6 Σεπ 2017

H «Πλατεία» πάει … Oscar


Η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη θα είναι η ελληνική εκπροσώπηση στα φετινά βραβεία Oscar...




Για όλους όσοι δεν γνωρίζουν τον σκηνοθέτη της πολυβραβευμένης ταινίας «Amerika Square» που αποτελεί την ελληνική υποψηφιότητα για τα φετινά βραβεία Oscar το βιογραφικό του δίνει όλες τις απαντήσεις. 

Ο Γιάννης Σακαρίδης σπούδασε Photography and History of Art στο London College of Printing και Film στο University of Westminster. 

Ήταν μέλος της London Film Makers Co-Op για αρκετά χρόνια, όπου άρχισε να σκηνοθετεί μικρού μήκους ταινίες, κυρίως experimental. Συνέχισε να εργάζεται ως επαγγελματίας μοντέρ σε μεγάλου μήκους ταινίες στην Ελλάδα και την Αγγλία (όπως τις A Woman in Winter, Ο Βασιλιάς, Screamin’ Jay Hawkins: I Put a Spell On Me), σε κινηματογραφικά trailer για την Warner Bros (Eyes Wide Shut, The General, Midnight in the garden of Good & Evil), και σε πολυάριθμα ντοκιμαντέρ για την βρετανική τηλεόραση (όπως τα Velvet Goldmine για το Channel 4, Clash of the Titans: Rangers / Celtic για το BBC2, Carnival Faces για το National Geographic). 

Από το 1993 έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μικρού μήκους (Paris, La Valeta, A poem for 4 countries, Decay, Mausoleum, Τruth που τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ειδικό βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο Καλύτερης Μουσικής του 29ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κ.ά.).

Ύστερα από δεκαοκτώ χρόνια στο Λονδίνο, γύρισε στην Αθήνα όπου και μένει μόνιμα από το 2007. Το 2008 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο 4ο Crossroads Co-production Forum στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το 2012 ίδρυσε μαζί με την κριτικό κινηματογράφου Βένια Βέργου την Athens Filmmakers’ Co-Operative, την εταιρία παραγωγής της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Wild Duck».


Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Amerika Square», πάει στα Οσκαρ. Η ταινία του Γιάννη Σακαρίδη – τέσσερα χρόνια μετά το «Wild Duck»- είναι σε σενάριο του ίδιου, του Βαγγέλη Μουρίκη και του Γιάννη Τσίρμπα, βασισμένο στο βιβλίο του τελευταίου, «Η Βικτώρια Δεν Υπάρχει» (εκδ. Νεφέλη). 

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, από το Busan μέχρι το Chicago και από την βράβευσή του με Ειδική Μνεία για την ερμηνεία του Βασίλη Κουκαλάνι, με το βραβείο της Fipresci της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών και με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Βραβείο Ίρις καλύτερου μοντάζ –που επιμελήθηκε ο Γιάννης Σακαρίδης- στην 8η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το «Amerika Square» μπαίνει τώρα σε τροχιά για τα βραβεία Oscar. 

Η ταινία που ετοιμάζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου να ανοίξει σε limited κύκλωμα σε κινηματογράφους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες από την Corinth Films με το Hollywood Reporter να σημειώνει πως είναι μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες για τις οδυνηρές επιπτώσεις του προσφυγικού, αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων, του Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και του Νάκου (Μάκης Παπαδημητρίου), που μεγάλωσαν μαζί από παιδιά στην πολύβουη Πλατεία Αμερικής, όπου οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν με την Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια Αφρικανή τραγουδίστρια μπλεγμένης στα δίχτυα της μαφίας και τον Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), έναν απελπισμένο Σύριο πρόσφυγα που προσπαθεί να φύγει από την χώρα

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο