4 Νοε 2016

Γιατί μερικά τραγούδια κολλάνε στο μυαλό μας - Στην κορυφή του κoλλήματος το «Bad Romance» της Lady Gaga


Σίγουρα σας έχει συμβεί να σιγοτραγουδάτε ένα κομμάτι, το οποίο έχει κολλήσει στο μυαλό σας και... δεν φεύγει με τίποτα. Μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία έρχεται να δώσει απαντήσεις στις αιτίες αυτού του... κολλήματος.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι εννέα στους δέκα άνθρωποι (90%) έχουν κάποιο τραγούδι κολλημένο στο μυαλό τους, το οποίο το «παίζουν» ξανά και ξανά για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν κάποιος κάνει μπάνιο, περπατά ή κάνει τις δουλειές του νοικοκυριού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κέλι Γιακουμπόφσκι του Τμήματος Μουσικής του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts» ζήτησαν από 3.000 άτομα να πουν ποιά τραγούδια τους κολλάνε συχνότερα στο μυαλό. Στη συνέχεια οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν -με την βοήθεια υπολογιστών- τα μελωδικά χαρακτηριστικών αυτών των πιο κοινών τραγουδιών.

Διαπιστώθηκε ότι μας κολλάνε μουσικά κομμάτια που είναι συνήθως πιο γρήγορα σε ρυθμό και έχουν μια μελωδία εύκολη για να τη θυμάται κανείς. Ταυτόχρονα όμως έχουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως επαναλήψεις, μουσικά άλματα ή ενδιάμεσα κενά, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από το μέσο τραγούδι.

Επίσης η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ένα τραγούδι γίνεται πιο κολλητικό, όταν παίζεται συχνά στο ραδιόφωνο και βέβαια, όσο συχνότερα ακούει κανείς μουσική, τόσο πιθανότερο είναι να του κολλήσει κάποιο κομμάτι.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί κανείς σε ένα βαθμό να προβλέψει ποια τραγούδια θα κολλήσουν στα κεφάλια των ανθρώπων, με βάση το μελωδικό περιεχόμενό τους», δήλωσε η Γιακουμπόφσκι.

Και πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ξεφορτωθεί ένα κομμάτι που του κόλλησε; Οι ερευνητές έχουν τρεις συμβουλές: Βάλτε να ακούσετε όλο το τραγούδι (όχι στο μυαλό σας), σιγοτραγουδήστε κάτι άλλο (ενδείκνυται κατ' εξοχήν ο εθνικός ύμνος) ή απλώς προσπαθήστε να μη σκέφτεστε το τραγούδι που σας κόλλησε.

Τα τραγούδια που είναι κατά σειρά τα πιο κολλητικά (τουλάχιστον στους αγγλόφωνους και για την περίοδο 2010-2013 που συλλέχθηκαν τα στοιχεία) είναι τα εξής:


Bad Romance - Lady Gaga

Can't Get You Out of My Head - Kylie Minogue

Don't Stop Believin' - Journey

Somebody That I Used to Know - Gotye

Moves Like Jagger - Maroon 5

California Gιrls - Katy Perry

Bohemian Rhapsody- Queen

Alejandro - Lady Gaga

Poker Face - Lady Gaga

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο