28 Οκτ 2017

Τα χειρόγραφα του Νεύτωνα που αποτύπωσε στα αρχαία ελληνικά!


Περισσότερες από 4.000 σελίδες από τα χειρόγραφά του Ισαάκ Νεύτωνα στα αρχαία ελληνικά βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο του ...
Cambridge!




Ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός φοίτησε στο εν λόγω πανεπιστήμιο από το 1661-1665, από το 1669-1701 δίδασκε, ενώ το 1703 εξελέγη πρόεδρος της Royal Society, θέση που κατείχε μέχρι το θάνατό του.

Το Πανεπιστήμιο επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα.

Οι συγκεκριμένες σημειώσεις περιλαμβάνουν σημειώσεις από τις σπουδές του και τις εξερευνήσεις του στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μεταφυσική.

Παρατηρώντας κάποιος τα σημείωματα του Νεύτωνα, θα δει ότι οι σημειώσεις είναι γραμμένες στα ελληνικά ενώ οι τίτλοι / θέματα που δούλευε παρουσιάζονται στα λατινικά.

Οι σύντομες επεξηγήσεις στα περιθώρια των σελίδων είναι καλογραμμένες σε ελληνικό κείμενο, με πεζά γράμματα και με τα απαραίτητα διακριτικά.

Φαίνεται, επομένως, ότι η ελληνική γνώση της γλώσσας ήταν τόσο διαδεδομένη ώστε ένας μελετητής θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί αβίαστα ακόμη και σε απλές σημειώσεις.

Λόγω του τρόπου που είναι γραμμένο, το παραπάνω σημειωματάριο κρίθηκε «Ως ακατάλληλο για τύπωμα». Είχε καταδικαστεί στη λήθη μέχρι το 1872, χρονιά που παρουσιάστηκε στη Βιβλιοθήκη του Cambridge. Το 2011 ψηφιοποιήθηκε και τέθηκε σε απευθείας σύνδεση από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο