11 Ιουν 2016

Διονύσης Σαββόπουλος: Δεν μπορούμε να γίνουμε Κινέζοι εργάτες


«Είμαστε ρεμπέτ ασκέρ και η Ευρώπη μας προσφέρεται ως τόπος κανόνων. Αλλά το όραμα της Ευρώπης πρέπει να προσαρμοστεί στα ...
νέα δεδομένα», επισημαίνει ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κορυφαίος τραγουδοποιός συμπληρώνει: «Η Ελλάδα και ο Νότος πρέπει να εξορθολογίσουν το ανατολικό στοιχείο τους, ενώ αντιθέτως ο Βορράς πρέπει να υπερβεί τον ορθολογισμό του. Δεν μπορούμε να γίνουμε Κινέζοι εργάτες, άσε που και οι Κινέζοι εργάτες σε λίγο καιρό δεν θα είναι έτσι».

»Η Ανατολή έχει αρχίσει να παλαβώνει, θεωρεί τον θάνατο βελτίωση κι αν λάχει ζώνεται και με εκρηκτικά. Πως θα το αντιμετωπίσει αυτό η Ευρώπη; Με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αρκεί. Πρέπει να βρει ένα μύθο και προς το παρόν δεν μπορεί επειδή είναι ορθολογίστρια. Εγώ πιστεύω στην Ευρώπη και μερικές φορές νιώθω ότι πάμε για την εύρεση μιας καινούριας μυθολογίας. Δηλαδή μια αναγέννηση», αναφέρει.


«Βλέπω πολύ λαϊκισμό στη Βουλή»

«Εγώ βλέπω τον λαό να κάνει μεγάλη υπομονή. Στη Βουλή, αντιθέτως, βλέπω πολύ λαϊκισμό. Ο διάλογος εκεί είναι ασ’ τα να πάνε. Τους φοβάμαι όταν προσπαθούν να κατασκευάσουν εχθρούς, να δουν στον αντίπαλο το αιώνιο κακό και να μαζικοποιήσουν τον κόσμο. Εν τω μεταξύ ο κόσμος ζει με ένα μείγμα υπομονής και απόγνωσης και ίσως αυτό είναι ένα βήμα προς τη συνειδητοποίηση και την ωριμότητα. Ας τον αφήσουν…», προτρέπει.

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο πελατειακό κράτος, ο Διονύσης Σαββόπουλος λέει: «Το πελατειακό κράτος ανήκει στα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού. Για τον Έλληνα η πολιτική είναι μια κοινωνικότης και η επαφή με τον βουλευτή βαθιά προσωπική. Αλλά, βέβαια, όσο η κοινωνία στην εποχή μας γίνεται πολυπλοκότερη τόσο περισσότερο αυτό το βάρβαρο έθιμο γίνεται εμπόδιο, γίνεται βαριά παθογένεια. Οι πολιτικοί πρέπει να είναι ειλικρινείς και να μην κουνάν το δόλωμα ώστε να πάψει ο κόσμος να ζητά και να αποδέχεται βολέματα που μας πάνε γραμμή για τον Καιάδα». 
Πηγή: Τα Νέα

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο