28 Ιαν 2017

Ήταν σπουδαίος σκηνοθέτης, σημαντικός ερευνητής, χαρισματικός δάσκαλος...


Ως μια μεγάλη απώλεια για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό στην αυγή του 2017... λογίζεται ο θάνατος του σπουδαίου θεατράνθρωπου Σπύρου Ευαγγελάτου. Κι αυτό γιατί δεν υπήρξε μονάχα ένας σπουδαίος σκηνοθέτης που σφράγισε τη θεατρική ζωή τα τελευταία 50 χρόνια με 200 και πλέον σκηνοθεσίες, δεν ήταν ένας χαρισματικός δάσκαλος των Θεατρικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, αλλά ήταν και ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου που άνθισε από τον 16ο αιώνα και εντεύθεν.

Άνθρωπος με έντονο πάθος για το θέατρο και την τέχνη, o Σπύρος Ευαγγελάτος συνδύασε τη φιλολογική έρευνα με την αλήθεια μιας παράστασης, συμβάλλοντας στην ανανέωση της θεατρικής γλώσσας. 

Ξεκίνησε να σκηνοθετεί από τα 21 του χρόνια. Σπούδασε, εκτός από μουσική, Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού. Σε ηλικία 25 μόλις χρόνων, το 1962, ίδρυσε τη Νεοελληνική Σκηνή, στην οποία σκηνοθέτησε έργα από το κρητικό, το επτανησιακό και το θέατρο του 19ου αιώνα, ενώ από το 1966 θα συνεχίσει τις θεατρικές σπουδές του στο εξωτερικό. 

Το 1970 ανακηρύσσεται αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη διατριβή του «Ιστορία του θεάτρου εν Κεφαλληνία» και εργάζεται συστηματικά με το Εθνικό με στόχο την ανανέωση της θεατρικής γλώσσας στο ανέβασμα των αρχαίων τραγικών ποιητών. 

Το 1974 ιδρύει το Αμφιθέατρο, το οποίο θα κλείσει λόγω οικονομικού αδιεξόδου το 2011. Με συνοδοιπόρο την αφοσιωμένη σύζυγό του, ηθοποιό Λήδα Τασόπουλου, που έφυγε στα 52 της χρόνια το 2005, θα γράψουν θεατρική ιστορία. Η ζωή τον δοκίμασε και με τον ξαφνικό χαμό του 24χρονου γιου του, Αντίοχου, το 2010. 

Πολυβραβευμένος, ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, άφησε το αποτύπωμά του στο θέατρο με 200 και πλέον παραστάσεις και ένα πλούσιο ερευνητικό έργο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο