2 Μαΐ 2017

Πενέλοπε Κρουζ, η μούσα του Αλμοδοβάρ έγινε 42 ετών


Η ομορφιά και το σεξ απίλ της διάσημης ισπανίδας ηθοποιού ξεχώριζε πάντα, ανάμεσα στις ...
διάσημες αμερικανίδες σταρς του κινηματογράφου. 




Η ισπανικής καταγωγής Πενέλοπε Κρουζ, μια γυναίκα με έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο, γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 28 Απριλίου του 1974. 

Αρχικά δεν είχε φιλοδοξίες να γίνει ηθοποιός και εστίασε την προσοχή της στο χορό έχοντας κάνει μαθήματα κλασικού μπαλέτου για εννέα χρόνια. Έκανε μαθήματα ισπανικού μπαλέτου για τρία χρόνια και θέατρο για τέσσερα χρόνια στο σχολείο Κριστίνα Ρότα της Νέας Υόρκης. Ο χορος τη βοήθησε να αποκτήσει τη σιδερένια πειθαρχία που τη χαρακτηρίζει.


Σαν έφηβη, η Κρουζ έγινε λάτρης του κινηματογράφου μετά την προβολή της ταινίας Δέσε Με (Tie Me Up! Tie Me Down!, 1990) του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ξεκίνησε να πηγαίνει σε δοκιμαστικά αλλά δεχόταν διαρκώς την απόρριψη. Η ίδια έχει πει "'Ημουν πολύ εξωστρεφής σαν παιδί... Διάβαζα όταν ήμουν στο λύκειο τα βράδια, μάθαινα μπαλέτο και πήγαινα σε δοκιμαστικά. Έψαξα για έναν ατζέντη αλλά με έδιωξε τρεις φορές επειδή ήμουν ένα μικρό κοριτσάκι αλλά εγώ συνέχιζα να πηγαίνω. Είμαι ακόμα μαζί της μετά από τόσα χρόνια.". Το 1989, όταν ήταν 15 ετών, η Κρουζ κέρδισε μια ακρόαση σε ένα πρακτορείο ταλέντων σε περισσότερα από 300 άλλα κορίτσια. Το 1989, η 15χρονη Κρουζ πρωταγωνίστησε στο μουσικό βίντεο κλιπ "La Fuerza del Destino" του συγκροτήματος Mecano. Μεταξύ του 1990 και του 1997, η Κρουζ ήταν η οικοδέσποινα της εκπομπής La Quinta Marcha.


Το 1992 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη δραματική κομεντί Jamón, Jamón. Υποδύθηκε τη Σίλβια, μια νεαρή γυναίκα που περιμένει το πρώτο της παιδί και μητέρα του πατέρα του παιδιού της δεν εγκρίνει τη σχέση τους και επιχειρεί να τη σαμποτάρει. Το περιοδικό People σημείωσε ότι μετά την γυμνή εμφάνισή της στην ταινία, έγινε ένα "τεράστιο σύμβολο του σεξ".Σε μια συνέντευξή της το 1999, η Κρουζ δήλωσε ότι "Ήταν ένας σπουδαίος ρόλος, αλλά... δεν ήμουν πραγματικά έτοιμη να κάνω γυμνό. Αλλά δεν το έχω μετανιώσει επειδή ήθελα να αρχίζω να δουλεύω και μου άλλαξε τη ζωή. Ακολούθησε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Belle Époque. Από το 1993 μέχρι το 1996 η Κρουζ εμφανίστηκε σε 10 ισπανικές και ιταλικές ταινίες. Στην ηλικία των 20, πήγε να ζήσει στη Νέα Υόρκη και σπούδασε μπαλέτο και αγγλικά.


Το 1999 ξανασυνεργάστημε με τον Αλμοδόβαρ στην ταινία Όλα για τη μητέρα μου (All About My Mother). Υποδύθηκε τη Αδελφή Μαρία Ρόσα Σανθ, μια έγκυο καλόγρια που πάσχει από AIDS. Η ταινία έλαβε εξαιρετικές κριτικές και έγινε εισπρακτική επιτυχία φτάνοντας τα 67 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Το 2000 πρωταγωνίστησε στην ταινία Γυναίκα από Πάνω (Woman on Top). Το περιοδικό Variety επαίνεσε την ερμηνεία της και πρόσθεσε ότι η Κρουζ διαθέτει μια γοητευτική προφορά.


Το 2001 ήταν μια σημαντική χρονιά για την καριέρα της Κρουζ. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες Vanilla Sky και Blow. Σε σκηνοθεσία Κάμερον Κρόου, το Vanilla Sky ήταν η αμερικανική εκδοχή της ταινίας Άνοιξε τα Μάτια σου. Η ερμηνεία της πήρε καλά σχόλια με τον κριτικό του BBC Μπράντον Γκρέιντον να λέει ότι η Κρουζ "είναι μια μαγική παρουσία στην οθόνη". Η Κρουζ είχε τρία χρόνια δεσμό με τον Τομ Κρουζ. Χωρίσανε τον Ιανουάριο του 2004. Την ίδια χρονιά συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Νίκολας Κέιτζ στην ταινία Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (Captain Corelli's Mandolin). Υποδύθηκε την Ελληνίδα Πελαγία, η οποία ερωτεύεται έναν άλλο άνδρα ενώ ο αρραβωνιαστικός της μάχεται στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κρουζ συμπρωταγωνίστησε μαζί με τη Σάλμα Χάγιεκ στο κωμικό γουέστερν Λησταρχίνες (Bandidas) το 2006. Με την Σάλμα Χάγιεκ εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι κολλητές φίλες.


Την ίδια χρονιά έλαβε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της στην ταινία Γύρνα Πίσω (Volver) του Αλμοδόβαρ. Κέρδισε το βραβείο γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών και έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου. Ήταν η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός που έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου.


Το 2008, πρωταγωνίστησε στο Vicky Cristina Barcelona σε σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν. Υποδύθηκε τη Μαρία Έλενα, μια ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα. Για την ερμηνεία της έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και κέρδισε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου. Ήταν η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός που βραβεύτηκε με Όσκαρ.


Το 2010, η Κρουζ έκανε μια μικρή εμφάνιση στην ταινία Sex and the City 2. Ακολούθησε η συμμετοχή στην τέταρτη ταινία της επιτυχημένης σειράς ταινιών Οι Πειρατές της Καραϊβικής με τον τίτλο Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides). Η ταινία επανένωσε την Κρουζ με τον Τζόνι Ντεπ μετά τη συνεργασία τους στο Blow και με τον σκηνοθέτη Ρομπ Μάρσαλ μετά το Έννέα. Την 1η Απριλίου 2011 η Κρουζ απέτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ. Έγινε η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός που αποκτά αστέρι.


Το 2007 ξεκίνησε να βγαίνει με το Χαβιέρ Μπαρδέμ. Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2010 και στις 22 Ιανουαρίου 2011 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Λίο Ενσίνας Μπαρδέμ. Στις 23 Ιουλίου 2013, έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, ένα κοριτσάκι, τη Λούνα, στη Μαδρίτη.


Είναι χορτοφάγος, πολιτικοποιημένη -μαζί με τον Μπαρδέμ πήραν δημοσίως θέση εναντίον των βομβαρδισμών στη Γάζα-, έχει κάνει για δύο μήνες εθελόντρια στην Ουγκάντα, αγαπάει την μπάλα και τη Ρεάλ Μαδρίτης κι έχει τατουάζ τους αριθμούς 8,8,3 -τα τυχερά της νούμερα- πάνω από τον αστράγαλο. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο