8 Οκτ 2016

ΗΑPPINESS UNLIMITED της Έλλης Παπακωνσταντίνου και της Annika B. Lewis στην Έκθεση [OUT] –TOPIAS του Μουσείου Μπενάκη


Performance-salon για την ΕΥΤΥΧΙΑ, με προσκεκλημένους ειδικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολίτες και έναν... σεφ...
Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016, 18:00 - Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Μετά την επιτυχία της πρώτης παρουσίασης του performance salon “Happiness Unlimited» στο Aarhus της Δανίας με την υποστήριξη του Danish Arts Council και του Δήμου του Aarhus, οι διεθνείς Έλλη Παπακωνσταντίνου και Δανέζα Annika B. Lewis παρουσιάζουν την Ελληνική εκδοχή στο θέμα της ευτυχίας.

Ραντεβού με την ευτυχία, λοιπόν, στο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138 στις 9 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:.00.

Η performance Happiness Unlimited εντάσσεται στο πλαίσιο της Έκθεσης [OUT] –TOPIAS που αποτελεί συνδιοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη και του deviant GaZe, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space.


ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της UNESCO (“The World Happiness Report”), οι Δανοί είναι από τους πιο ευτυχείς ανθρώπους του πλανήτη, ενώ οι Έλληνες από τους πλέον δυστυχείς. 

Τι είναι αυτό που κάνει τους Δανούς τόσο ευτυχείς; Και οι Έλληνες είναι πραγματικά δυστυχισμένοι;

Στο Happiness Unlimited η Έλλη Παπακωνσταντίνου –σκηνοθέτης και Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας ODCEnsemble/Βυρσοδεψείο (GR)– και η Αnnika Β. Lewis, –Καλλιτεχνική διευθύντρια του Kassandra Production (DK)– συνεργάζονται και προκαλούν το κοινό να εξερευνήσει την ευτυχία ως έννοια, αίσθημα, στόχο ύπαρξης και εν τέλει ως Αφήγημα.

Υπό το φως της τρέχουσας οικονομικής και πνευματικής κρίσης, η έννοια της ευτυχίας, ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί. Η Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας και οι Σκανδιναβικές χώρες με τα προηγμένα κοινωνικά μοντέλα άραγε δημιούργησαν ευτυχείς πολίτες; Πόσο διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε Έλληνες και Δανοί την έννοια της ευτυχίας; Οικονομολόγοι και κορυφαίοι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με την ευτυχία μας. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει ευτυχία; Είναι μετρήσιμη; Γιατί και πότε επικράτησε η συγκεκριμένη έννοια αντί της αρχαιοελληνικής λέξης «ευδαιμονίας»; Και όταν η αναζήτηση της ευτυχίας στα ΜΜΕ είναι το κυρίαρχο Αφήγημα, τι συμβαίνει στην αυτογνωσία μας; Τι είναι αλήθεια και τι είναι μύθος; Ποιος ελέγχει τις ιστορίες μας και ποιος έχει τη δύναμη να τις επεξεργαστεί;



ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ PERFORMANCE SALON;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα ανοίγουν το θέμα στις πολλαπλές διαστάσεις του όταν οι δύο σκηνοθέτριες προσκαλούν ειδικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε μια δημιουργική διαδικασία κατά την διάρκεια ενός δείπνου. Δεν πρόκειται για παράσταση, αλλά για μια ώσμωση καλλιτεχνών, επιστημόνων και κοινού. Μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον, οι εκλεκτοί συνδαιτημόνες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τις δημιουργίες του σεφ Jean Louis Kapsalas, τις απόψεις των καλεσμένων Αλέξανδρου Μιστριώτη (καλλιτέχνη) και Αθανάσιου Αλεξανδρίδη (ψυχαναλυτή/συγγραφέα) και τις καλλιτεχνικές χειρονομίες των Helene Kvint, Ρόζα Προδρόμου, Jens Mønsted, Παντελή Μάκκα (εικαστικού), κ.ά.



ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΔΕΑ

Πολίτες και από τις δύο χώρες καλούνται στην διάρκεια ενός γεύματος να παρέμβουν και να μοιραστούν απόψεις σε σχέση με την ευτυχία. 

Η άμεση συμμετοχή του κοινού - και η συν-δημιουργία, αποτελεί μέρος της καλλιτεχνικής διαδικασίας και έρευνας. 

Το Happiness Unlimited είναι ένα κάλεσμα για συμμετοχή του ευρύτερου κοινού στην δημιουργική διαδικασία της performance που θα ολοκληρωθεί το 2018 με μια ολοκληρωμένη παράσταση στην Δανία, όπου θα συμμετέχουν Έλληνες και Δανοί καλλιτέχνες.

Ο ανοικτός διάλογος με τους πολίτες και από τις δύο χώρες εμπνέει, ενημερώνει και επηρεάζει την τελική παράσταση. 



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Artistic directors: Annika B. Lewis (DK) και Έλλη Παπακωνσταντίνου (GR).

Performance: Annika B. Lewis (DK), Έλλη Παπακωνσταντίνου (GR), Helene Kvint (DK), (GR). Αλέξανδρος Μιστριώτης (καλλιτέχνης), Αθανάσιος Αλεξανδρίδης (ψυχαναλυτής/συγγραφέας), Ρόζα Προδρόμου, Παντελής Μάκκας (εικαστικός).

Video design & music: Jens Mønsted (DK). 

Μια παραγωγή του ODC/ Βυρσοδεψείο (www.vyrsodepseio.com) της Kassandra Production (www.kassandra-production.dk) 

Σε συνεργασία με τους φορείς: Πολυχώρος Bora - Bora, Aarhus (Δανία), PerformingArtsPlatform, The Danish Arts Council, the Municipality of Aarhus, DanishInstitute, κ.α.


Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Χώρος: Εστιατόριο

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ*: € 10

* Το εισιτήριο καλύπτει το κόστος του δείπνου που περιλαμβάνει το εξής μενού:

Ριζότο με σπανάκι, φιλέτο Κουτσομούρας & Μαρμελάδα ντομάτας

Σούπα Σοκολάτας με Παγωτό Βανίλιας, Κόκκινα Φρούτα & Φύλλο Χρυσού.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6988477435 (κυρία Ηλέκτρα Τσακαλία)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο