13 Νοε 2016

Σε τέσσερις μήνες ανοίγουν ξανά Απόλλων και Αττικόν - Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική νύχτα


Εδώ και πέντε χρόνια από την εφιαλτική νύχτα της 12ης Φαβρουαρίου που πληγώθηκε αυτή η όμορφη εικόνα της Αθήνας...
, τα σινεμά Απόλλων και Αττικόν στέκουν ερμηντικά κλειστά σε ένα τετράγωνο που μετατράπηκε από τις πιο καταθλιπτικές εικόνες της Σταδίου αλλά και όλης της Αθήνας.

Κι όμως, οι δυο ιστορικοί κινηματογράφοι που χαρακτηρίστηκαν ως «διαμάντια της Σταδίου» και είναι άθικτοι στο εσωτερικό τους θα παραδοθούν στο κοινό μετά από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το ύψος της δωρεάς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Πότε; Σε περίπου τέσσερις μήνες από σήμερα υπολογίζεται ότι είναι αρκετά πιθανό να επαναλειτουργήσουν οι δυο ιστορικοί κινηματογράφοι δεδομένου του ότι αυτό είναι το απαραίτητο διάστημα για την ολοκλήρωσή τους. Το αρχιτεκτονιό γραφείο Betaplan είχε εκπονήσει μελέτη αποκατάστασής για την είσοδο στους κινηματογράφους και τη στατική στήριξη του κτηρίου που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το υπουργείο Πολιτισμού ήδη από το 2013. Αυτή είναι η μελέτη που θα υλοποιηθεί χάρη στη στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχος.


«Η δωρεά αφορά τις εργασίες που θα καταστήσουν προσβάσιμο ένα ζωτικό χώρο των κτηρίων που έχει μείνει ανέπαφος από την καταστροφή, δηλαδή τους κινηματογράφους και τις εργασίες αντιστήριξης όλου του κτηρίου αλλά όχι τη συνολική αρχαιτεκτονική αποκατάστασή του», αναφέρει στο Βήμα ο Πάνος Πανούλιας, αναπληρωτής διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του Ιδρυμα Νιάρχος. «Πρώτος μας στόχος είναι η αστική ανάπλαση. Σε μεγάλο βαθμό προβλέπεται να ελευθερωθεί ο χώρος των πεζοδρομίων μπροστά από τους κινηματογράφους και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί ένας πόλος λειτουργίας, φωτός και ζωής σ' αυτό το σημείο της Αθήνας»

Η παθογένεια της ελληνικής γραφειοκρατίας αλλά και οι κακές σχέσεις μεταξύ του Ιδρύματος Σταματίου δεκόζη - Βούρου στο οποίο ανήκει το κτήριο αλλά και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - ΄Ιδρυμα Βούρου - Ευταξία (στο οποίο το πρώτο χρωστά 24 εκατομμύρια ευρώ) είναι οι αιτίες που τα Απόλλων και Αττικόν εξακολουθούν να είναι με λουκέτο. Θετική, ωστόσο, είναι η συμβολή του δήμου της Αθήνας που έφερε, μεταξύ άλλων, σε επαφή τα Ιδρύματα.

Η «ανακωχή» τους, πάντως, χαρακτηρίζεται ως προσωρινή αφού οι διαφορές τους - παρά τη δωρεά - εξακολουθούν να παραμένουν αγεφύρωτες...

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο