21 Οκτ 2016

Αφιέρωμα στη θρυλική ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά Μαντάμ Σουσού


Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο Public Συντάγματος στις 11.30 μμ. με ομιλητές τους Άννα Παναγιωτοπούλου και Θανάση Παπαγεωργίου.

Επίσης θα υπάρχει... έκθεση φωτογραφίας, παρουσίαση του βιβλίου και Λογοτεχνικός Περίπατος

Το Public Συντάγματος, οι Εκδόσεις Ψαθά και το Discover Greek Culture διοργανώνουν αφιέρωμα στην θρυλική ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά «Μαντάμ Σουσού» το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016, στις 11.30 πμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι πρωταγωνιστές της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς Άννα Παναγιωτοπούλου («Μαντάμ Σουσού») και Θανάσης Παπαγεωργίου(«Παναγιωτάκης») θα είναι εκεί για θα μοιραστούν με το κοινό τις εμπειρίες τους από την ερμηνεία των ρόλων τους και να υπογράψουν το βιβλίο της Μαντάμ Σουσούς που θα παρουσιαστεί εκείνη την μέρα.

Στην εκδήλωση παρούσες θα είναι επίσης, η κόρη του συγγραφέα Μαρία Ψαθά, εκδότρια των Απάντων του, που θα εξηγήσει το πώς εμπνεύστηκε ο πατέρας της την ηρωίδα του και το αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο η Σουσού καθώς και η εγγονή του συγγραφέα Λένα Νίτσου που θα παρουσιάσει την έκθεση φωτογραφίας «Η Μαντάμ Σουσού και οι πρωταγωνιστές των έργων του Δημήτρη Ψαθά» σε σπάνιες φωτογραφίες εποχής από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας . Παρόντες θα είναι επίσης οι πρωταγωνιστές που έλαβαν μέρος τόσο στην τηλεοπτική όσο και στην θεατρική «Μαντάμ Σουσού» αλλά και σε άλλες κωμωδίες του τιμώμενου συγγραφέα.


Ενσωματωμένη εικόνα

Και λίγα λόγια για την ιστορία του θρυλικού έργου: Η Μαντάμ Σουσού η μεγαλομανής και ακατάδεχτη ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά, που εισέβαλε δυναμικά στην ελληνική γλώσσα ως ρήμα και προσδιοριστικό επίθετο (σουσού, σουσουδίζω) ξεκίνησε ως ευθυμογράφημα στο προπολεμικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Θησαυρός» (1939) έγινε βιβλίο (1940), τραγούδι (το 1940 σε μουσική Λεό Ραπίτη και το 1986 σε μουσική Διονύση Τσακνή),νούμερο κατοχικών επιθεωρήσεων (με την Μαρίκα Νέζερ 1940), πολεμική κάρτ ποστάλ με την Σουσού και τον Μουσολίνι (από τον κορυφαίο γελοιογράφο Φωκίωνα Δημητριάδη 1940), θεατρικό έργο (με τους Αιμίλιο Βεάκη και κα Κατερίνα το 1942, με την Μαίρη Αρώνη το 1946, με την Άννα Παναγιωτοπούλου το 1998 και στο ΚΘΒΕ με την Φωτεινή Μπαξεβάνη το 2012), κινηματογραφική ταινία (με την Μαρίκα Νέζερ το 1948),ραδιοφωνική εκπομπή (με την Γεωργία Βασιλειάδου το 1950) και τηλεοπτικό σήριαλ (με την Άννα Παϊτατζή και τον Δημήτρη Καλλιβωκά το 1972 και τέλος με την ΄Αννα Παναγιωτοπούλου και τον Θανάση Παπαγεωργίου το 1986).

Γνώρισε τεράστια επιτυχία και σαν βιβλίο και σαν θεατρικό έργο και μεταφράστηκε στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Τουρκικά. Παίχτηκε σε πολλές χώρες του εξωτερικού με μεγάλη πάντα επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα του αφιερώματος αυτού θα προηγηθεί ο Λογοτεχνικός Περίπατος «Στα χνάρια της Μαντάμ Σουσούς» στις 10.30-11.30 πμ για τους φανατικούς περιπατητές που θα δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή στην φόρμα συμμετοχής του Public blog (περιορισμένος αριθμός συμμετοχής 30 ατόμων ύστερα από κλήρωση)

Ο λογοτεχνικός περίπατος θα ξεκινήσει στις 10.30 από το Κολωνάκι, Λουκιανού και Πατριάρχου Ιωακείμ γωνία, στην περιοχή που εγκαταστάθηκε η Μαντάμ Σουσού αφού κέρδισε μία κληρονομιά και εγκατέληψε τον Βούθουλα και τον Παναγιωτάκη. Η δεύτερη στάση θα γίνει στο ιστορικό ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η ηρωίδα είχε καταλύσει, αναμένοντας να περατωθούν οι εργασίες στα «ιδιόκτητα μέγαρά της» στο Κολωνάκι. Η τρίτη στάση θα γίνει στο επίσης, ιστορικό καφεστιατόριο Zonars, στην οδό Πανεπιστημίου, όπου διαδραματίζεται μια από τις πιο σπαρταριστές σκηνές του έργου, με πρωταγωνίστρια την ίδια την Μαντάμ Σουσού και τον σκύλο της Καραβάν.


Η ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΑΝ

Η Μαντάμ Σουσού από ευθυμογράφημα στο προπολεμικό οικογενειακό περιοδικό «Θησαυρός» όπου ο συγγραφέας της Δημήτρης Ψαθάς έγραφε επί δύο χρόνια (1938-1940) σε συνέχειες τα κατορθώματά της με τον τίτλο: «Βίος και πολιτεία της Μαντάμ Σουσούς». Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη ώστε ο συγγραφέας έκανε το 1940 μία συρραφή των περιπετειών της και τις εξέδωσε σε βιβλίο που μολονότι κυκλοφόρησε μέσα στον πόλεμο του 40 έγινε ανάρπαστο πουλώντας 4.000 αντίτυπα σε ένα μήνα!!!! Το εξώφυλλό του κοσμούσε σκίτσο της Σουσούς φιλοτεχνημένο από τον Φωκίωνα Δημητριάδη με τον τίτλο «Μαντάμ Σουσού, Η πυργοδέσποινα του Βούθουλα». Αξίζει να αναφερθεί πως 300 αντίτυπα προσφέρθηκαν στα στρατιωτικά νοσοκομεία για την ψυχαγωγία των τραυματισμένων στρατιωτών που έφταναν από το μέτωπο μέσα στην Ιταλογερμανική κατοχή Η Μαντάμ Σουσού την ίδια εποχή έγινε νούμερο σε επιθεώρηση και κινηματογραφική ταινία με την μοναδικήΜαρίκα Νέζερ, τραγούδι του συνθέτη Λεό Ραπίτη, πολεμική κάρτ ποστάλ από τον Φωκίωνα Δημητριάδη και παράσταση με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους Κατερίνα Ανδρεάδη και Αιμίλιο Βεάκη. Αμέσως μετά η Μαντάμ Σουσού κάνει την εμφάνισή της στα θέατρα της ακμάζουσας ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Λίγα χρόνια μετά η Μαίρη Αρώνη την παρουσιάζει σε περιοδείες στην Κωνσταντινούπολη και στην Κύπρο ενώ το 1998 η Άννα Παναγιωτοπούλου την ανεβάζει στο θέατρο. Αλλά η Μαντάμ Σουσού έκανε θραύση όπου και να παρουσιάστηκε πάντα με μεγάλη επιτυχία: το 1950 η Γεωργία Βασιλειάδου υποδύεται την Μαντάμ Σουσού στο ραδιόφωνο ενώ δύο τηλεοπτικές σειρές χαλούν κόσμο με την Πυργοδέσποινα του Βούθουλα: η πρώτη σειρά που δυστυχώς δεν σώζεται στις μέρες μας με την Άννα Παϊτατζή και η δεύτερη γνωστή σε όλους με την Άννα Παναγιωτοπούλου (Σουσού), τον Θανάση Παπαγεωργίου (Παναγιωτάκη) και τον Άγγελο Αντωνόπουλο (Καντακουζηνό).


ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ:

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ

Ο κορυφαίος πρωταγωνιστής Αιμίλιος Βεάκης που ζήτησε από τον Δημήτρη Ψαθά να ερμηνεύσει τον ρόλο του «Παναγιωτάκη» μτο 1942 με συμπρωταγωνίστρια του την Κατερίνα Ανδρεάδη) γράφει σε επιστολή του στον συγγραφέα:

«Αυτή η τραγική ύπαρξη, η Σουσού σου, αυτός ο θηλυκός Δον Κιχώτης, είναι ένα τεράστιο κωμικοτραγικό σύμβολο της μικροαστικής μεγαλομανίας του λαού μας, μεγαλομανίας που περικλείνει όλες τις αιτίες της τραγικής του μοίρας. Και ακόμα το μπάσιμο της Σουσούς μέσα στην λεγόμενη αριστοκρατία μας, που κατά το πλείστο, από Σουσούδες αρσενικές ή θηλυκές αποτελείται, μα με ψυχή πολύ κατώτερη απ’ τη δική της είναι μέσα στο υπέροχο βιβλίο σου, η κλασικότερη σάτιρα, που θα μπορούσε να γραφτεί για τη γελοία και δυστυχισμένη αυτή τάξη…».


ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Η Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά είχε όλη αυτή την έκτακτη επιτυχία, γιατί ο τύπος της ηρωίδας του είναι γενικός, καθολικός. Δεν υπάρχει ίσως γυναίκα που να μην έχει μέσα της λίγη ή πολλή Μαντάμ Σουσού!... Ο αναγνώστης του Δημήτρη Ψαθά αναγνωρίζει την ηρωίδα του σε όλες σχεδόν τις γυναικείες γνωριμίες του…»


ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ («Ελεύθερον Βήμα», 21-6-1942)

«Γιατί να κρυβόμαστε; Η Σουσουδοπληξία αποτελεί κατάσταση. Σουσουδοφέρνει κατά έναν τρόπο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας κι έρχεται -αλίμονο- ώρα, ώρα κακιά, που πρίν «αλέκτωρ φωνήση» απαρνούμαστε το παρελθόν και αγωνιούμε από τον φόβο μας μήπως αποκαλυφθεί η ταπεινή μας Βηθλεέμ, όπου είδαμε το φως της ζωής, και είμαστε έτοιμοι να κατεδαφίσουμε τον Μπύθουλα για να μην αποκαλυφθεί το επάγγελμα του μπαμπά, και δασκαλεύουμε την μαμά για να μην μας εκθέσει η φλυαρία της στον κόσμο των καλεσμένων μας…».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ («Νεολόγος Πατρών», 29-7-1951)

«Με τη Μαντάμ Σουσού ο Δημήτρης Ψαθάς έδωσε μέσα στη θολή προπολεμική ατμόσφαιρα το πρώτο ράπισμα σε μία άρχουσα τάξη με την βεντάλια της πυργοδέσποινας του Βούθουλα»


ΒΑΣΟΣ ΒΑΡΙΚΑΣ («Ελεύθερον Βήμα», 1950)

«Ο Ψαθάς επέτυχε κάτι, που ελάχιστοι μέχρι στιγμής, όχι μονάχα ευθυμογράφοι, γενικότερα κατάφεραν στη χώρα μας: Να πλουτίσει τη λογοτεχνία μας μ΄έναν ζωντανό ανθρώπινο τύπο. Και μονάχα η σύλληψη και η δημιουργία της Μαντάμ Σουσούς αρκεί, νομίζω, να εξαφανίσει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την αξία του πεζογραφικού ταλέντου που διαθέτει ο κ. Ψαθάς».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο