17 Ιουν 2016

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το τσιφλίκι του εκάστοτε…. το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά καταγγέλει


Με το παρόν κείμενο θα σας διηγηθούμε την Ιστορία μας, όπως τη ζήσαμε χτυπώντας αρκετές φορές την πόρτα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά χωρίς όμως να αλλάξει τίποτε από τα κακώς κείμενα που το χαρακτηρίζουν … 

Ο Σύλλογος μας τα τελευταία τρία κατά σειρά χρόνια έχει υποστεί μία συνεχή κακή μεταχείριση από τους αρμόδιους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Τα τρία αυτά χρόνια αφορούν στην περίοδο των εγκαινίων ανακαίνισης του Θεάτρου έως και σήμερα, ανεξαρτήτως της ηγεσίας του Δήμου και των πολιτικών πεποιθήσεων που τον απαρτίζουν. 

Οι αρμόδιοι για το Δημοτικό Θέατρο διατηρούν συνεχώς μία συμπεριφορά τσιφλικά απέναντι στους κολίγους του, η οποία δεν αρμόζει καθόλου σε ένα ζωντανό μνημείο πολιτισμού, όπως αυτό το Θέατρο. Γεγονός αποτελεί πως ο Σύλλογος απευθύνεται σταθερά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θέλοντας να παρουσιάσει το -κατά πολλούς- αξιόλογο έργο του στο Δήμο τον οποίο ανήκει, και καταλήγει συνεχώς να φιλοξενείται με μεγάλη χαρά από άλλους δήμους (Αθηναίων) ή από ιδιώτες που δικαίως έχουν στόχο και το προσωπικό τους συμφέρον. 

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Σύλλογος μας προσπαθεί να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Θεάτρου είτε μέσα στο πλαίσιο του «Πάμε Δημοτικό - Πάμε Πειραιά» μαζί με τους υπόλοιπους φορείς του Πειραιά, είτε μόνος του. Η αντιμετώπιση που λαμβάνει είναι πάντα η ίδια. 

Ακολουθεί απόσπασμα από το πλήρες ιστορικό της έως τώρα εμπειρίας μας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου κ. Νίκο Διαμαντή. 

 (…)Μετά από τέσσερις τουλάχιστον ενοχλήσεις ο κ. Διαμαντής μας δέχτηκε στο γραφείο του τον Μάρτιο του 2016. Το ραντεβού φάνηκε να είναι αρκετά εποικοδομητικό. Ενημερώσαμε τον κύριο Διαμαντή ότι ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε το έργο «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» σε μουσική Δημήτρη Λάγιου και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δράσεων «Πάμε Πειραιά - Πάμε Δημοτικό 2016». Ο κ. Διαμαντής μάς πρότεινε, παράλληλα με τη δράση αυτή, εάν μπορούμε να συμμετέχουμε και με μία άλλη δράση που σχεδιάζει να παρουσιάσει σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. 

Η πρότασή του αυτή ήταν να εμφανιστούν 20 απόφοιτοι του συλλόγου μας με μουσικά όργανα σε 20 διαφορετικά σημεία του Πειραιά και να παίζουν 20 λεπτά το πρωί και 20 λεπτά το απόγευμα, καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ωστόσο ζητήσαμε, εάν είναι εύκολο, η παράστασή μας στο Δημοτικό Θέατρο να γίνει Κυριακή, καθώς η παρουσίαση του έργου «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή αποφοίτων, αλλά και μαθητών άλλων μουσικών σχολείων οι οποίοι κατά την περίοδο του φεστιβάλ έχουν εξεταστικές υποχρεώσεις στα σχολεία τους. 

Ο κ. Διαμαντής αφού συμβουλεύτηκε το ημερολόγιο τοίχου που έχει στο γραφείο του μας απάντησε πως μπορεί να διαθέσει το θέατρο την Κυριακή 5 Ιουνίου. Το δεχτήκαμε και το σημείωσε μάλιστα και ο ίδιος στο ημερολόγιό του.(…) Αφού λοιπόν ο κ. Διαμαντής μας δέσμευσε για την εν λόγω διοργάνωση στην συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αθέτησε τη δέσμευσή του για το Θέατρο, έχοντας κλείσει κάποιον άλλο φορέα την ίδια ημερομηνία. 
Είχε μάλιστα το θράσος να απαιτήσει να μείνουμε πιστοί στη συμφωνία που είχαμε κάνει για να παίξουν οι μουσικοί του συλλόγου μας στους δρόμους του Πειραιά. 

Απαντώντας πάνω σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο ο Σύλλογος μας ζητά εξηγήσεις για τους λόγους της αθέτησης της συμφωνίας ο κ. Διαμαντής γράφει: (…) Αγαπητέ κύριε Καρανίκα θα σας προέτρεπα να διαβάσετε προσεκτικά το μειλ της τελευταίας επικοινωνίας μας. 

Θα επαναλάβω, ότι στα πλαίσια της πρωτοβουλίας μας το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και οι ημερομηνίες έχουν δεσμευτεί. Με κίνδυνο να γίνω κουραστικός επαναλαμβάνω, ότι η συμμετοχή του συλλόγου σας είναι οι ΔΥΟ ημερομηνίες παρουσίασης σε χώρους του Πειραιά (3 και 4 Ιουνίου). 

Δυστυχώς λόγω φόρτου δεν θα μπορέσω να συνεχίσω την επικοινωνία στην πιθανή όποια απάντησή σας.(…)Μεγάλη εντύπωση μας προκάλεσε πως στο παραπάνω μήνυμα ο Καλλιτεχνικός διευθυντής φαίνεται να θεωρεί τη δική του πρόταση δεδομένη και τη δίκη μας πλεονάζουσα ενώ εκ του σύνεγγυς ίσχυε το αντίστροφο. 

 Ωστόσο τόσο καιρό περιμέναμε εναγωνίως το πρόγραμμα εκδηλώσεων του «Πάμε Δημοτικό-Πάμε Πειραιά» το οποίο ανακοινώθηκε αφού είχαν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις του. Παρά τα λεγόμενα του κ. Διαμαντή υπάρχουν και φέτος φορείς που παρουσιάζονται δύο φορές. Επίσης βλέπουμε στο πρόγραμμα και φορείς που δεν έχουν σχέση με τον Πειραιά, καθώς ανήκουν στο Κερατσίνι, την Αθήνα κ.α. Τέλος στο εν λόγω πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και ιδιώτες! 

 Τη μεγαλύτερη μάλιστα έκπληξη μας προκαλεί το γεγονός ότι ο Ελύτης και ο Λάγιος δεν χώρεσαν εν τέλει στο πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αλλά οι ίδιοι οι αρμόδιοι για τον πολιτισμό του Δήμου μας δύναται να το αντικαταστήσουν με μία επίδειξη μόδας από τον πολιτιστικό φορέα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά στις 10 Ιούνιου αφήνοντας χώρο για σοβαρές ενστάσεις περί του κατά πόσο σκοπός τους είναι η παροχή Πολιτισμού ή το οποιοδήποτε άλλο συμφέρον. 

Δυστυχώς αυτός είναι ο Πολιτισμός που προάγει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Προφανώς, με το κείμενο αυτό δεν έχουμε σκοπό να κρίνουμε το έργο του κύριου Διαμαντή αλλά να γνωστοποιήσουμε τις πράξεις του σε σχέση με έναν φορέα του Πειραιά όπως ο Σύλλογος Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά, ο οποίος δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα με τους άλλους φορείς από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Είναι πραγματικά λυπηρή αυτή η κατάσταση. 

Μία δημόσια συγγνώμη από τον κύριο Διαμαντή θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει, κυρίως για την απαξίωση του έργου των Ελύτη - Λάγιου καθώς και της προσπάθειας των 60 συντελεστών της παράστασης που εργάστηκαν γι’ αυτό και ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο. 

Ευελπιστούμε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα κληθεί ο κ. Διαμαντής να δώσει εξηγήσεις. Επίσης θα θέλαμε να παροτρύνουμε και τους υπόλοιπους φορείς του Πειραιά που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουν με τη πρόφαση ότι ήταν πολλοί οι φορείς να το δημοσιεύσουν. Ας σημειωθεί πως προσφάτως κυκλοφόρησε δημοσίευμα το οποίο αφορούσε την ανανέωση της θητείας του κύριου Διαμαντή χωρίς απολογισμό. 

Το παρόν αποτελεί απόσπασμα από το πλήρες κείμενο με την αναλυτική περιγραφή των γεγονότων, το οποίο μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα μας www.samsp.gr

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Πειραιά

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο