9 Σεπ 2016

Έφυγε από τη ζωή ο Prince Buster, δημιουργός του ska - Σε ηλικία 78 χρονών.


Ο θρύλος του ska, Prince Buster, που κυκλοφόρησε άλμπουμ όπως το One Step Beyond και το Madness, πέθανε σε ηλικία 78 χρονών.

Δεν είναι ξεκάθαρο...
ποιος ανακοίνωσε πρώτος το νέο ή πώς πέθανε ο Buster, αλλά ο dancehall και reggae DJ David Rodigan το επιβεβαίωσε μετά από επικοινωνία με την Jamaica Music Federation. Από τότε τα social media γέμισαν με μηνύματα που αποτίουν φόρο τιμής στο πρόσωπό του.

“Ο χαρακτηρισμός θρύλος ταιριάζει απόλυτα στον Prince Buster”, είπε ο Rodigan στην Guardian.

O Buster γεννήθηκε στην Orange Street της Τζαμάικα το 1938. Το πραγματικό του όνομα ήταν Cecil Bustamente Campbell. Πήρε το ψευδώνυμο Prince λόγω του ταλέντου του στο μποξ. Το 2013 σε μια συνέντευξη δήλωσε πως προπονητής του ήταν ο πρωταθλητής μεσαίων βαρών της χώρας Sid Brown.

Άρχισε να αποκτάει φήμη στη μουσική βιομηχανία στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν άρχισε να λειτουργεί το δικό του sound system που ονόμασε The Voice of the People (η φωνή των ανθρώπων) και έκανε παραγωγή στο χιτ "Oh Carolina". Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα να πάει στην Αμερική, άρχισε να ηχογραφεί στην Τζαμάικα και άσκησε μεγάλη επιρροή στο ska και στη μετάβασή του στο rocksteady.

O Prince Buster ήταν η επιτομή του νέου ska ήχου της Τζαμάικα στις αρχές του ’60. Ο ήχος ήταν τόσο γεμάτος ενέργεια και το μπιτ τόσο μεταδοτικό που οι νεαροί έφηβοι αυτόματα κόλλησαν στη μουσική του", πρόσθεσε ο Rodigan.

Γνώρισε τον Muhammad Ali το 1965 και ασπάστηκε τον ισλαμισμό. Άλλαξε μάλιστα και το όνομά του σε Muhammed Yusef Ali.

Όσο εξελισσόταν ο ήχος της ρέγκε ο Buster παρέμεινε στην πρώτη γραμμή του είδους, κάνοντας παραγωγή σε ένα από τα πρώτα άλμπουμ της dub, το The Message. 

O Prince Buster επίσης κρυβόταν πίσω από την αναγέννηση του ska στα τέλη της δεκαετίας του ’70 – του Two Tone μουσικού κινήματος όπως έγινε γνωστό.



Η βρετανική μπάντα Madness πήρε το όνομά της από ένα τραγούδι του και βάφτισαν το πρώτο τους κομμάτι "The Prince" ως φόρο τιμής στον ήρωά τους. Οι Specials, μια ακόμη μεγάλη μπάντα του two tone, έκαναν επίσης διασκευή στο κομμάτι του Buster "Enjoy Yourself" το 1980.



Η γυναίκα του Buster, Mola Ali, δήλωσε σε μια εφημερίδα της Τζαμάικα ότι μετά τον θάνατό του αρκετοί διάσημοι μουσικοί έσπευσαν να της δώσουν συλλυπητήρια.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο