23 Μαΐ 2017

Ανανεώθηκε η συμφωνία γαλλικού και ελληνικού κέντρου κινηματογράφου


Μπορεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να είναι ακέφαλο, αφού κανείς δεν θεώρησε...
αναγκαίο και επείγον να έχει Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου




στην αποστολή του στο 70ό Φεστιβάλ Καννών, περίπου δύο μήνες μετά την παραίτηση του Γιάννη Λεοντάρη, αλλά τουλάχιστον λειτουργεί μάλλον στον αυτόματο και με την ενισχυμένη δράση των νέων διευθυντών καίριων τμημάτων που βρίσκονται για πρώτη φορά στις Κάννες και της Γενικής Διευθύντριας Ηλέκτρας Βενάκη.

Με Δελτίο Τύπου ανακοινώθηκε λοιπόν η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας του Ελληνικού με το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, η οποία διαρκεί από το 2014 και μοιάζει ειδικά σήμερα περισσότερο ζωτική από ποτέ για την ενίσχυση του ελληνικού σινεμά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ταινίες που έχουν ενισχυθεί από αυτή τη συμφωνία έχουν ταξιδέψει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου - πέρσι ήταν στις Κάννες η «Τελευταία Παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου και το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν ενώ φέτος κάνει παγκόσμια πρεμιέρα εδώ στις Κάννες το «Djam» του Τονί Γκατλίφ με πρωταγωνίστρια τη Δάφνη Πατακιά.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου για την υπογραφή της νέας συμφωνίας EKK και CNC:

Υπογραφή Νέας Συμφωνίας ΕΚΚ - CNC για την υποστήριξη συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων

Χθες, 22 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC) υπέγραψαν νέα συμφωνία για την υποστήριξη συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων. Το ΕΚΚ εκπροσώπησε η Γενική του Διευθύντρια, κυρία Ηλέκτρα Βενάκη και το CNC η Πρόεδρος του, κυρία Frédérique Bredin.

Η νέα τριετής συμφωνία θα είναι σε ισχύ για τα έτη 2017, 2018 και 2019, περιλαμβάνει δε ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες συμπαραγωγούς, καθώς προβλέπεται ότι, για το CNC, το σύνολο ενισχύσεων που καταβάλλονται από δημόσιους φορείς σε έργα χαμηλού προϋπολογισμού (μικρότερου των 1.250.000 ευρώ) και σε πρώτο η δεύτερο έργο νέων σκηνοθετών, μπορεί να υπερβαίνει το 50% του προϋπολογισμού τους και να φτάνει μέχρι το 80%.

Η ρύθμιση αυτή ευνοεί κυρίως τα έργα ελληνικής πρωτοβουλίας, διότι, καθώς η γαλλική πλευρά καταβάλλει διπλάσιο ποσό σε κάθε έργο, αυτό έχει ως επακόλουθο να υπερβαίνει η δημόσια χρηματοδότηση το 50% του ποσού της γαλλικής συμμετοχής στο έργο. Εξασφαλίζεται έτσι προνομιακή μεταχείριση στους Έλληνες παραγωγούς.

Για το 2017, ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου υποστήριξης συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων, ανέρχεται στα 600.000 ευρώ, εκ των οποίων 400.000 ευρώ συνεισφέρει το CNC και 200.000 το ΕΚΚ. Για τα επόμενα δύο χρόνια, ο ετήσιος προϋπολογισμός θα επανακαθορίζεται κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών.

Επιπλέον, η ρητή αναφορά στο κείμενο του Εσωτερικού Κανονισμού του κοινού Ταμείου ΕΚΚ - CNC ότι «τα σχέδια ελληνικής πρωτοβουλίας τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής» ενισχύει ακόμη περισσότερο την άποψη ότι αυτή η συμφωνία λειτουργεί προς όφελος των Ελλήνων επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Η πρώτη αντίστοιχη τριετής συμφωνία ανάμεσα στα δύο Κέντρα είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2014. Ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης αυτής ελληνογαλλικής συνεργασίας έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί 21 ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάφορα στάδια παραγωγής. Μεταξύ των έργων τα οποία έχουν ολοκληρωθεί είναι το πρόσφατα βραβευμένο στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ της Tribeca, «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, το ντοκιμαντέρ «Η Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Davide Del Degan, καθώς και το “Djam” του Tony Gatlif, το οποίο και συμπεριλαμβάνεται στην Επίσημη Επιλογή του φετινού Φεστιβάλ Καννών.

Άμεσα ξεκινά η υποβολή σχεδίων για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Ταμείου υποστήριξης συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων.


Ο φάκελος υποψηφιότητας θα πρέπει να αποσταλεί ηλεκτρονικά σε δύο αντίτυπα, μέσω δύο ξεχωριστών email στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Για το ΕΚΚ (στην ελληνική γλώσσα): [email protected] Για το CNC (στη γαλλική γλώσσα): [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο φακέλου υποψηφιότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής του ΕΚΚ (Χατζοπούλου 9, Ψυχικό, τ.τ. 11524, Αθήνα)

Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής κ. Γιάννης Ηλιόπουλος (συντονιστής προγράμματος) Τηλ. 210 3678501 Email: [email protected]

Θα ακολουθήσει νέο δελτίο τύπου με περισσότερες πληροφορίες, το οποίο θα ενημερώνει τους επαγγελματίες για την ακριβή διαδικασία υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας, καθώς και για τα κριτήρια επιλεξιμότητας και αξιολόγησης των σχεδίων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο