4 Δεκ 2016

«Έφυγε» η πρωταγωνίστρια του «Μάνα Κουράγιο», Γκίζελα Μάι


Από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της....
Η σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια Γκίζελα Μάι ενθουσίασε το κοινό ως πρωταγωνίστρια του «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ και ως ερμηνεύτρια γαλλικών σανσόν.

Έζησε την καταστροφή του πολέμου κρυμμένη σε υπόγεια. Σε παλιότερη συνέντευξη στην DW είχε πει: «Πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε εναλλακτική σε έναν καπιταλισμό που θεωρούσαμε ότι προκαλεί διαρκώς πολέμους». Πλέον έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.


Η πρέσβειρα του σανσόν

Η Γκίζελα Μάι τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του σοσιαλισμού αλλά και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Εκεί έγινε γνωστή ως πρέσβειρα του σανσόν. Στη Δυτική Γερμανία ήταν περισσότερο γνωστή με το προσωνύμιο «σοσιαλιστικό αηδόνι». Το 1994 είχε πει στην DW ότι θεωρούσε πάντα τον χωρισμό της Γερμανίας με το Τείχος του Βερολίνου «άσχημη αναγκαιότητα».


Πρώτη Κυρία του πολιτικού τραγουδιού

Έκανε την πρεμιέρα της ως ηθοποιός έργων του Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1959 στο θέατρο Piccolo Teatro του Μιλάνου. Μία εμφάνιση που έμελλε να σημαδέψει τη ζωή της. Έκανε περιοδείες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία και αναδείχθηκε σε κορυφαία εκπρόσωπο του πολιτικού τραγουδιού.


Από «Μάνα Κουράγιο» έως «Hello, Dolly!»

Ο σημαντικότερος θεατρικός της ρόλος είναι στο «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Εκτός από κλασικούς ρόλους όμως, η Γκίζελα Μάι δεν δίστασε να ενσαρκώσει και καθαρά ψυχαγωγικούς χαρακτήρες. Για παράδειγμα, έλαμψε τη δεκαετία του 1970 στο τότε Μητροπολιτικό Θέατρο του ανατολικού Βερολίνου ως πρωταγωνίστρια του μιούζικαλ «Hello, Dolly!».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο