9 Σεπ 2016

Το ελληνικό βιβλίο στη Μόσχα - Στην 29 Διεθνή έκθεση


Αντιστρόφως ανάλογος αποδεικνύεται ο πολιτισμός σε σχέση με την οικονομική κρίση....
Διαπίστωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην 29η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Μόσχας όπου η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα, στο πλαίσιο του Ετους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

«Είναι ένα αφιερωματικό έτος που συνδέει την Ελλάδα με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στον πολιτισμό. Η ελληνική λογοτεχνία έχει πάρει πάρα πολλά από τη ρωσική. Κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά αλλά και νεότεροι λογοτέχνες βρίσκουν έδαφος να αναπτύξουν τις ιδέες τους» τόνισε στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η φιλοξενούμενη χώρα στη Ρωσία στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, όχι μόνο για ζητήματα πολιτισμού αλλά και για ζητήματα που αφορούν όλη την γκάμα μιας κυβερνητικής πολιτικής. Είναι σημαντική η σχέση με τη Ρωσία σήμερα όπως ήταν σημαντική στο διάβα πολλών αιώνων. Οι δεσμοί με τη Ρωσία πηγαίνουν από το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία μέχρι τις μέρες μας».

Το πιο ελπιδοφόρο, όμως, μήνυμα των εγκαινίων υπήρξε η διαπίστωση ότι «η κρίση -παραδόξως- στον τομέα του πολιτισμού φέρνει ένα άλλου τύπου αποτέλεσμα. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κάτι σαν πολιτισμική αναγέννηση με έμμεση αναφορά στην κρίση, γιατί πια σε αυτές τις συνθήκες οι νέοι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν και πιο ελεύθερα -καθώς η έκφρασή τους δεν συναρτάται άμεσα με την καριέρα ή την πρόσληψη στο Δημόσιο- και ταυτοχρόνως διοχετεύουν μια δημιουργική δύναμη σε τρόπους που οι ίδιοι πιστεύουν ότι μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα, να βοηθήσουν τη δική τους αυτογνωσία και την αυτογνωσία όλων μας».

Επίσης, «αρχίζει να αλλάζει στην Ελλάδα και η αντίληψη για την αρχαία κληρονομιά. Οπου κι αν πατήσεις -κατέληξε- βρίσκεις κάτω από τα πόδια σου χιλιετίες Ιστορίας, διαδοχικούς πολιτισμούς στο ίδιο έδαφος, και αυτό δημιουργεί ένα δέος για τη χώρα. Αυτό μπορεί να μας κάνει να πούμε με όρους οράματος "Η Ελλάδα- χώρα Μουσείο"».

 Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στα εγκαίνια

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Κώστας Γαβρόγλου. Τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Μόσχας τέλεσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης M.V. Seslavinsky και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Ρωσίας (Δούμας), S. Ye. Naryshkin.

Το Ελληνικό Περίπτερο επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Ρωσίας (Δούμας) S. Ye. Naryshkin και ο σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πολιτιστικά θέματα K. V. Tolstoi.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο