννημένος πριν 150 χρόνια ο πιο διάσημος Ρώσος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κονσταντίν Στανισλάβσκι, θεωρείται ...
ο δημιουργός επαναστατικής -για τον 20ό αιώνα- μεθόδου ηθοποιίας, που υιοθετούν ακόμα και σήμερα σπουδαίοι Αμερικανοί σκηνοθέτες.




Οι αμερικανοί γνώρισαν τον Στανισλάβσκι, όταν είχε περιηγηθεί σε αμερικανικές πόλεις με το θίασό του, στα 1923. Στην αυτοβιογραφία του Στανισλάβσκι , που είχε μεταφραστεί αμέσως στα αγγλικά, «Η ζωή μου στην Τέχνη» (1924) γραφεία «Αφιερώνω αυτό το βιβλίο στη φιλόξενη Αμερική που τοποθέτησε με τιμητικές εκδηλώσεις, το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας στην καρδιά της».


Η δεκαετία του 20 ήταν από τις πολύ δύσκολες για τον Στανισλάβσκι. Τότε, ο γιος του υπέφερε από φυματίωση και ενώ διέπρεπε στο Μοσχοβίτικο πάλκο, είχε οικονομικές δυσκολίες και χρειαζόταν συνάλλαγμα, για να τον νοσηλεύει σε ευρωπαϊκό σανατόριο. Το ταξίδι στις ΗΠΑ τον είχε βοηθήσει οικονομικά.

Οι ηθοποιοί στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ εμπνέονται ακόμα και σήμερα από τον θεωρούμενο πρωτοπόρο της σύγχρονης υποκριτικής. Πρόσφατα κυκλοφόρησε νέα έκδοση των οδηγιών του «Η προετοιμασία του ηθοποιού» που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το1936, δύο χρόνια πριν τον θάνατό του. Η περίφημη «μέθοδός του» προωθεί το φυσικό τρόπο ηθοποιίας απομακρύνοντας τους ηθοποιούς από τον πομπώδη τρόπο που ενστερνίζονταν όταν ανέβαιναν στη σκηνή.



Η μέθοδος Στανισλάβσκι, οφείλει πολλά  στην Stella Adler, που πέθανε πριν 20 χρόνια, αλλά συντέλεσε τα μέγιστα ώστε να μαθευτεί η μέθοδος στις ΗΠΑ.



Σήμερα, το Stella Adler Studio στην περιοχή Φλάτιρον της Νέας Υόρκης έχει περισσότερους από 400 σπουδαστές


Πηγή: The Moscow News

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο