24 Μαΐ 2017

Δείτε το πρόγραμμα: mind the fact festival 2017


Το mind the fact, το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ της Αθήνας, έρχεται από τις 26 έως...
τις 29 Μαΐου και μας φέρνει σε επαφή με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν δίπλα μας. 




Θεατρικές παραστάσεις, performances, προβολές και εκθέσεις θα πλημμυρίσουν διαφορετικές γωνιές της πόλης με πρωταγωνιστές ανθρώπους που δεν είναι πάντα και δεδομένα ορατοί.

Η αρχή έγινε τον προηγούμενο χρόνο, όταν δημιουργήθηκαν εννέα καλλιτεχνικά εργαστήρια με δωρεάν πρόσβαση σε ενήλικες, νέους και παιδιά με στόχο την εξερεύνηση των πραγματικών εμπειριών τους και των καταστάσεων με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Αφού τα εργαστήρια έφτασαν στο τέλος τους, οι συμμετέχοντες αποκαλύπτουν τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα - ντοκουμέντα πραγματικής ζωής και αληθινών γεγονότων - προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο τους.


Μέγας δωρητής του πρώτου mind the fact είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων με την συμβολή του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net). 

Η πρεμιέρα του mind the fact, γίνεται στις 26 Μάη, στις 19:00, στο Δημαρχείο Αθηνών, που ανοίγει τις πόρτες του σε πέντε νεαρά αγόρια. Με τη σκηνοθετική ματιά της Ελένης Ευθυμίου, τα νεαρά αγόρια, που διαβιούν μακριά από τις οικογένειές τους, θα πάρουν το λόγο και θα διεκδικήσουν τη δική τους θέση στον «Κόσμο των μεγάλων».


Την ίδια ώρα, στις 26 Μάη, στις 19:00, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων μία ομάδα ανθρώπων που έχουν βιώσει αστεγία, με την καθοδήγηση της Σοφίας Μαυραγάνη και της Ελευθερίας Ρουσάκη, θα απευθύνουν ανοικτή πρό(σ)κληση σε «Δείπνο»: το βραδινό τραπέζι θα είναι στρωμένο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για 3 βραδιές, στις 26, 28 και 29 Μάη στις 19:00 και στις 20:00. 


Στο HOTEL Ερμού αποκαλύπτεται ένας αλλιώτικος κόσμος, αυτός του «Ρουλέτενμπουργκ». Επτά άνδρες, που υπήρξαν κάποτε εξαρτημένοι από τον τζόγο, θα στήσουν ένα διαφορετικό «παιχνίδι», εμπνευσμένοι από τον Παίκτη του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου και Ιωάννας Βαλσαμίδου και Για 3 παραστάσεις στις 26, 27 και 28 Μάη, στις 22:30 θα μιλήσουν επί σκηνής για τα τυχερά παιχνίδια, την καταστροφή, αλλά και για τον έρωτα, τη γυναίκα, την ευτυχία, την απελευθέρωση από τη δίνη του πάθους τους. 



Λίγα μέτρα πιο πέρα, οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω τους τον τόπο τους παρουσιάζονται στη θεατρική παράσταση «Είμαστε οι Πέρσες!». Η ομάδα προσφύγων Station Athens θα συνομιλήσει για μία ακόμη φορά με τους Πέρσες του Αισχύλου προβάλλοντας σύγχρονες ιστορίες πολέμου και προσφυγιάς, στο Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ στις 27, 28 και 29 Μάη στις 21:30. 

Στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης οι μικρότεροι φίλοι του mind the fact, ηλικίας 6-9 ετών, θα πρωταγωνιστήσουν ως πραγματικοί ηθοποιοί στη θεατρική παράσταση «Στο νησί της τελειότητας», με την καλλιτεχνική επιμέλεια της ομάδας του Παιχνιδαγωγείου, το Σαββατοκύριακο, 27 και 28 Μάη στις 12:00. Στις 28/5 στις 21:00 μια performance με τη μορφή μιας διαγενεακής λογοδοσίας για το χρέος από την Helena Waldmann και συμμετέχοντες κατοίκους της Αθήνας σας καλεί στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Παράλληλα, το «Εγχειρίδιο Επιβίωσης» διαπραγματεύεται μέσω μίας video – εγκατάστασης τις συνθήκες της αστεγίας. Νέοι πρόσφυγες παρουσιάζουν το ταξίδι τους χαρτογραφώντας τη δική τους διαδρομή στην έκθεση «Art Emergency». Προσωπικές ιστορίες υφαίνονται στο «Πλεκτόφωνο» και παρασέρνουν το κοινό σε ένα ιδιαίτερο ηχοτοπίο, ενώ μουσική από τον Λευτέρη Βενιάδη κατακλύζει το τραμ της Αθήνας χαρίζοντας μία διαφορετική μουσική εμπειρία σε όσους βρεθούν στο ίδιο βαγόνι! 


Πληροφορίες για όλες τις εκθέσεις και τα παράλληλα δρώμενα: www.mindthefact.gr

H είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου.

Η διάρκεια των θεατρικών παραστάσεων δεν υπερβαίνει τα 60'. Προσφέρεται η δυνατότητα παρακολούθησής τους σε ακολουθία.

Οι παραστάσεις Ρουλέτενμπουργκ και Είμαστε οι Πέρσες! έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. +30 6981 802544 ή ηλεκτρονικά στο: info@mindthefact.gr

* Για τις παραστάσεις το Θέατρο Τέχνης, απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ταμείο του θεάτρου, στο τηλ. +30 210 3228706

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο