2 Οκτ 2016

«ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ με αξιόλογη θεματολογία


Ξεκίνησε χτες, Σάββατο 1η Οκτωβρίου, στις 11.30 το πρωί, στην ΕΡΤ 2....
Η σημασία των βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της Ελληνικής σκέψης δια μέσου των αιώνων. . Κύριος στόχος των βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε βιβλιοθήκη όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και την μεγάλη της χρησιμότητα. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων βιβλιοθηκών ,συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. . Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε βιβλιοθήκη χωριστά ,τη ίδρυση της , την ιστορίας της και ην σπουδαιότητα της γενικότερα, στο παρελθόν το παρόν και το μέλλον.

Ο Πρώτος κύκλος των βιβλιοθηκών είναι.

1. ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
2. ΓΕΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
3. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
4. ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
5. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Ε.Λ.Ι.Α
6. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Την σκηνοθεσία της σειράς, έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος,. Συμμετέχουν διευθυντές, των βιβλιοθηκών, βιβλιοθηκονόμοι ιστορικοί, άνθρωποι των γραμμάτων, ερευνητές επιστήμονες, ποιητές. λογοτέχνες, ακόμη διαβάζουν κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, οι ηθοποιοί, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλεξάνδρα Αιδινη, Λένα Δροσάκη, Θάλεια Αργυρίου. Τα κείμενα επιμελούνται ο Χαράλαμπος Παπαχαραλαμπούς και ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. το μοντάζ ο Νίκος Μυλωνάς, τη μουσική ο Πάνος Μαλανδρης, ,τη φωτογραφία ο Σταύρος Παπουτσάς και ο Λάκης Χονδροκώστας, τη διεύθυνση παραγωγής η Κλέλια Παπαγιανοπούλου, αφηγήτρια είναι η Άννα-Μαρια Χαροκόπου ενώ την παραγωγή ανήκει στην Sound & Picture ltd.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. 1ο . «Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»

« ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ’»
Σάββατο 1η Οκτωβρίου , ώρα 11.30 στην ΕΡΤ 2


Πρώτη εκπομπή «ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Την αθηναϊκή τριλογία του νεοκλασικισμού στο κέντρο της πόλης, αποτελούν τα κτήρια της Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο και η Εθνική βιβλιοθήκη .
Η Εθνική βιβλιοθήκη κτίστηκε το 1887 και άρχισε να λειτούργει το 1903.
Η Εθνική βιβλιοθήκη με τον δημόσιο χαρακτήρα της καθιστά τον πλούτο των Συλλογών της προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο κατά τρόπο ισότιμο και με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας. Η επίσκεψη στην εθνική βιβλιοθήκη μοιάζει με το κυνήγι ενός θησαυρού.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος περιλαμβάνει υλικό από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό αρκεί να αφορά τους ανθρώπους, τη χώρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Ελλάδας


Ο θησαυρός της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι οι μοναδικές και σπάνιες συλλογές από χειρόγραφα, βιβλία, χάρτες, κώδικες και γκραβούρες που διαθέτει και τα οποία φυλάσσει και συντηρεί προς δόξα της ιστορίας της Ελλάδος.

Σκηνοθεσία Πάνος Αγγελόπουλος
Στην εκπομπή συμμετέχουν, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου - Γενικός Διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης, ο Σαράντος Καργάκος ιστορικός – Συγγραφέας,, ο Τίτος Πατρίκιος Ποιητής -Πεζογράφος –Μεταφραστής, η Αντωνία Αράχωβα -πρώην Διευθύντρια της Εθνικής, η Βασιλική Τσιγγούνη, Προϊσταμένη Κεντρικού Αναγνωστηρίου.

Κείμενα σπουδαίων συγγραφέων και ποιητών, (Σολωμού, Παπαδιαμάντη, Καβάφη) διαβάζει η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο