8 Νοε 2016

Περνώντας τις μέρες μας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ταινίες, παράλληλες εκδηλώσεις και εκθέσεις


Κάθε φθινόπωρο η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρωτεύουσα των κινούμενων εικόνων....
Το Φεστιβάλ έχει ήδη μπει σε πλήρεις ρυθμούς, οι ταινίες προβάλλονται σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες και οι κινηματογραφικές προτάσεις είναι πολλές, συγκεκριμένα πάνω από 200, και για όλα τα γούστα.

Κόσμος που πηγαινοέρχεται στις αίθουσες με το πρόγραμμα στα χέρια, εθελοντές που οργανώνονται, φοιτητές και φοιτήτριες που πηγαίνουν από προβολή σε προβολή, και αέρας ευρωπαϊκός που αλλάζει το κλίμα της πόλης.


Πέρα από το Διεθνές Διαγωνιστικό, από το οποίο θα βγει και η βραβευμένη με τον Χρυσό Αλέξανδρο νικήτρια ταινία του Φεστιβάλ, το σινεφίλ κοινό έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια σειρά από θεματικές ενότητες και αφιερώματα όπως οι "Ανοιχτοί ορίζοντες" οι "Ματιές στα Βαλκάνια" ή το νεοσύστατο "2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι αυτήν", που περιλαμβάνει πέντε ταινίες-ιστορίες, με πέντε γυναίκες ηρωίδες στο κέντρο τους.


Οι παράλληλες εκδηλώσεις, όπως οι προβολές σε συνεργασία με το Taratsa Festival ή η εξτραβαγκάνς προβολή "Αυτή η νύχτα μένει" μέσα σε μπουζουξίδικο, θα δώσει άλλο χαρακτήρα στο θεσμό. Στο φετινό φεστιβάλ ακόμη, θα προβληθούν οι 21 βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του πρόσφατου 39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αλλά και 5 μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα φεστιβάλ των Κανών, του Λοκάρνο και του Τορόντο.



Μη χάσετε στο Φεστιβάλ:

Την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE 

Τις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη συναυλία: «Μουσική για τον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης 

Την έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι» στη Γκαλερί του Goethe-Institut Thessaloniki

Την έκθεση: «Ψίθυροι» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης 


Ταινίες που ξεχωρίζουν είναι το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους, «Ο Εμποράκος» του Ασγκάρ Φαραντί, «Το Άγνωστο Κορίτσι» των Ζαν Πιέρ Νταρντέν και Λικ Νταρντέν, «Personal Shopper» (2016) του Ολιβιέ Ασαγιάς, «A Quiet Passion» του Τέρενς Ντέιβις, «Swiss Army Man» των Ντάνιελ Σέινερτ και Ντάνιελ Κουάν, «Gimme Danger» του Τζιμ Τζάρμους, το «Στην Άλλη Πλευρά» του Ζρίνκο Ογκρέστα, το «90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το «Τόνι Έρντμαν» της Μάρεν Άντε, το «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου και το «Sieranevada» του Κρίστι Πούιου.



Ακόμη, το περιοδικό Εξώστης ετοιμάζει μεγάλο πάρτυ το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Γ ως ετήσια συνάντηση σινεφίλ αναγνωστών και συντακτών. 

Αναμένουμε τέλος με ανυπομονησία το masterclass του θρυλικού διευθυντή φωτογραφίας Λουτσιάνο Τόβολι (Επάγγελμα ρεπόρτερ, Suspiria κ.α.).

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 με το δράμα εποχής «Η χορεύτρια της Στεφανί ντι Τζιούστο», με πρωταγωνίστρια την Γαλλίδα Soko, απ’ τα πιο ανερχόμενα ονόματα στο σινεμά και ήδη αναγνωρισμένα στη μουσική, που θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο