16 Μαΐ 2017

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Tιμώνται τα Καλάβρυτα


Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που...
αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 




Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.



Τιμώμενο Μουσείο: Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Την Παρασκευή, 19 Μαΐου στις 7:00 το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του Δημοτικού Μουσείου, το οποίο επιλέχθηκε, από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) – Ελληνικό Τμήμα, ως το τιμώμενο Μουσείο για το έτος 2017, στα πλαίσια εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.


Η εκδήλωση αυτή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,"διοργανώνεται από το Δήμο Καλαβρύτων, το τιμώμενο, Δημοτικό μας Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το ICOM – Ελληνικό Τμήμα. Σας προκαλούμε και σας περιμένουμε όλους σ’ αυτή την τιμητική για το Δημοτικό μας Μουσείο, εκδήλωση. Επίσης, το Σάββατο, 20 Μαΐου, στις 11:00 το πρωί, ο Δήμος Καλαβρύτων, διοργανώνει στο Σταθμό του Οδοντωτού εκδήλωση με θέμα “Ο Οδοντωτός και το φαράγγι του εμπνέουν”.



Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιασθεί, έκθεση ζωγραφικής φοιτητών – καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με θέματα τον Οδοντωτό και το Φαράγγι, με τη συνοδεία μουσικού προγράμματος, από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων. Επίσης, στην αίθουσα αναμονής του Σιδηροδρομικού Σταθμού θα αναρτηθεί προσωπογραφία, του πρώην Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Κωνστάντιου Χρόνη, για την καθοριστική συμβολή του, στην αποτροπή της αποφασισμένης από τα ναζιστικά στρατεύματα, ανατίναξης του Οδοντωτού, στις αρχές του 1944.



Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θες/νικης


– Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 15.30

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα”

Για μαθητές Γυμνασίου

– Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στις 11.00

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Στο Περιθώριο του Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής μέσα από τη συλλογή Βύρωνα Μήτου»

Κύκλος δράσεων: “Χαράσσοντας τον πηλό”

– Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 11.00-12.00

Θεματική ξενάγηση για ενήλικες σχετικά με τα εγχάρακτα κεραμικά που εκτίθενται στις αίθουσες του ΜΒΠ.

Μετά το πέρας της ξενάγησης θα ακολουθήσει 10λεπτή σχετική ομιλία πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

– Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 12.00-14.00

Εργαστήριο κεραμικής για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος και τους συντηρητές του Μουσείου, τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους κεραμικά.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλ. +30 2313306476 (κα Βεροπουλίδου) (Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00-14.00)

– Δευτέρα 15 Μαΐου έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Χώρος υποδοχής (φουαγιέ)

Περιοδική έκθεση εγχάρακτης κεραμικής από τη Συλλογή της Έφης Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα κεραμιστών του 20ου και του 21ου αι. που εμπνέονται από τον διάκοσμο της εγχάρακτης κεραμικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

– Δευτέρα 15 Μαΐου έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ

Περιοδική έκθεση στις «Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ» στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Δημιουργίες σύγχρονες επηρεασμένες από την εγχάρακτη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κεραμική.


Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων από τις 16 έως τις 21 Μαΐου 2017.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα κτήρια του Μουσείου, τόσο στις μόνιμες όσο και στις περιοδικές εκθέσεις.

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1

Τιμητική εκδήλωση για την Πινακοθήκη Α.Γ. Λεβέντη

Τρίτη 16 Μαΐου 2017, 19:30

Το Μουσείο Μπενάκη, με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να αναδείξει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας και της Κύπρου για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει φέτος, για 14η συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στην Πινακοθήκη Α.Γ. Λεβέντη.

Θα μιλήσουν οι: Άγγελος Δεληβορριάς, Ακαδημαϊκός – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Φωτεινή Παπαδοπούλου, Επίτροπος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη

Λουκία Λουίζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Πινακοθήκης Α. Γ. Λεβέντη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομη ταινία με τίτλο «Λεβέντειος Πινακοθήκη – Όραμα και Δημιουργία» και θα μιλήσουν επίσης σε βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις οι Paul Dujardin, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Bozar των Βρυξελλών και ο Wim Van Der Weiden, Chairman της European Museum Academy (ΕΜΑ).


«Συντηρητές υπό έκθεση»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 12:00–17:00

Ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης θα στηθεί στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη εργασιών συντήρησης σε επιλεγμένα έργα και συγχρόνως να συνομιλήσει με τους ίδιους τους συντηρητές. Με τη βοήθεια οθονών οι επισκέπτες θα μπορούν να «διεισδύσουν» οπτικά στα αντικείμενα που θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο και να «ανιχνεύσουν» την ιστορία τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Φαρενάιτ 451 – Καίγοντας βιβλία στην αρχαία Κίνα»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 14:00-14:30, 16:00-16:30, 18:00-18:30 & 20:00-20:30

Το Μουσείο Μπενάκη, για το έτος 2017 που είναι αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζει εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα. Το αντικείμενο του Μαΐου είναι ένα πιάτο από πορσελάνη, διακοσμημένο με σμάλτα με αριθμό ευρετηρίου ΓΕ 2701. Προέρχεται από την πόλη Jingdezhen της επαρχίας της Κίνας Jiangxi και χρονικά ανήκει στην πρώιμη δυναστεία Qing, 17oς αι. μ.Χ. Συγκαταλέγεται στη σημαντική δωρεά του Γεώργιου Ευμορφόπουλου.


Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης


«Φλεγόμενες πόλεις της Ανατολής»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 11:00–12:00 & 14:00–15:00

Επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης που προέρχονται από τις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, σκιαγραφούν το λαμπρό παρελθόν των τόπων αυτών που τα τελευταία χρόνια αποτελούν πεδία πολεμικών συγκρούσεων.

Συνοδοιπόρος σε αυτήν την περιήγηση θα είναι η επιμελήτρια της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραϊτου.

Αριθμός ατόμων ανα ξενάγηση: 20 άτομα

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες-κρατήσεις: Τ 2103251311, Δευτέρα – Πέμπτη 10:00 – 14:00

Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη: «Οι “κρυμμένες” φωτογραφίες του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, 11:00–12:00 & 14:00–15:00

Η ευαισθησία του πρώιμου φωτογραφικού υλικού δεν επιτρέπει την έκθεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο φως. Για το λόγο αυτό οι παραπάνω φωτογραφίες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις των Φωτογραφικών Αρχείων στο κτήριο της οδού Πειραιώς όπου επικρατούν σταθερές τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Μουσείων, το προσωπικό του Τμήματος θα επιλέξει κάποια μοναδικά κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα και θα τα παρουσιάσει σε μικρές ομάδες.

Θα ταξιδέψουμε στην Αθήνα του 19ου αιώνα παρακολουθώντας τους περιηγητές φωτογράφους να αποτυπώνουν τα αρχαία μνημεία της πόλης και τους κατοίκους της. Θα μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εισάχθηκε και αντιμετωπίστηκε το νέο «μέσο» αποτύπωσης εικόνων στην ελληνική κοινωνία και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι ξένοι φωτογράφοι στη διάδοση της τέχνης. Αφετηρία θα αποτελέσει το σπάνιο έργο του πρώτου έλληνα φωτογράφου Φίλιππου Μαργαρίτη. Παράλληλα, θα γίνονται αναφορές και σε θέματα που άπτονται της τεχνολογικής εξέλιξης του μέσου, καθώς και στους τεχνικούς περιορισμούς που υπήρχαν και οι οποίοι έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να διευρυνθεί η θεματογραφία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο