13 Μαρ 2017

Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ (Venceremos) σε σκηνοθεσία Μάριος Ιορδάνου


Πρεμιέρα 25 Μαρτίου στο Δουβλίνο ...
Με τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, ένα από αγαπημένα έργα του Έλληνα ποιητή, το οποίο ανήκει στη συλλογή της Τετάρτης Διάστασης, συνεχίζουν ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, τις θεατρικές τους συνομιλίες με μεγάλους έλληνες συγγραφείς και ποιητές. 




Η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στις 25 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ένα από τα σπουδαιότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου κι έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Δουβλίνο, της Ελληνικής Κοινότητας στο Δουβλίνο και του Ιρλανδοελληνικού Συλλόγου. Στη συνέχεια, η παράσταση θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Ιρλανδίας, ενώ θα παρουσιαστεί και στο Παρίσι, στη Μόσχα καθώς και στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας.


Κείμενο μεγάλης ευαισθησίας και ποιητικής ομορφιάς, “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” ενέπνευσε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Μάριο Ιορδάνου, ο οποίος το μεταφέρει στη σκηνή έχοντας στο πλάι του τη Σοφία Καζαντζιάν, η οποία υπογράφει τη θεατρική διασκευή του έργου και τις χορογραφίες και ερμηνεύει με το δικό της εντελώς προσωπικό ύφος τη βασική ηρωίδα. 

Είναι η πρώτη φορά που το ποίημα ανεβαίνει στο θέατρο από μία νέα σε ηλικία ηθοποιό. Ο Μάριος Ιορδάνου με αυτή την επιλογή καθώς και με την προσθήκη στον τίτλο της λέξης “venceremos” έχει ως στόχο να δημιουργήσει μία παράσταση για τον άνθρωπο που ξεπερνάει τα όριά του, ξεπερνάει το χρόνο και ζει, αγωνίζεται, ερωτεύεται ελεύθερος, όπως προστάζει η καρδιά του γιατί γνωρίζει- όπως γράφει ο Ρίτσος στην Εαρινή Συμφωνία- πως δεν έχει “παρά μόνο μιας στιγμής τη ζωή και το φτερούγισμα”.


Η παράσταση «Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος (Venceremos)» συνδυάζει την ποίηση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού (Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, Εαρινή Συμφωνία, Ρωμιοσύνη) με κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Χαλίλ Γκιμπράν και άλλων σπουδαίων πνευμάτων της παγκόσμιας πνευματικής σκηνής. 

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, έχοντας στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή θεατρική πορεία (Βερολίνο, Ζυρίχη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Λονδίνο) με τις παραστάσεις τους “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” για τον Νίκο Καζαντζάκη και “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)” για τον Διονύσιο Σολωμό, βραβευμένοι πρόσφατα από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού εκτός Ελλάδας, συνεχίζουν με μία παράσταση – φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο. 


Info: Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ (Venceremos)/ Πρεμιέρα 25 Μαρτίου 

Πανεπιστήμιο Δουβλίνου

Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου

Θεατρική Διασκευή/ Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου

θεατρική διασκευή – χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Επικοινωνία Μαρία Αδαμοπούλου / 6944242395

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο