18 Ιουλ 2017

Ωδή στον Ρομέρο - Οι 10 καλύτερες ταινίες με ζόμπι


Με αφορμή τον θάνατο του "πατέρα των ζόμπι" και την "ζομπομανία" των τελευταίων χρόνων, με διάφορες, σειρές...
, το The Toc θυμάται τις καλύτερες ταινίες του είδους. 





Οι ζωντανοί - νεκροί άλλωστε αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στην μυθολογία τρόμου στον κινηματογράφο. Και οι πρωταγωνιστές του είναι πολλοί, από τον ξεχωριστό και εμβληματικό George Romero μέχρι τον Danny Boyle και τον Peter Jackson.


Αρχή όλων λοιπόν, το κλασσικό "Η νύχτα των Ζωντανών Νεκρών" του Romero. Στα αγγλικά ο τίτλος ήταν "Night of the Living Dead". Πρόκειται για ένα αριστούργημα που ξεκίνησε... τα πάντα. Ο σκηνοθέτης προχώρησε σε κάτι πρωτοποριακό, βάζοντας μαύρο πρωταγωνιστή σε ταινία τρόμου. Αν και τα εφέ είναι "γερασμένα", εντούτοις, η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά κλασσική. 



2. Dawn of the Dead


Πάλι ο George A. Romero πρωτοπορεί. Μία ταινία ζόμπι με κοινωνικές - πολιτικές προεκτάσεις; Ναι, γίνεται. Οι ήρωες κλείνονται σε ένα εμπορικό κέντρο και βιώνουν τον απόλυτο καταναλωτισμό, μέχρι... ηδονής, ενώ γύρω τους οι νεκροί τρώνε τα πάντα. Πλέον, οι ζωντανοί νεκροί μετατρέπονται σε εν μέρει πρωταγωνιστές.




3. The Return of the Living Dead


Το The Return of the Living Dead είναι μια σχετικά "απλοϊκή" ταινία. Ο σκηνοθέτης Dan O’Bannon προσδίδει σχεδόν ανίκητες ικανότητες στα ζόμπι. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη ταινία είναι πολύ βίαιη, αγγίζοντας τον μηδενισμό. Πιθανά αυτό ήταν που ώθησε πολλούς νέους της εποχής (δεκαετία του 1980) να τη λατρέψουν.



4. The Evil Dead


Ένα cult αριστούργημα του Sam Raimi αν και δεν το λες καθαρόαιμη ζόμπι ταινία. Είναι όμως μία ξεχωριστή ματιά γι αυτό και κατατάσσεται στις καλύτερες ταινίες του είδους.


5. The Serpent and the Rainbow


Εξαιρετικό σενάριο! Στην Αϊτή, μέσω ενός συνδυασμού μαγικών (βουντού) και φυτικής χημείας ανασταίνουονται οι νεκροί και γίνονται ζόμπι! Πρόκειται για μία ταινία του ξεχωριστού Wes Craven ο οποίος συνδυάζει επιτυχημένα τον μυστικισμό, τη μαγεία και τον τρόμο, κάπου ανάμεσα στο cult και στον σοβαρό τρόμο. Ακόμα και εάν οι νεκροζώντανοι δεν περιφέρονται παντού. 






6. 28 Days Later


Φτάνουμε στο 2002 για να υπάρξει μία πραγματικά καλή σύγχρονη ταινία με ζόμπι, αυτή του Danny Boyle. Μπορεί οι νεκροί να περπατούν ξανά, αλλά δεν κινούνται αργά, αντίθετα τρέχουν σαν... δαιμονισμένοι, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αυτό που λέμε μεταποκαλυπτική! Και το κυριότερο; Η ταινία διαδραματίζεται στη Βρετανία και ξεκινά με ένα ρημαγμένο, σκυθρωπό Λονδίνο. 




7. Planet Terror 



Τα λέει όλα το όνομα Robert Rodriguez! Φιλμ γεμάτο υπερβολή σε όλα, όπως στη βία. Επί της ουσίας πρόκειται για "μεταλλαγμένη" B movie, με γυναίκες όμως στο προσκήνιο. Σκέτη απόλαυση!




8. Shaun of the Dead 


Είπε κάποιος ότι οι ταινίες ζόμπι είναι απαραίτητα δίχως χιούμορ; Ή δεν μπορεί να είναι και κωμωδίες; Το “Shaun of the Dead” του Edgar Wright αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Γεμάτο από βρετανικό, φλεγματικό - καυστικό χιούμορ, σατιρίζει τα πάντα και το χαίρεσαι όσο δεν πάει. Είναι στην θέση 8 της λίστας μας ακριβώς επειδή είναι κωμωδία, αλλά "δεν παίζεται". 




9. Zombieland


Μια και πιάσαμε τις... ζομποκωμωδίες, το Zombieland, του Ruben Fleischer. Χαλαρή, με κάποιες στιγμές έντασης αλλά και ίχνη εφευρημάτων - πρωτοτυπίας, βλέπεται πολύ ευχάριστα. 



10. World War Z


Σε πολλούς φαν του είδους δεν άρεσε. Κυρίαρχος λόγος ότι όπως παρουσιάζεται η ταινία δεν δίνει την εικόνα ενός πραγματικού παγκόσμιου πολέμου με ζόμπι. Απλώς χρησιμοποιήθηκαν κάποιες γενικές αναφορές και πλάνα για να δοθεί η εντύπωση ενός γενικευμένου πολέμου - επιδημίας ζόμπι. 


Ωστόσο, η ταινία έχει ένα πλεονέκτημα. Πως αν και έχουμε ταινία με νεκροζώντανους, δεν υπάρχει πραγματική σκηνή σπλάτερ! Στην πραγματικότητα το φιλμ είναι ένα μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ, με ρυθμό, ένταση και αγωνία. Ο Marc Forster απέφυγε την ωμή βία, έκανε τα ζόμπι να διαλύουν οργανωμένες άμυνες και στρατούς και, κόντρα στο τετριμμένο του Χόλιγουντ, δεν έχουμε σωτηρία του κόσμου. Γεννάται ελπίδα με το τέλος του, όχι όμως μόνιμη λύση.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο