9 Σεπ 2016

International «Park» - Διεθνής καριέρα για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Σοφίας Εξάρχου



Μια παρέα εφήβων αναζητεί διέξοδο στην πνιγηρή καθημερινότητα με φόντο την παρακμή του Ολυμπιακού Χωριού...

Ο Δημήτρης Κίτσος πρωταγωνιστεί στο «Park»

Mία ακόμη επιτυχία για ελληνική ταινία: Το «Park», πρώτη μεγάλου μήκους της Σοφίας Εξάρχου, κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στο τμήμα Discovery (8-18 Σεπτεμβρίου), ανάμεσα σε σπουδαίες ταινίες σκηνοθετών από όλον τον κόσμο.

Εν συνεχεία το «Park» συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Νέων Σκηνοθετών του Σαν Σεμπαστιάν (16-24/9), στο Φεστιβάλ του Λονδίνου (5-16 Οκτωβρίου) και στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας (7-16 Οκτωβρίου).

Γυρισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Ολυμπιακό Χωριό και στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η ταινία που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Sundance Institute και του Ιδρύματος Ωνάση, μιλά για την ελληνική πρωτεύουσα μια δεκαετία μετά την επίπλαστη και εφήμερη δόξα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

«Μέσα από τις παράλληλες ιστορίες των παιδιών του Ολυμπιακού Χωριού, το Park σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας χαμένης γενιάς» λέει η σκηνοθέτρια για την ταινία της στην οποία παρακολουθούμε αγόρια να ζουν ανάμεσα στις εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες του 2004. Τα αγόρια περιφέρονται άσκοπα ανάμεσα στα ερείπια, στήνοντας παιχνίδια - βίαιες απομιμήσεις των ολυμπιακών αθλημάτων - και οργανώνοντας ζευγαρώματα σκύλων για να βγάζουν χρήματα.

«Μέσα από τις εικόνες των εγκαταλελειμμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, τα ερείπια και τα παρηκμασμένα τουριστικά θέρετρα, η ταινία διατρέχει το "ένδοξο" παρελθόν της χώρας έως την παρακμή τού σήμερα παρουσιάζοντας μια κοινωνία, που ήταν απροετοίμαστη για τη βίαιη πτώση. Σε αυτό το απομεινάρι του παρελθόντος, η ανάγκη των παιδιών να ανήκουν κάπου γίνεται επιτακτική και οι προσπάθειές τους όλο και πιο άγριες και απελπισμένες».

Κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας είναι ο μεγαλύτερος της παρέας, ο Δημήτρης (Δημήτρης Κίτσος) και η Αννα (Δήμητρα Βλαγκοπούλου), μια πρώην αθλήτρια. Το ζευγάρι προσπαθεί να ξεφύγει από το Χωριό με προορισμό τα τουριστικά ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων. Καθώς οι εξορμήσεις τους συνεχίζονται και τα δυο παιδιά εισχωρούν όλο και πιο πολύ στις ζωές των τουριστών, η επιθυμία του Δημήτρη για αποδοχή θα δοκιμαστεί με βίαιο τρόπο.

Μετά τις σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού στο ΕΜΠ, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και θέατρο στο Stella Adler Studio of Acting στη Νέα Υόρκη, η γεννημένη στην Αθήνα Σοφία Εξάρχου συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη σχολή ESAV στην Τουλούζη.

Εχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη σε μεγάλου μήκους ταινίες και διαφημιστικά. Εχει γράψει και σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους ταινίες, την Απόσταση και τη βραβευμένη Mesecina. To 2014 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Sundance Screenwriters & Directors' Lab. Το «Park» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της και έχει ήδη αποσπάσει διάφορα διεθνή βραβεία στο στάδιο της ανάπτυξης σεναρίου (Works in Progress Award, Karlovy Vary Film Festival / Eurimages development award, Cinelink-Sarajevo Film Festival, CNC development award, Crossroads-Thessaloniki Film Festival).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο