7 Φεβ 2017

Ο Πικάσο «πάει» Λονδίνο


Το 1932 έχει μείνει ως «η χρονιά των θαυμάτων» στο καλλιτεχνικό ταξίδι του Πάμπλο Πικάσο. Ήταν η χρονιά που... κατοχυρώθηκε ως η θρυλική δύναμη δημιουργίας που ξέρουμε σήμερα. Έφτασε στην κορυφή του στάτους του ως διασημότητα και δημιούργησε ορισμένα από τα πιο λατρεμένα έργα του.

Ήταν επίσης και μια περίοδος που ο Πικάσο εξέφρασε μια νέα αισθαντικότητα στην τέχνη του, την οποία τροφοδοτούσε ίσως η κρυφή σχέση του με την κατά πολύ νεώτερή του Marie-Thérèse Walter. Σχέση η οποία συνεχίστηκε και μετά τη διάλυση του γάμου του με την μπαλαρίνα Olga Kholkhova. Η Marie-Thérèse έμεινε δίπλα του, ελπίζοντας μάταια να τον παντρευτεί μια μέρα, και τελικά αυτοκτόνησε (κρεμάστηκε) τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του.

Μια φορά στη ζωή μας έχουμε τη δυνατότητα να δούμε συγκεντρωμένα αυτά τα έργα. Η Tate Modern θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη μόνον στον Πικάσο (προηγουμένως, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Musée National-Picasso, στο Παρίσι).

Πρόκειται για πάνω από 100 έργα, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου «Le Rêve» (Το Όνειρο), του πορτραίτου της Marie-Thérèse Walter, το οποίο –όπως λέγεται– αγόρασε το 2013 ο συλλέκτης Steven A. Cohen.

Για τον επιμελητή της έκθεσης, τον Achim Borchardt-Hume, η ιδέα να εστιάσει σε μία μόνον περίοδο της καλλιτεχνικής διαδρομής του ζωγράφου, γεννήθηκε από την ερώτηση «πόσο μπορείς να πλησιάσεις τον Πικάσο, ως καλλιτέχνη και ως πρόσωπο; Πώς μπορείς να πας πέρα από τον μύθο;».

«Αυτή η έκθεση θα σου απευθύνει πρόσκληση να πλησιάσεις τον καλλιτέχνη, στους τρόπους σκέψης του, στις δοκιμασίες στην προσωπική του ζωή σε μια καθοριστική στιγμή της καριέρας του» δήλωσε ο επιμελητής στην «Independent». «Παρουσιάζοντας εξαιρετικά έργα τα οποία μας δάνεισαν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, με τη σειρά με την οποία δημιουργήθηκαν, αυτή η έκθεση θα επιτρέψει σε μια καινούργια γενιά να ανακαλύψει την εκρηκτική ενέργεια του Πικάσο και, ταυτόχρονα, θα εκπλήξει αυτούς που νομίζουν ότι τον γνωρίζουν, ήδη.»

Info: Η έκθεση «Πικάσο 1932 – Έρωτας, Φήμη, Τραγωδία», στο Musée National-Picasso, στο Παρίσι, από 10 Οκτωβρίου 2017 έως 11 Φεβρουαρίου 2018 και στην Tate Modern, στο Λονδίνο, από 8 Μαρτίου έως 9 Σεπτεμβρίου 2018

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο