30 Αυγ 2016

Ένα μεγάλο κωμικό ταλέντο έφυγε από τη ζωή - Πέθανε ο σπουδαίος Gene Wilder σε ηλικία 83 ετών


Ο διάσημος κωμικός ηθοποιός Gene Wilder, γνωστός για τους ρόλους του σε πετυχημένες κωμωδίες όπως ...
το «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», το «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες» και το «Γούλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Ο ανιψιός του Wilder ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο του διάσημου ηθοποιού και συγγραφέα στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ, από επιπλοκές που προκλήθηκαν από την νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Κατανοούμε ότι παρά τις συναισθηματικές και σωματικές προκλήσεις που παρουσίαζε η κατάστασή του, ήμασταν από τους τυχερούς, αφού αυτή η ύπουλη ασθένεια - σε αντίθεση με πολλές άλλες περιπτώσεις- δεν του είχε κλέψει την ικανότητα να αναγνωρίζει τα πολύ κοντινά του πρόσωπα, ούτε είχε αλλοιώσει την ευγενική του φύση και την γαλήνια προσωπικότητά του. Η απόφαση να περιμένουμε μέχρι αυτήν τη στιγμή για να αποκαλύψουμε την κατάστασή του δεν πάρθηκε λόγω ματαιοδοξίας αλλά περισσότερο γιατί δεν θέλαμε να εκθέσουμε σε ένα τόσο θλιβερό ενήλικο πρόβλημα τα παιδιά που τον έβλεπαν στον δρόμο, του χαμογελούσαν και του φώναζαν "Να ο Γουίλι Γουόνκα". Ο ίδιος δεν άντεχε την ιδέα να σβήσει έστω και ένα παιδικό χαμόγελο», ανέφερε η συγκινητική δήλωση του ανιψιού του.

Όπως υπογράμμισε ο ανιψιός του, ο Wilder συνέχιζε - παρά την κατάστασή του - να απολαμβάνει την μουσική, την τέχνη και τα φιλιά με την εδώ και 25 χρόνια σύζυγό του, Karen. Χόρεψε στον γάμο του γιου του, διοργάνωνε ατέλειωτους μαραθώνιους προβολής γουέστερν ταινιών και απολάμβανε την παρέα των αγαπημένων του προσώπων μέχρι το τέλος.


Ο Gene Wilder διαγνώστηκε με λέμφωμα Νon-Hodgkin το 1989.

Ο σπουδαίος κωμικός, που είχε προταθεί δύο φορές για Όσκαρ, για τον ρόλο του στην ταινία «Δύο τρελοί παραγωγοί» και για τη συμβολή του στο σενάριο του «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» συνήθως υποδυόταν νευρωτικούς χαρακτήρες που είχαν ξεκαρδιστικές συναισθηματικές διακυμάνσεις. «Η γαλήνια έκφρασή μου ήταν παλαιότερα η μάσκα της υστερίας» είχε πει σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Time το 1970, προσθέτοντας ότι, μετά από εφτά χρόνια ψυχανάλυσης, έγινε απλώς συνήθεια.

Ο ταλαντούχος κωμικός με τα εμβληματικά σγουρά μαλλιά είχε ενσαρκώσει με μοναδικό τρόπο απολαυστικούς ρόλους σε ταινίες του Mel Brooks, ενώ η κινηματογραφική του καριέρα περιλάμβανε συμμετοχές σε φιλμ και άλλων σπουδαίων σκηνοθετών.

«Ο Gene Wilder υπήρξε ένα πράγματι μεγάλο ταλέντο της εποχής μας. Ηταν ευλογία κάθε φιλμ που κάναμε με τον μαγικό του τρόπο και ήταν ευλογία για μένα η φιλία του» έγραψε στο twitter o Mel Brooks πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του φίλου του.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο