Featured Posts

Μας Αρεσουν

παρασκηνια

Δελτία τύπου, ανακοινώσεις, ενημέρωση για την δουλειά σου;
Στείλε μας εδώ: info@paraskinia.com η prothselida@gmail.com (όχι και στα δύο)

Γράψτε το Email σας και ενημερωθείτε πρώτοι!

21 Οκτ 2016

Περι Ύψους, του Δημήτρη Σκύλλα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Ένα ψηφιδωτό από πνευματικές και προσωπικές εντυπώσεις, συγχρονισμένες σε μία μόνο στιγμή...
Δημιουργοί και ερμηνευτές από τη σφαίρα της μουσικής, της λογοτεχνίας και του θεάτρου συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουν τη δική τους, ιδιαίτερη αίσθηση για πέντε σημαντικές ιδέες.

Με πυρήνα την οργάνωση και τη σύνθεση ήχων, πιανίστες και σαξοφωνίστες, συγγραφείς και ηθοποιοί συντονίζουν την καλλιτεχνική ενέργειά τους, συνομιλούν για το Χρόνο, το Σύμπαν, τον Έρωτα, το Θάνατο και το Θεό, και εξερευνούν τα όρια αυτών των φιλοσοφικών εννοιών. Μέσω αυτής της δημιουργικής αναζήτησης, ατομικής και συλλογικής, συγκλίνουν σε μία συνθήκη, την έκφραση του Ύψους, που σηματοδοτεί την ανύψωση από το ρεαλιστικό στο ιδεατό και το αντίστροφο, αλλά και την ψυχική ανάταση.

Εμπνευστής της ιδιότυπης συνάντησης είναι ο νεαρός συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας, ο οποίος προσκαλεί σε συνεργασία 16 καλλιτέχνες με διαφορετικές αφετηρίες και συντονίζει το διάλογο που διεξάγεται μεταξύ τους με νότες, λέξεις και σωματικές κινήσεις.


Ψηφιδωτό εντυπώσεων

Το πολυσυζητημένο έργο του, το οποίο φέρει τον τίτλο «Περί Ύψους», παρουσιάζεται την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 21.00 (κτήριο Μ2, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), ενταγμένο στον κύκλο εκδηλώσεων «Crossover». Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν πρόκειται για συναυλία σύγχρονης μουσικής ή θεατρική παράσταση, αλλά για «ψηφιδωτό από πνευματικές και προσωπικές εντυπώσεις, όλες συγχρονισμένες σε μία μόνο στιγμή».

Το έργο του Δημήτρη Σκύλλα έλκει την ονομασία του από την πραγματεία «Περὶ ὕψους» του Διονυσίου Λογγίνου (1ος αιώνας μ.Χ.), η οποία αναφέρεται στην έννοια του «υψηλού» στον τομέα της λογοτεχνίας, δηλαδή στη βαθυστόχαστη σκέψη συνυφασμένη με την «άκρα τελειότητα και κορύφωση της γλωσσικής έκφρασης», που οδηγούν τον αναγνώστη στην έκσταση. Σύμφωνα με την εν λόγω πραγματεία, το ύψος αποτελεί «την ηχώ μιας μεγάλης ψυχής».


Πολυδιάστατη ομάδα

Η πολυδιάστατη ομάδα των συντελεστών περιλαμβάνει εξαίσιους μουσικούς ─ ερμηνευτές σε έργα των Γιώργου Κουμεντάκη, Κορνήλιου Σελαμσή, και του Φραντς Λιστ, όπως και του ίδιου του Δημήτρη Σκύλλα, με νέα κείμενα ─ πρεμιέρες των Κώστα Ακρίβου, Λένας Κιτσοπούλου, Αλεξάνδρας Κ*, Χρήστου Χρυσόπουλου, την παρουσία δύο εξαιρετικών ηθοποιών επί σκηνής, του Όμηρου Πουλάκη και της Αριάννας Χατζηγαλανού, και τη συμμετοχή του Αργύρη Πανταζάρα σε ρόλο αφηγητή ενός κειμένου (voice over).

Ο Δημήτρης Σκύλλας, ο οποίος είναι 29 ετών και έχει την έδρα του στο Λονδίνο, θεωρείται ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Η μουσική του παρουσιάζεται διεθνώς σε σημαντικούς και ιστορικούς χώρους, όπως αίθουσες συναυλιών, καθεδρικούς ναούς, μουσεία και εναλλακτικές σκηνές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο του «Εarth Minus», βασισμένο σε μοιρολόι της Ηπείρου και γραμμένο για εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.


Σαν τελετουργία

Τα έργα του έχουν άμεση συσχέτιση με έννοιες, όπως η σύγχρονη τελετουργία, οι αντιθέσεις και ο έντονος αφηγηματικός χαρακτήρας, σε συνδυασμό με την παράδοση. Αυτές οι επιλογές του τον έχει οδηγήσει σε ποικίλες συνεργασίες με διάφορα πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται χορογράφοι, λογοτέχνες και εικαστικοί δημιουργοί. Ο Δημήτρης Σκύλλας εμφανίζεται, εκτός των άλλων, και ως σολίστ πιάνου σε δικά του έργα, σε διάλογο με τις δημιουργίες άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Concept: Δημήτρης Σκύλλας

Νίκος Ζαφρανάς: Πιάνο

Νίκος Κυριόσογλου: Πιάνο

Δημήτρης Σκύλλας: Πιάνο

Κουαρτέτο Σαξοφώνων Sax Nouveau (Γιώργος Λυγερίδης, Αντζελίνα Κόντα, ΜάριοςΤιγκιρίδης, Αθανάσιος Διαμαντίδης)


Συγγραφείς (με νέα κείμενα γραμμένα για το Περί Ύψους):

Κώστας Ακρίβος

Λένα Κιτσοπούλου

Αλεξάνδρα Κ*

Χρήστος Χρυσόπουλος


Ηθοποιοί:

Όμηρος Πουλάκης

Αριάννα Χατζηγαλανού

Αργύρης Πανταζάρας (voice over)

Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη


25ης Μαρτίου, Tηλέφωνο: 2310895800, 2310895939

http://www.tch.gr

Ημερομηνία: 21/10/2016 

Ωρα προσέλευσης: 21:00 

Κτήριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Κανονικό: 10€

Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι: 5€

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο