3 Αυγ 2017

Διεθνής κατακραυγή για την «εξαφάνιση» της χήρας του Κινέζου νομπελίστα Λιού Σιαομπό


Ευθύνες επιρρίπτονται σε βάρος της Κινεζικής κυβέρνησης, όσον αφορά την εξαφάνιση της χήρας...
του διαφωνούντα Λιού Σιαομπό, η οποία δεν έχει εμφανιστεί μετά τον θάνατο του νομπελίστα της Ειρήνης, 




σύμφωνα με τον Αμερικανό δικηγόρο του ζεύγους, ο οποίος ανακοίνωσε πως κατέθεσε προσφυγή στον ΟΗΕ.

Η Λιού Σιά «κρατείται μυστικά από τις κινεζικές αρχές σε άγνωστο μέρος» από τις 15 Ιουλίου, ημέρα της κηδείας του αντιπολιτευομένου, υποστηρίζεται στο κείμενο που κατατέθηκε από τον δικηγόρο Τζάρεντ Γκένσερ στην Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις καταναγκαστικές ή ακούσιες εξαφανίσεις.

«Απαιτώ οι κινεζικές αρχές να παράσχουν αμέσως την απόδειξη πως η Λιού Σιά βρίσκεται στη ζωή και να της επιτρέψουν να έχει πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην οικογένειά της, τους φίλους της, τους δικηγόρους της και τη διεθνή κοινότητα», προσθέτει ο Γκένσερ στο κείμενο αυτό.

Η Λιού Σιά, 56 ετών, είχε τεθεί ντε φάκτο υπό κράτηση κατ' οίκον στο διαμέρισμά της στο Πεκίνο από τότε που ο Λιου Σιαομπό είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης 2010, αφού είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 11 ετών για «ανατρεπτική δραστηριότητα» επειδή είχε ζητήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα. Η Λιού Σιά δεν έχει καταδικασθεί ποτέ ούτε καν έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον της.

Από την παραμονή του θανάτου του συζύγου της, δεν έχει έρθει σε επαφή με κανέναν από τους οικείους της, σύμφωνα με τον Γκένσερ. Το κομμουνιστικό καθεστώς έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες της οι οποίες είχαν τραβηχτεί στη διάρκεια της κηδείας του Λιού Σιαομπό, αλλά έκτοτε δεν έχει αποκαλύψει πού βρίσκεται. Το Πεκίνο ουδέποτε έχει παραδεχθεί πως η Λιού Σιά έχει στερηθεί την ελευθερία της.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο