26 Μαρ 2017

Παράσταση - φόρος τιμής στον Γιάννη Ρίτσο σε ευρωπαϊκή περιοδεία


«Η σονάτα του σεληνόφωτος (Venceremos)», σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Δουβλίνο...




Βραβευμένοι από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού εκτός Ελλάδας, ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, μετά τις παραστάσεις τους «Δεν φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» για τον Νίκο Καζαντζάκη και «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» για τον Διονύσιο Σολωμό, επιστρέφουν με τη «Σονάτα του σεληνόφωτος (Venceremos)», μία παράσταση - φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο.

Έχοντας στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή θεατρική πορεία (Βερολίνο, Ζυρίχη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Λονδίνο), οι δύο καλλιτέχνες καταπιάνονται με τη «Σονάτα του σεληνόφωτος», ένα από τα αγαπημένα έργα του Γιάννη Ρίτσου από τη συλλογή της Τετάρτης Διάστασης, δημιουργώντας μία παράσταση, που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 25 Μαρτίου, στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ένα από τα σπουδαιότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου.


Η παράσταση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Δουβλίνο, της Ελληνικής Κοινότητας στο Δουβλίνο και του Ιρλανδοελληνικού Συλλόγου και, στη συνέχεια, θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Ιρλανδίας. Κατόπιν, θα παρουσιαστεί στο Παρίσι, τη Μόσχα, την Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.



«Παρά μόνο μιας στιγμής τη ζωή και το φτερούγισμα»

Κείμενο μεγάλης ευαισθησίας και ποιητικής ομορφιάς, Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» ενέπνευσε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Μάριο Ιορδάνου, ο οποίος το μεταφέρει στη σκηνή, έχοντας στο πλάι του τη Σοφία Καζαντζιάν, η οποία υπογράφει τη θεατρική διασκευή του έργου και τις χορογραφίες και ερμηνεύει τη βασική ηρωίδα.

Είναι η πρώτη φορά, που το ποίημα ανεβαίνει στο θέατρο από μία νέα σε ηλικία ηθοποιό. Ο Μάριος Ιορδάνου, με αυτήν την επιλογή, καθώς και με την προσθήκη στον τίτλο της λέξης «venceremos», έχει ως στόχο να δημιουργήσει μία παράσταση για τον άνθρωπο που ξεπερνάει τα όριά του, ξεπερνάει τον χρόνο και ζει, αγωνίζεται, ερωτεύεται, ελεύθερος, όπως προστάζει η καρδιά του, γιατί γνωρίζει, όπως γράφει ο Ρίτσος στην «Εαρινή Συμφωνία», πως δεν έχει «παρά μόνο μιας στιγμής τη ζωή και το φτερούγισμα».


Η παράσταση «Η σονάτα του σεληνόφωτος (Venceremos)» συνδυάζει την ποίηση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού («Η σονάτα του σεληνόφωτος», «Εαρινή συμφωνία», «Ρωμιοσύνη») με κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Χαλίλ Γκιμπράν και άλλων σπουδαίων πνευμάτων της παγκόσμιας πνευματικής σκηνής.


Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου, θεατρική διασκευή - χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν. Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο