19 Ιουν 2017

Το Αργος, οι Μυκήνες, ο Ξενάκης και ο «Διεθνής Τόπος»


«Διεθνής Τόπος» Πελοπόννησος: Αργος - Μυκήνες είναι ο τίτλος του καλλιτεχνικού και ερευνητικού ...
site specific project που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 ως τις 9 Ιουλίου στην Αργολίδα, υπό τη διεύθυνση της θεατρολόγου Ελένης Βαροπούλου.




Πρόκειται για ένα διεθνές εγχείρημα, 20 χρόνια αφότου έληξε το ιστορικό site specific Φεστιβάλ Αργους (1994-1997), το οποίο ανέπτυσσε τις καλλιτεχνικές δράσεις του σε αρχιτεκτονικά μνημεία, αρχαία και σύγχρονα, σε αρχαιολογικούς χώρους και εργοστάσια της περιοχής.

«Οι εμβληματικές και αστείρευτες τοποθεσίες έχουν τη δύναμη να ανακαλούν μαγικά το παρελθόν, μπορούν αναζωογονημένες να γονιμοποιούν το σήμερα και να ατενίζουν αινιγματικά το μέλλον. Το Αργος και οι Μυκήνες είναι δύο ασύγκριτοι τόποι που το ιστορικό και μυθολογικό φορτίο τους αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση» τονίζει η Ελένη Βαροπούλου. «Αυτό το site specific project, με τη διακαλλιτεχνική, διεθνική, διαδραστική και διαπολιτιστική διάστασή του, στρέφεται προς τη φύση, την ανάδειξη ιστορικών χώρων και τη δημιουργική ανταλλαγή ανάμεσα σε κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες. Το Αργος και οι Μυκήνες είναι δύο πολιτιστικά τοπία με χαρακτήρα "υψηλόν" (sublime) που αποτέλεσαν αδιάκοπη πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους καλλιτέχνες και εδαφικότητες για μια παραγωγική συνάντηση του τοπικού και περιφερειακού στοιχείου με στοιχεία από "αλλού" και από το εξωτερικό».

Το project πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΕΑΣΑ). Στόχος του είναι να συνεχίσει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και να επεκταθεί.

Με θεματικό άξονα την αρχαιολογία και την ετεροτοπία, το project περιλαμβάνει ως δίπτυχο το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» και την «Αργολική Industriale». Συγκεκριμένα, στην «Αργολική Industriale» η αρχαιολογία αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο όλων των εφετινών εκδηλώσεων. Ξεκινώντας από την αρχαιολογία του βιομηχανικού χώρου, καθώς δύο μνημειακοί βιομηχανικοί χώροι της Αργολίδας, το εργοστάσιο «ΡΕΑ» και ο «Πελαργός» της Νέας Κίου, διακόπτουν τη δραματική σιωπή τους και από εγκαταλελειμμένες ζώνες μετατρέπονται σε δυναμικούς τόπους ζωντανής καλλιτεχνικής δράσης.

Εντεκα καλλιτέχνες θα παρέμβουν στον χώρο, θα καταλάβουν ρημαγμένες γωνιές, θα αξιοποιήσουν ευρήματα και θα διαμορφώσουν το άγριο περιβάλλον, στήνοντας εκεί έργα τους. Η προσωρινή κατάληψη των εργοστασίων υπό τον εκθεσιακό τίτλο «Μικροφυσικές των ερειπίων» από τους καλλιτέχνες Αρτεμη Αλκαλάη, Ερη Δημητριάδη, Δημήτρη Μεράντζα, Ειρήνη Μπαζάρα, Μάχη Ξενάκη, Αλίκη Παππά, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκο Σεπετζόγλου, Βουβούλα Σκούρα, Σωκράτη Φατούρο, Θοδωρή Χρυσικό, θα ολοκληρωθεί με την περιπλάνηση των επισκεπτών στον χώρο.

Εκτός από την αρχαιολογία του βιομηχανικού χώρου, μέσα στο πλαίσιο του Project θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και επιστήμονες στα εργοστάσια «ΡΕΑ» και «Πελαργός» της Νέας Κίου - για σπουδαστές και σπουδάστριες, κατοίκους της περιοχής, αγρότες και εργάτριες (3-7/7). Με τους: Anna Viebrock, Josef Szeiler, Hans - Thies Lehmann, Γιάννη Λεοντάρη, Νατάσα Σιουζουλή, Ελευθερία Ιωαννίδου, Μανώλη Τσίπο. Θα είναι ανοικτά για το κοινό 8-9/7.

Τέλος, το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» με την περιβαλλοντική διάστασή του, θα αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο παλαιό Φεστιβάλ Αργους και το νέο project, ανάμεσα στο Αργος και τις Μυκήνες, όπου ο Ξενάκης είχε με το δικό του ιστορικό, μουσικό και πολύτεχνο δρώμενο, παρέμβει στο τοπίο των Μυκηνών. Περιλαμβάνει «θέατρο τοπίου», συναυλία και ντοκιμαντέρ (7-8/7).


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύλληψη - καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Βαροπούλου.

Συντονισμός: Ορσία Σοφρά, Σταυρούλα Κατσιαμπούλα.

Φωτογραφίες: Πλάτων Ριβέλλης.

Ηχητική υποστήριξη, Φωτισμοί: Χρήστος Τόλης, Κυριάκος Νικολόπουλος.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο