23 Μαρ 2017

Ναταλία Δραγούμη: «Απέραντη θλίψη, πολλές χαμένες ευκαιρίες…»


Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Τα 39 σκαλοπάτια»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Πρωταγωνίστρια σε ένα παραλήρημα δράσης..., μουσικής, ήχων και φωτισμού, όπου 4 ηθοποιοί παίζουν 130 ρόλους, και η σκηνική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τους αυτοσχεδιασμούς, αποδεικνύει πως ο άνθρωπος έχει τον πρώτο ρόλο στο θέατρο, η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη μάς μιλά για την παράσταση «Τα 39 σκαλοπάτια».

..................................................

Βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1935) και στο ομώνυμο κατασκοπικό μυθιστόρημα του Τζον Μπάκαν, η βραβευμένη σύγχρονη θεατρική μεταφορά του Πάτρικ Μπάρλοου, που, με τη σειρά της, βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα των Σάιμον Κορμπλ και Νόμπι Ντίμον, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σπύρου Σπαντίδα, στο θέατρο Λαμπέτη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.


Η Ναταλία Δραγούμη ερμηνεύει τρεις ρόλους σε αυτήν την φαντασμαγορική περιπέτεια, που έχει παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο με τεράστια επιτυχία, και μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.


Τι πραγματεύεται το έργο;

«Την ιστορία της ταινίας του Χίτσκοκ, “Τα 39 σκαλοπάτια”. Ένας άντρας, γύρω στο 1930, βρίσκεται με μία μαχαιρωμένη Γερμανίδα στο διαμέρισμά του. Θεωρείται ύποπτος και προσπαθεί και ο ίδιος να βρει τον δολοφόνο. Ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι, για να βρει το μεγάλο αφεντικό, που σχετίζεται με τη δολοφονία. Ακολουθούν διάφορα κυνηγητά με γκάνγκστερς και, φυσικά, συναντάει και την ξανθιά του Χίτσκοκ. Είναι ένα έργο δράσης. Θα το ονόμαζα κάτι σαν “ειδικό είδος” θεάτρου: “σινεμά μέσα στο θέατρο”, χωρίς, όμως, καμία προβολή και καμία οθόνη. Πολύ ατμοσφαιρικό και, ταυτόχρονα, γεμάτο ποιοτικό βρετανικό χιούμορ. Είτε έχεις δει Χίτσκοκ, είτε όχι».



Πώς αποδίδονται σκηνικά οι συνεχείς ανατροπές και οι 130 ρόλοι;

«Όλα αποδίδονται με ευρηματικούς τρόπους, που δεν μπορούν να περιγραφούν φραστικά. Όταν τους δει κανείς, του προκαλούν γέλιο και θαυμασμό».

Μιλήστε μας για τη δική σας εμπλοκή σε αυτό το παραλήρημα δράσης.

«Κάνω τρεις ρόλους: τη Γερμανίδα, τη βουνίσια γυναίκα του γεωργού και τη μοιραία ξανθιά του Χίτσκοκ. Είναι τρεις ολοκληρωμένες προσωπικότητες και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Εκεί έγκειται και το υποκριτικό ενδιαφέρον για τον ρόλο μου».



Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Απέραντη θλίψη, πολλές χαμένες ευκαιρίες, πολλά χαμένα τρένα, καθότι βρίσκομαι γύρω στα 40, που θεωρώ ότι είναι μία πάρα πολύ δημιουργική ηλικία, που συνδυάζει την ωριμότητα, την εξέλιξη και τη δημιουργικότητα. Θεωρώ ότι είναι μία ηλικία που κάθε άνθρωπος έχει πολύ ενέργεια και πολλά να δώσει. Είναι κρίμα που η δική μας η γενιά φρεναρίστηκε τόσο απότομα από την πολιτική κατάσταση, γιατί μετά …”γεια σου”. Μεγαλώσαμε».



Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Φίλους και να μη χάνουμε το κουράγιο μας. Να έχουμε την ελπίδα ότι ακόμη, σε αυτήν την καινούργια δύσκολη πραγματικότητα, μπορεί κάτι να ανθίσει. Όπως ένα καμένο δάσος που, ενώ φαίνεται ότι είναι τελειωμένο, βλέπεις να φυτρώνουν μικρά πευκάκια».


Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Μία καλή κουβέντα του άντρα μου, η δίψα για ζωή των παιδιών μου και ένα καλό καρφί στο βόλεϊ».


Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Κωστής Τσώνος, σκηνοθεσία: Σπύρος Σπαντίδας, σκηνικά - κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη, φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος. Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά: Κώστας Αποστολάκης, Ναταλία Δραγούμη, Φώτης Κέπελης, Σπύρος Σπαντίδας.
 



Πληροφορίες

Θέατρο Λαμπέτη: λεωφ. Αλεξάνδρας 106 - Αθήνα, τηλ.: 210 6457086. Διάρκεια παράστασης: 115 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 14 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - άνω των 65: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 211 1000365 και 11876, ηλεκτρονικά: ticket365.gr και viva.gr.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο