9 Ιουν 2016

Μεγάλη ανακάλυψη: Τεράστιο αρχαίο μνημείο στην αρχαία Πέτρα της Ιορδανίας - Για αιώνες παρέμενε κρυμμένο


Τα πρόσφατα δεδομένα αποκάλυψαν μια δομή σε σχήμα πλατφόρμας που εσωκλείει μια ελαφρώς μικρότερη πλατφόρμα, που αρχικά ήταν...
στρωμένη με πλάκες. Η ανατολική πλευρά της εσωτερικής πλατφόρμας είναι επενδεδυμένη με μια σειρά από κίονες που κάποτε ήταν αποτελούσαν τα στολίδια στο πλάι μιας σκάλας. 

Ένα μικρό (8,5 επί 8,5 μέτρων) κτίριο ήταν στην κορυφή της εσωτερικής πλατφόρμας και είχε άνοιγμα προς τα ανατολικά, προς το μέρος της σκάλας. 

Αυτή η τεράστια ανοιχτή πλατφόρμα, που ολοκληρώνεται με ένα σχετικά μικρό κτίριο και μια μνημειακή πρόσοψη, δεν έχει ομοιότητες με οποιαδήποτε άλλη δομή στην Πέτρα. Είναι πιο πιθανό να ήταν χώρος κάποιας δημόσιας τελετής κάτι που σημαίνει πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή λατρευτικού χαρακτήρα στην αρχαία Πόλη, μετά το χώρο του "Μοναστηριού". 

Ενώ το μνημείο δεν έχει ακόμη ανασκαφεί, η παρουσία της κεραμικής που χρονολογείται από τα μέσα του δεύτερου αιώνα π.Χ. υποδηλώνει ότι η κατασκευή της δομής ξεκίνησε κατά την εποχή των Ναβαταίων, των πρώτων νομάδων που έφτασαν στην περιοχή της ερήμου. 

Τα περισσότερα από τα μνημεία που μπορεί να δει κανείς στην Πέτρα σήμερα, χτίστηκαν κατά τη δεύτερη περίοδο της ακμής της, από το τέλος του πρώτου αιώνα π.Χ. έως το δεύτερο μ.Χ.. Αυτή μπορεί τελικά να είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια ανακάλυψη, εκείνης της πρώτης περιόδου. 

Περιγράφοντας το εύρημα, ο Christopher Tuttle εξαίρει τη χρήση των δορυφορικών συστημάτων και των drones που με την παροχή εναέριων προοπτικών τους βοηθούν να εντοπίζουν τα αμυδρά ίχνη αρχαίων κτιρίων, και στη συνέχεια να κατανοήσουν πώς τα ιστορικά μνημεία και άλλοι τόποι σχετίζονται μεταξύ τους σε όλο την τοπίο. 

"Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια των δύο αιώνων της έρευνας στην Πέτρα, κάποιος θα ήξερε πως αυτή η τοποθεσία ήταν εκεί, αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε καταγραφή και μελέτη της. Έχω δουλέψει στην Πέτρα 20 χρόνια, και ήξερα ότι κάτι ήταν εκεί, αλλά είναι σίγουρα θεμιτό να πούμε πως πρόκειται για ανακάλυψη." αναφέρει ο Tuttle.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο