18 Οκτ 2017

Με το βραβείο Κάφκα τιμήθηκε η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ - Σε τελετή στην Πράγα


Η Καναδή συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός Μάργκαρετ Άτγουντ τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Φραντς Κάφκα 2017 για το...
σύνολο του έργου της, σε μια τελετή στην Πράγα.




«Το βραβείο αυτό είναι ξεχωριστό για μένα επειδή το πρώτο δοκίμιο που έγραψα, τη δεκαετία του 1950, αφορούσε τον Φραντς Κάφκα» αποκάλυψε η 77χρονη συγγραφέας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Εκείνη την εποχή διάβασα όχι μόνο τη βιογραφία του Κάφκα αλλά το σύνολο του έργου του και το θυμάμαι πολύ καλά», πρόσθεσε.

Τα έργα της Άτγουντ έχουν μεταφραστεί σε περίπου 50 γλώσσες. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει 17 μυθιστορήματα, επτά βιβλία για παιδιά και πάνω από 20 ποιητικές συλλογές.

Στο γνωστότερο έργο της, το δυστοπικό μυθιστόρημα «Η ιστορία της πορφυρής δούλης», περιγράφει μια κοινωνία που κυβερνάται από μια αίρεση η οποία έχει υποβιβάσει τις γυναίκες σε σκλάβες του σεξ. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε το 1985 και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και το θέατρο. Σ' αυτό έχουν βασιστεί επίσης μια όπερα, ένα μπαλέτο και, πρόσφατα, μια τηλεοπτική σειρά.

Στο παρελθόν, με το βραβείο Φραντς Κάφκα, που συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων, έχουν τιμηθεί μεταξύ άλλων ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ (2001), ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι (2006), ο Ισραηλινός Άμος Οζ (2013) και ο Τσέχος Βάτσλαβ Χάβελ (2010).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο