27 Μαΐ 2017

Γ. Λάνθιμος: Ο βραβευμένος σκηνοθέτης που (αγαπά να) ταράζει τα νερά


Ενας μεγάλος σκηνοθέτης είναι αυτός που έχει γεννηθεί για να διχάζει; Όποια και να είναι η απάντηση...
, γεγονός παραμένει πως ένα από τα σημαντικότερα «χαρτιά» μας στο διεθνές στερέωμα της 7ης τέχνης είναι και παραμένει ο Γιώργος Λάνθιμος. 





Ο 44χρονος σκηνοθέτης μπορεί για άλλη μια φορά να τάραξε τα νερά - ξεσηκώνοντας διαφορετικές αντιδράσεις στην προβολή της ταινίας του «The Killing of a sacred deer» στο 70o Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κανών - γεγονός, όμως, παραμένει πως αποτελεί μια από τις ισχυρές υποψηφιότητες για τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα. 

Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα και σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Η σταδιοδρομία του στον κινηματογράφο ξεκινά το 1995. Δεν είναι, όμως, παρά μόνο το 2001 που κάνει το μεγαλύτερό του βήμα μέχρι τότε στο χώρο σκηνοθετώντας μαζί με το Λάκη Λαζόπουλο την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία: «Ο Καλύτερός μου Φίλος».


Ο καλύτερος φίλος του Λάκη είναι αυτός που... συνευρίσκεται με τη γυναίκα του. Ο Λάκης είναι ασφαλιστής σε μια μεγάλη εταιρεία και έχει κερδίσει bonus ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Όμως, χάνει την πτήση του και επιστρέφοντας στο σπίτι, βρίσκει τη γυναίκα του μ' αυτόν. Ακολουθώντας τη συμβολή της μάνας του - «να σκέφτεσαι πέντε λεπτά προτού ενεργήσεις» - αρχίζει μια περιπλάνηση στην Αθήνα και ταυτόχρονα σε όλες του τις σχέσεις μέσα από μια σειρά κωμικών καταστάσεων

Μετά από μια μικρού μήκους - διάρκειας 14 λεπτών - ταινία «Uranisco Disco» (2002) υπό του ήχους της μουσικής του Coti K, ο Γιώργος Λάνθιμος αναλαμβάνει μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Το 2005 είναι η ώρα της «Κινέττα» (Kinetta - 2005), με πρωταγωνιστές τους: Ευαγγελία Ράντου, Άρη Σερβετάλη, Κώστα Ξυκόμηνο.


Η «Κινέττα», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο του 2005, στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρόνιας, προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και τον Φεβρουάριο του 2006 παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Γιώργος Λάνθιμος θα επιστρέψει με την ταινία που θα τον καθιερώσει τόσο στο ελληνικό, όσο και στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα: «Κυνόδοντας» (Dogtooth - 2009). Πρωταγωνιστούν οι: Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Άννα Καλαϊτζίδου


Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Τα παιδιά επίσης πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια και ότι τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο του 2009, κερδίζοντας το Βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα», καθώς και Βραβείο Νεότητας. ΚΙ ως επιστέγασμα μιας σειράς βραβεύσεων, η ταινία κέρδισε υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2011. Κέρδισε το «In a Better World» (Δανία) της Susanne Bier.αλλά η είσοδος του Λάνθιμου στο Χόλιγουντ είχε γίνει.


Παρ' όλα αυτά το σκοτεινό, μυστηριώδες σύμπαν του Λάνθιμου δεν έχει μόνο θαυμαστές αλλά και επικριτές. Χαρακτηριστική στην περίπτωση του «Κυνόδοντα» ήταν η κριτική ότι η ταινία είναι σχεδόν πιστό αντίγραφο της κλασικής και σουρεαλιστικής ταινίας «Το κάστρο της αγνότητας» (El castillo de la pureza) του Μεξικανού Αρτούρο Ριπστάιν και του 1973.

Και μετά ήρθε η ώρα για τις «΄Αλπεις» το 2011. Άλλοι τη βρήκαν ενδιαφέρουσα, άλλοι εξαιρετική, κάποιοι εντελώς «αυτιστική», ορισμένοι «ήθελαν να πνιγούν στα κανάλια της Βενετίας» αμέσως μετά την προβολή της, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που την αποκάλεσαν «το ούφο της Μόστρα» κατά τη διάρκεια της προβολής της στο Φεστιβάλ Βενετίας. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου (Golden Osella).

Παρ' όλες τις αντιδράσεις ήρθε μια ακόμα διάκριση: Η ταινία κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Καννών.

Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc. Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός. Η νοσοκόμα όμως δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες και μοιραία θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες...


Κι αμέσως μετά φθάνει η ώρα για το «Αστακό», το αγγλόφωνο ντεμπούτο του σκηνοθέτη - πάντα με την πολύτιμη συνεργασία του σεναριογράφου του, Ευθύμη Φιλίππου. Η ταινία συγκεντρώνει ένα διεθνές καστ, όπου πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κόλιν Φέρελ, Ρέιτσελ Βάις, Ολίβια Κόλμαν, Άσλεϊ Γιένσεν, Αριάν Λαμπέντ, Τζον Σ. Ράιλι, Λέα Σεντού, Aγγελική Παπούλια, Μάικλ Σμάιλι, Μπεν Γουίσοου.


Τι είναι ο Αστακός»; Μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σ' ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε σαράντα πέντε (45) ημέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σ' ένα ζώο της επιλογής τους και κατόπιν απελευθερώνονται στο Δάσος.

Φέτος, ο Γιώρογ Λάνθιμος περπάτησε μια άλλη μια φορά το κόκκινο χαλί των Κανών με μια ταινία που, όπως προαναφέρθηκε, δεν άφησε ασυγκίνητο το κοινό της. Με ένα καστ διεθνώς αστέρων, όπως οι Νικόλ Κίντμαν, Αλίσια Σίλβερστόουν και, βεβαίως, ο Κόλιν Φάρελ το «The Killing of a sacred deer» ανιχνεύει τα βαθύτερα ένστικτα μια φαινόμενά καθωσπρέπει οικογένειας και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό αλλά κα κάποιες αποδοκιμασίες - σύμφωνα με ανταποκρίσεις από την Κρουαζέτ.


Το σενάριο - το οποίο συνυπογράφουν ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου - αφηγείται την ιστορία ενός χειρουργού, ο οποίος προσπαθεί να προσθέσει ένα καινούργιο μέλος στην οικογένειά του. Πρόκειται για ένα έφηβο αγόρι, του οποίου η συμπεριφορά θα αποδειχθεί προβληματική και θα θέσει σε κίνδυνο την οικογενειακή γαλήνη του γιατρού με την σύζυγό του, γκρεμίζοντας την μέχρι τώρα ιδανική τους ζωή.

Θα κρατήσει ο πολυβραβευμένος «δικός μας» Γιώργος Λάνθιμος το τρόπαιο του Χρυσού Φοίνικα στο 70ο Φεστιβάλ των Κανών; Το βράδυ της Κυριακής 28 Μαΐου θα ξέρουμε. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια ακόμα χρονιά που δεν θα έχει περάσει απαρατήρητος.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο