10 Ιουλ 2017

11.000 θεατές υποκλίθηκαν στον Κώστα Καζάκο - Οιδίποδα


Εντός της θεματικής του φετινού Φεστιβάλ «Η έλευση του ξένου» παρουσιάστηκαν...
στην Μικρή και Μεγάλη Επίδαυρο αντιστοίχως, 




το σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουλίου οι παραστάσεις Άφιξις σε σκηνοθεσία της Ιως Βουλγαράκη και Οιδίπους επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη με τον 80χρονο Κώστα Καζάκο στο ρόλο του υπέργηρου Οιδίποδα.


Το κύκνειο άσμα του Σοφοκλή παρακολούθησαν στο κοίλον 4.500 θεατές την Παρασκευή και 6.500 θεατές το Σάββατο. Με κιβώτια νερού που συμβολίζουν την κάθαρση και τη ζωή και το έργο να παραπέμπει σε συμβολισμούς ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, σύμφωνα με το έργο του ποιητή ο Οιδίπους φτάνει στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας φιλοξενία – ένας «ξένος», τυφλός και ρακένδυτος μετά από δεκαετή περιπλάνηση. Χρειάζεται έναν τόπο ν’ αναπαυθεί, καθώς διαισθάνεται το τέλος να πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του η κόρη-αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα «σύνορα», στο μεταίχμιο νομιμότητας και παρανομίας, ζωής και θανάτου. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρότερη κόρη-αδελφή του Ισμήνη και τον γιο-αδελφό του Πολυνείκη κάνει μία ανασκόπηση της ζωής του και στοχάζεται επάνω στο παράλογο του ανθρώπινου βίου.


Την σκηνοθεσία υπέγραψε ο Σταύρος Τσακίρης, η νέα μετάφραση είχε την υπογραφή του Δημήτρη Δημητριάδη, ενώ η πρωτότυπη μουσική ήταν του Μίνου Μάτσα και εκτελέσθηκε ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών και πέντε ηθοποιών, ως ένα παράλληλο κείμενο εν είδει χορού.


Στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου μια πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών (Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αρης Τρουπάκης, Δημήτρης Ημελλος, Δημήτρης Λάλος) απέδωσε το μύθο κάνοντας διάλογο με το σήμερα. Στη σκηνή είδαμε ακόμα τη σύζυγο του Κώστα Καζάκου, Τζένη Κόλλια σε μια σπάνια σύμπραξη με τον ηθοποιό.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο