27 Απρ 2017

Ο κορυφαίος χορευτής Ιβαν Βασίλιεφ στο Μέγαρο Μουσικής (φωτό)


Ο Ιβάν Βασίλιεφ, ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές του κόσμου, έρχεται 20 και 21 Μαΐου στην ...
Αθήνα. 




Θα ενώσει επί σκηνής τους κορυφαίους σολίστες των Μπαλέτων Μπολσόι και Μαριίνσκι και έτσι, ηγείται μίας πανδαισίας κλασικού χορού, του All Stars Russian Gala, που θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο Μουσικής. 

«Ιβάν ο Υπέροχος», «Το αγόρι που μπορεί να πετάξει», «Ρωσικός Πύραυλος», «Διάδοχος του Νουρέγιεφ» αλλά και «Διάδοχος του Μπαρίσνικοφ».


Αυτοί είναι μερικοί μόνον από τους υπερθετικούς χαρακτηρισμούς που χάρισαν στον μόλις εικοσιοκτάχρονο χορευτή, τόσο η διεθνής κριτική και το παγκόσμιο χορευτικό κοινό, όσο ακόμη και οι ίδιοι οι ομότεχνοί του. 

Όλοι αυτοί που σήμερα τον τοποθετούν μόνο του στην κορυφή της ερμηνευτικής πυραμίδας του κλασικού μπαλέτου και τον αποδέχονται ως τον πρώτο των πρώτων, ως τον μεγαλύτερο χορευτή της γενιάς του, ως τον κορυφαίο στον κόσμο αυτήν την στιγμή.

Ο Ιβάν Βασίλιεφ γεννήθηκε το 1989 στο Βλαδιβοστόκ και μόλις 17 ετών το 2006, αποφοιτώντας από την ακαδημία χορού του Μινσκ, εντάσσεται αμέσως στα Μπολσόι σαν σολίστας.

Μέχρι το 2010 έχει χορέψει στο ιστορικό αυτό Μπαλέτο της Ρωσίας, ως πρώτος χορευτής, όλους σχεδόν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου: Κουρσάρος, Σπάρτακος, Δον Κιχώτης, Ζιζέλ, Καρυοθραύστης, Εσμεράλντα, Λίμνη των Κύκνων, Μπαγιαντέρα κ.τ.λ.

Το 2011 μαζί με την τότε σύντροφό του, την επίσης μεγάλη μπαλαρίνα Ναταλία Οσίποβα, αποκτούν την απόλυτη ελευθερία να συνεργάζονται ως special guest stars με οποιοδήποτε μπαλέτο της επιλογής τους στον κόσμο.


Έτσι ξεκινά είτε μόνος του είτε με την Οσίποβα, τις διεθνής συνεργασίες με τα Μαριίνσκι, φυσικά και με τα Μπολσόι, με το American Ballet Theater της Ν.Υ., την Σκάλα του Μιλάνου, την Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου, το μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, του Σίδνεϋ. Συνεργασίες που του έδωσαν την ευκαιρία να εδραιώσει ακόμη περισσότερο την φήμη του και να χτίσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο μία εκπληκτική καριέρα.


Οι καλύτεροι του κλασικού χορού επί σκηνής 

Το νέο ίνδαλμα της Ρωσίας, ο Mikhail Lobukhin, ο διάσημος Ruslan Skvortsov, η παρτενέρ του Vasiliev Kristina Kretova, αλλά και η φημισμένη Nina Kaptsova θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια μας τον θρύλο των Μπολσόι, ενώ την ίδια στιγμή, τη μαγεία των Μαριίνσκι θα φέρουν επί σκηνής οι πρίμα μπαλαρίνες Oksana Skorik, Elena Yevseyeva, Ekaterina Osmolkina και οι πρώτοι χορευτές Yevgeniy Ivanchenko και Leonid Sarafanov.

Θα τους θαυμάσουμε σε αποσπάσματα από τα σπουδαιότερα έργα στην ιστορία του κλασικού χορού: Λίμνη των Κύκνων, Ζιζέλ, Κουρσάρος, Σπάρτακος, Ωραία Κοιμωμένη, Ρωμαίος και Ιουλιέτα!

Η σημασία της επί σκηνής συνάντησης όλων αυτών των υπερταλαντούχων χορευτών, που χειροκροτήθηκαν από εκστασιασμένους θεατές όπου κι αν εμφανίστηκαν, στη Μετροπόλιταν Όπερα, στη Σκάλα του Μιλάνου, στις Όπερες του Παρισιού και του Λονδίνου, δεν χωρά σε λόγια.

Το κοινό στην Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να δει την παράλληλη πορεία στο χρόνο, των δύο διάσημων Ρωσικών μπαλέτων, των Μπολσόι και των Μαριίνσκι. 


Ivan Vasiliev & Stars of the Russian Ballet

Μέγαρο Μουσικής, Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Μαΐου

(Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Ώρα έναρξης 20:30)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο