14 Οκτ 2017

Μουσείο στη Κίνα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για έκθεση φωτογραφίας που αντιπαρέθετε Αφρικανούς με ζώα


Σάλο προκάλεσε στην Κίνα μια έκθεση φωτογραφίας η οποία παρουσίαζε δίπτυχα συγκρίνοντας πορτρέτα Αφρικανών και άγριων ζώων....
Μετά τις αντιδράσεις η έκθεση αφαίρεσε τα έργα και απολογήθηκε ο επιμελητής.




Ένα μουσείο στην Κίνα διέκοψε αυτή την εβδομάδα μια έκθεση που παρέθετε φωτογραφίες άγριων ζώων με πορτρέτα Αφρικανών, προκαλώντας καταγγελίες για ρατσισμό.

Η έκθεση με τίτλο «Αυτή είναι η Αφρική» είχε ανοίξει τις πύλες της στο Επαρχιακό Μουσείο του Hubei στην πόλη του Wuhan και παρουσίαζε μια σειρά από δίπτυχα, καθένα από τα οποία περιέχει μια φωτογραφία ενός αφρικανικού που συνδυάζονταν με το πρόσωπο ενός ζώου. Σε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο παράδειγμα, ένα παιδί με το στόμα του ανοιχτό είχε ταιριάξει με ένα γορίλα ενώ άλλα έργα συμπεριλάμβαναν μπαμπουίνους και τσιτάχ.

Η έκθεση τελικά σταμάτησε τη λειτουργία της μετά από καταγγελίες Αφρικανών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που ζούσαν στην Κίνα, δήλωσε ο επιμελητής. Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Yu Huiping, μεγιστάνα κατασκευής που έχει ταξιδέψει στην Αφρική περισσότερες από 20 φορές και έχει προηγουμένως κερδίσει βραβεία για το έργο του ενώ είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Φωτογράφων Hubei.

Ο Wang Yuejun, ένας από τους επιμελητές της έκθεσης απολογήθηκε και δήλωσε ότι οι συγκρίσεις με τα ζώα θεωρούνταν συνήθως ως φιλοφρόνηση στην κινεζική κουλτούρα, αναφέροντας τα ζώδια σο κινεζικό ωροσκόπιο που ταυτίζουν τους ανθρώπους με τα ζώα ανάλογα με το έτος γέννησής τους.

«Το κοινό που στοχεύουμε είναι κινεζικό κυρίως», δήλωσε ο Wang. «Αλλά το μουσείο κατανοεί ότι οι εικόνες προσβάλλουν "τους αφρικανούς φίλους μας" και αφαιρέθηκαν για να δείξουν σεβασμό στις ανησυχίες τους», πρόσθεσε ο Wang.

Περισσότερα από 141.000 άτομα επισκέφθηκαν την πάντως την έκθεση, η οποία άνοιξε λίγο πριν από τις διακοπές της Εθνικής Ημέρας της Κίνας. Ο πρώτος που ανέδειξε το ζήτημα ήταν ένας Νιγηριανός που δημοσίευσε μια φωτογραφία της έκθεσης στο Instagram.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο